11 Maja 2026, 07:57:15 czas Polski

Autor Wątek: Kanciapa Dominika. Projekty warsztatowe etc.  (Przeczytany 12594 razy)

Offline nabuch

Odp: Kanciapa Dominika. Projekty warsztatowe etc.
« Odpowiedź #30 dnia: 06 Września 2015, 08:07:06 czas Polski »
Cześć Dominik.
 Przy silniku powinien być  przewód ż-z (nie musiało być 5 żyły ) a wtykę ktoś kombinował bo nie miał instalacji 5 przewodowej z wyłącznikiem różnicowo-prądowym.
Jakiś komentarz co do działania skrzynki  bo nie wiem czy coś wciskałeś w międzyczasie.
Przydałoby się zdjęcie tabliczki znamionowej żeby zobaczyć jak łączony jest silnik. 
Domyślam się że jest to jakiś stary przełącznik gwiazda /trójkąt ale to taki domysł .Dobrze byłoby gdybyś zrobił jakieś zdjęcie stycznika żeby zobaczyć jaki jest system styków.
Czarna skrzynka ma jakieś opisy ?
Dobrze byłoby oblutować lub zacisnąć tulejki na przewodach we wtyce bo takie zarobienie może odbić się ponownym poszukiwaniem źródła wyłączania wyłącznika różnicowo prądowego
P.S. Silnik strasznie głośno pracuje  prawdopodobnie łożyska do wymiany .
 Przy silniku powinien być  przewód ż-z (nie musiało być 5 żyły ) a wtykę ktoś kombinował bo nie miał instalacji 5 przewodowej z wyłącznikiem różnicowo-prądowym.
« Ostatnia zmiana: 06 Września 2015, 08:22:02 czas Polski wysłana przez nabuch »

Offline Roobertt

« Odpowiedź #31 dnia: 06 Września 2015, 09:20:40 czas Polski »
czy w tej wtyczce jest niebieski razem z zielonym przewodem ?

Offline nabuch

« Odpowiedź #32 dnia: 06 Września 2015, 11:18:36 czas Polski »
Tak . Ktoś zrobił to zwarcie żeby na jednym przewodzie było zabezpieczenie przeciw porażeniu oraz żeby działały mu stycznik wewnątrz szafki sterowniczej.
Co do funkcji magicznej czarnej skrzynki przychodzą mi do głowy jeszcze:
-zabezpieczenie obecności każdej fazy tylko po co na niej przyciski?
-zabezpieczenie wewnętrzne przeciw załączeniu przez osoby niepowołane (widać że skrzynka jest zamykana na kluczyk ) chociaż to załączanie się automatyczne i wyłączanie z opóźnieniem ?
- co do samego przełącznika gwiazda trójkąt raczej to nie będzie to bo widać że jest to jeden stycznik   i ma 5 pól

Offline krzyś48

« Odpowiedź #33 dnia: 06 Września 2015, 14:40:05 czas Polski »
Jakiś czas temu naprawiłem przewietrznik.
Stary się złamał podczas odnawiania silnika.
Ja rozkręcam silnik a raczej dekiel po stronie wentylatora, wyjmuję wirnik ,dekiel,wentylator.
Następnie w jednym ręku trzymając w powietrzu pokręcam deklem i delikatnie zbijam dekiel   młotkiem -dekiel cała powierzchnią spycha plastikowy wentylator z osi wirnika. .Tę czynność trzeba powtórzyć kilkakrotnie aż zbijemy dekiel razem z wentylatorem jednocześnie uważając żeby dekiel nie zepsuł plastikowego wentylatora (upadając z pewnej wysokości).
Czasami wentylator plastikowy jest przestarzały(przegrzany) że sam potrafi się rozpaść prawie niedotykany :'(
A jeśli chodzi  o skrzynkę ja to widzę tak:
-żeby u ciebie działało poprawnie to musisz jednak skrzynkę zasilić przewodem 5-cio żyłowym
- N (dawne zero) potrzebne do działanie stycznika
-skoro masz zabezpieczenie różnicowo -prądowe(w domu,warsztacie) to musisz ochronę(żółto-zielony) połączyć z metalową obudową skrzynki i obudową silnika
-od góry to masz zabezpieczenia trzech faz i sterowanie
-stycznik(5-cio polowy) stawiałbym na 3 tory główne( fazy ) i 2 styki pomocnicze
-zabezpieczenie termiczne
- i ta magiczna czarna skrzynka ,to chyba zdublowane załącz -wyłącz które jest na drzwiczkach szafki(ale to moje domysły bo może to coś innego)
To mi się udało ustalić przy klatka stop ;D na pewno przydało by się lepsze zdjęcie
A tak jak było zrobione, to ktoś miał w domu, jako system ochrony zerowanie i żeby wszystko działało(stycznik)spiął do kupy.
Jak coś pokręciłem to poprawcie :P :)

