10 Maja 2026, 04:12:08 czas Polski

Autor Wątek: GRACO EasyMax -Pistolet do malowania  (Przeczytany 10352 razy)

Offline Janusz N

GRACO EasyMax -Pistolet do malowania
« dnia: 22 Maja 2015, 19:10:42 czas Polski »
Czy ktoś używa pistoletu Graco EasyMax? Malowanie hydrodynamiczne. Ciekaw jestem jak to pracuje.
Pozdrawiam
Janusz

arecki1338

• Gość
Odp: GRACO EasyMax -Pistolet do malowania
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Maja 2015, 20:50:48 czas Polski »
o ile sie nie myle to Jarek ma graco, ale chyba na aku, tak mi sie wydaje, ze na ktoryms filmie widzialem.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Maja 2015, 21:18:47 czas Polski »
Mamy EasyMax w wersji do rozpuszalnikowych preparatów - za kilka dni będziemy znowu ostro malować, więc może po realizacji nagram i o nim.

Powiem tak... jak masz coś większego do malowania - to hydrodynamika to idealne rozwiązanie. Dopalacz straszliwy!
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Janusz N

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Maja 2015, 22:05:46 czas Polski »
Jarek - właśnie widziałem na filmie, że masz coś takiego. Jak w Graco z precyzją kładzenia warstwy farby albo lakieru? ładnie kryje? Ile wytrzymuje aku? Akustyka - czy jest cichy? czy teraz mając za soba trochę doświadczeń z Graco poleciłbyś to urządzenie czy lepiej iść w zwykłe kompresory itd?
Pozdrawiam
Janusz

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Maja 2015, 22:38:00 czas Polski »
Precyzja = tu jeszcze za kiepski operator (czyli ja), żeby się wypowiadać ;)

Akku - przy tym co malowałem to nie udało mi się nigdy 1 akku na pracę wyładować, a z tego co rozmawiałem 1 akku ładuje się na bank szybciej niż praca drugim. Więc - bez stresu ;)

Cichy? No kompresorów to chyba nic nie przebije. Zdecydowanie milsza praca nim niż przy kompresorach.

Hydrodynamika daje duży strumień. Fronty, drzwi, ściany itp - takie powierzchnie robisz migiem.

Nie mam tak dużego i wydajnego kompresora, żeby inny pistolet podpiąć. HVLP jeszcze na turbinie zrobimy, czekam na kilka elementów i będziemy testować ;)
Pozdrawiam
Jarek

Offline Janusz N

« Odpowiedź #5 dnia: 22 Maja 2015, 22:54:54 czas Polski »
Dzięki za podpowiedzi. Myślę, że się zdecyduję. W zasadzie to czekałem już tylko na twoją opinię . Mam tylko dylemat jaką wersję wybrać - EasyMax FF do rozpuszczalników ( jest tylko na aku) czy wersję do wodnorozcienczalnych ( jest równiez na sieciowe zasilanie). Nie mam pewności czym będę malował i czy przewód nie będzie przeszkadzał. Ot, takie dylematy - żeby potem nie żałować... Może masz jakąś radę?
Pozdrawiam
Janusz

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Maja 2015, 23:36:37 czas Polski »
Do rozpuszczalnikowych masz tworzywowe elementy, żeby nie było BUM :) masz nawet przewód uziemienia do kontaktu w czasie malowania. Jest jeszcze taki sprytny ażurowy pojemnik do którego wkładasz puszkę z preparatem i to w całości podczepiasz pod pistolet. Nie ma wtedy babrania się z przelewaniem itp. (bardzo pomysłowe i ułatwia życie). Ja nastawiałem się na rzadkie preparaty typu bejca / lakier (to z czym sporo zabawy jest przy malowaniu) i bez pistoletu nigdy równo nie wyjdzie ;/
Pozdrawiam
Jarek

Offline Janusz N

« Odpowiedź #7 dnia: 22 Maja 2015, 23:54:16 czas Polski »
Prześledziłem trochę forum pod kątem Graco i zauważyłem, że kilka razy zapytywałeś ludzi o ten pistolet i nie było żadnej odpowiedzi. Ciekawe, że mało kto się interesuje tym sprzętem...
Jeśli chodzi o mnie to własnie nie chcę żadnego kompresora który wali 100dB aż ściany huczą tylko potrzebuję w ciszy polakierować np szafę. Widziałem jakieś takie małe agregatki na ramię ,z pistoletem - ale boję się sprzętu za 300-400 zł który ma pomalować mebel za 10x tyle. Cena Graco trochę chyba ludzi odstrasza - 2500 to  sporo jak za mały pistolecik - ale może to taki festool wśród pistoletów malarskich?
Ty  jesteś zadowolony z efektów pracy tym pistoletem? Prosty w obsłudze? Są tam jakieś precyzyjne regulacje dyszy i ciśnienia?
Pozdrawiam
Janusz

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Maja 2015, 00:06:18 czas Polski »
Albo 2500 za komplet do pracy np. u klienta w domu (malujesz ściany), albo stacjonarny kompresor + pistolet za dużo więcej. 

Ja mam 2 dysze. Małe powierzchnie malowałem więc wszystko na min. miałem skręcone. Linia jakierobejcy miała ze 20cm szerokości, więc malowanie błyskawiczne.
Pozdrawiam
Jarek

Offline Janusz N

« Odpowiedź #9 dnia: 23 Maja 2015, 00:13:17 czas Polski »
Te dwie dysze są w komplecie czy może trzeba dokupować różne elementy do różnych prac? Zestaw podstawowy jest , jak by to powiedzieć, pełny czy właśnie nastawiony na przymus dokupywania?
(troche dużo pytań mam  :))
Pozdrawiam
Janusz

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #10 dnia: 23 Maja 2015, 20:54:16 czas Polski »
A odpowiedzi brak

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Offline Janusz N

« Odpowiedź #11 dnia: 23 Maja 2015, 21:04:54 czas Polski »
Ano brak... Ale już zdążyłem poczytać o tym Graco - maszynka dość droga ale jednak warta uwagi (i zakupu) bo sposób jej działania jest inny niż znane nam pistolety na sprężone powietrze. Decydujące jest to, ze nie trzeba żadnego hałaśliwego kompresora. Szukałem kompresora mozliwie najcichszego, ponizej 85 dB. Wszystkie mają ponad 100 dB. Tylko kompresory stomatologiczne mają ok 80 dB - ale są drogie. Koło się zamyka...
 Ja w każdym razie kupuję model FF czyli również do rozpuszczalnikowych.
Pozdrawiam
Janusz

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +10/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Czerwca 2015, 02:09:26 czas Polski »
Witam.

Przydałą by się recenzja tego pistoletu na DiD. Wiem że spore zainteresowanie wzbudził.
Mam nadzieję że coś wkrótce się wykluje.
Pozdrawiam

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #13 dnia: 21 Czerwca 2015, 09:43:31 czas Polski »
Pistolet z biedronki tez daje rade

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Offline lukaszts2500

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Lutego 2017, 21:12:40 czas Polski »
Też  zamierzam kupić taki pistolet może jeszcze sie ktoś wypowie na temat tego sprzętu?