Offline DM

« Odpowiedź #34 dnia: 06 Września 2015, 14:42:48 czas Polski »
Przecież silnik działa.
Skręciłem N we wtyczce tam gdzie ma być.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #35 dnia: 06 Września 2015, 14:46:08 czas Polski »
A wyłącznik różnicowo-prądowy (który wyrzucał)to gdzie masz ???

Offline DM

« Odpowiedź #36 dnia: 06 Września 2015, 15:40:47 czas Polski »
W skrzynce z bezpiecznikami.

Ten czarny element kontroluje gniazdo z boku skrzynki.
Czyli nie jest istotny.

Offline nabuch

« Odpowiedź #37 dnia: 06 Września 2015, 20:05:09 czas Polski »
Cieszę się że zagadka została rozwiązana :) Ciekawe co to  było może dodatkowe gniazdo do sterowania np odciągiem ? A silnik będziesz jeszcze przeglądał ? Nie wiem czy to tylko takie moje subiektywne odczucie czy rzeczywiście głośno pracuje? Oczywiście czekam na finał pozdrawiam i życzę wytrwałości w pracach remontowych...

Offline DM

« Odpowiedź #38 dnia: 06 Września 2015, 20:48:07 czas Polski »
Sjrzynka będzie od nowa zrobiona z nowymi bezpiecznikami w czymś bardziej zgrabnym.

I reszta zdjęć stolika.

Offline DM

« Odpowiedź #39 dnia: 11 Września 2015, 20:50:24 czas Polski »
>Hahah będzie wtopa jak sobie teraz palca przewiercę
>.......

I na razie tyle w kwestii naprawy pilarki, zrobiłem sterowanie zamontowałem silnik, paski są luźne, nie ma regulacji. Ktoś zamontował 1000 pewnie powinny być 950 a ja na pałę nowy zestaw 3x1000 kupiłem.

A teraz z innej beczki film

Offline DM

« Odpowiedź #40 dnia: 21 Października 2015, 22:34:04 czas Polski »
Wilcze kinkiety
Wolf patern from Wildlife Portraits in Wood

Offline Morświn

« Odpowiedź #41 dnia: 21 Października 2015, 22:48:23 czas Polski »
Super! ;)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 22 Października 2015, 18:27:11 czas Polski »
Kurcze, ale czad! :)

Offline MIEZIOlu

« Odpowiedź #43 dnia: 22 Października 2015, 18:36:25 czas Polski »
kosmiczny efekt... z chęcią bym od Ciebie kupił jednego wilka i podarował go siostrze która jest weterynarzem... Zainteresowany?
Dłubać każdy może, ale co wydłubiesz to już od Ciebie zależy...

Offline robson

« Odpowiedź #44 dnia: 22 Października 2015, 21:08:59 czas Polski »
Wilki rewelacja  :D
jak poradziłeś sobie z pofalowanym fornirem ?