18 Kwietnia 2026, 11:01:27 czas Polski

Autor Wątek: Bernardo ADM 260  (Przeczytany 27966 razy)

Offline Chomiki_Szatana

Odp: Bernardo ADM 260
« Odpowiedź #45 dnia: 12 Marca 2017, 19:43:07 czas Polski »
Witam,
mam także tego ADM260, jak większość zadowolony jestem z tego chińczyka. Więc zamówiłęm sobie do niej przystawkę wiertarską... i tu już jest tragedia... jakość wykonania fatalna, odlew tragedia, wygięte elementy posuwu... tak więc maszyna sama w sobie bardzo fajna na amatorską prace, ale dodatków lepiej do niej nie kupować... chyba, że tylko ja tak trafiłem...
Pozdrawiam :)

Offline bimki

« Odpowiedź #46 dnia: 10 Września 2017, 21:06:05 czas Polski »
hej,

mam pytanie odnośnie tej maszyny, bo też niedawną ją nabyłem (wcześniej miałem wyrówniarkę metabo 330 i była super, ale brakowało wyrówniarki).
Jak wyrównujecie w niej blaty? Znalazłem tylko 4 śruby, którymi można regulować dystans (2 na blat) - to jest ok, bo za ich pomocą można regulować położenie jednej strony blatu, ale druga wydaje się bez regulacji czy da się też coś regulować z przodu (od strony operatora)?

Kolejna sprawa - czy odciąg wyciąga Wam z niej wszystko? Mam zmierzone 20m/sek na rurze 100mm, a gry coś strugam do góry, to i tak trochę wiórów spada na blat grubościówki.

pozdrawiam

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 10 Września 2017, 21:35:28 czas Polski »
Jedne z tych czarnych mocujących blat od przodu to mimośrody. Najbardziej zewnetrzne chyba.
Zastanów się czy masz ochotę to ruszać, spedziłem niedawno ze 4h i dalej nie jest idealnie.
Jak już ruszysz to ustawiaj do wału i pamiętaj, że blat grubościówki też można ustawić (na dole tej kolumny).
Powodzenia :D

Odciąg - normalne, u mnie też nie zbiera trocin w 100%.

Offline bimki

« Odpowiedź #48 dnia: 10 Września 2017, 22:59:31 czas Polski »
no ja wczoraj też siedziałem ze 2-3h nad tym -najpierw lewy stół do wału, a potem prawy stół - ostatecznie wg poziomicy elektronicznej mam ok, a w praktyce na szerokości wału jest niewielka różnica - szczelinomierzem to widać, okiem prawie nie da się zauważyć.

Te mimośrody nie wiem czy mają sens, bo niby jest mimośród, a obok są 2 kołki ustalające, więc da się tam ruszyć ale bardzo niewiele.

Offline bimki

« Odpowiedź #49 dnia: 12 Września 2017, 11:43:59 czas Polski »
Mam jeszcze pytanie dotyczące tej maszyny. Od nowości została mi taka część - była w paczce, ale nie wiem co to? Ktoś pomoże? :)

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #50 dnia: 12 Września 2017, 11:47:33 czas Polski »
Wygląda na przyrząd do ustawiania noży na wale. Nie ma magnesów od spodu w tym podcięciu? Kładziesz na wał i wysuwasz noże aż do podcięcia - kładziesz na wale tak jak teraz masz. Jak równo wysuniesz noże to blat odbiorczy do noży -0,1 mm (chyba!! linijka ma się przesunąć ok 6-10 mm). A następnie blat podawczy równolegle do odbiorczego.

Offline bimki

« Odpowiedź #51 dnia: 12 Września 2017, 12:11:20 czas Polski »
magnesów tam nie ma, ale może masz racje...

do ustawiania noży mam osobne urządzonko, już z magnesami.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #52 dnia: 12 Września 2017, 13:23:02 czas Polski »
Ale jak masz wał ze sprężynkami wypychającymi pod nożami to też się nada. Albo są śrubki małe które jak się wykręca to podnoszą noże.

Offline vegelus

« Odpowiedź #53 dnia: 05 Grudnia 2017, 19:37:07 czas Polski »
Dzięki temu wątkowi nabyłem Bernardo ADM 260 za 4k (była jakaś promocja) więc cena zbliżona do używek typu dyma czy inne elektro bekum.
Dlatego różnica około 1000zł nie ma znaczenia za wydaje mi się dożo lepszą maszynę z 2 letnią gwarancją i dostępem do części zamiennych
Ciężkie tot i w czwórkę to taskaliśmy do warsztatu :)
Muszę jakiś kabel kupić do siły bo to moja pierwsza maszyna na siłę.
Ogólnie wygląda na solidną i wydaje mi się, że ładniejszą niż Proma 260 choć to subiektywne zdanie.

Teraz czaka mnie zakup odciągu ale z tym się zwrócę o pomoc w innym dziale.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #54 dnia: 07 Grudnia 2017, 08:23:29 czas Polski »
Bez przesady - Dyma za 4000 zł to jakiś kosmos - mam to i z perspektywy czasu cieszę się że nie przepłaciłem - za samą strugarkę nie dałbym więcej jak 1500 zł. EC HC 260 kolega kupił za 1700 zł - to już jest dużo lepsze bo ma przynajmniej blaty aluminiowe a nie blaszane z konserwy jak w DYMA.

Offline vegelus

« Odpowiedź #55 dnia: 16 Grudnia 2017, 01:15:51 czas Polski »
Ja na heblarkę polowałem kilka lat. W między czasie przerobiłem takie małe coś za 700 zł (nuuuu tool ;) ale po przecheblowaniu paru desek wypadł wałek ciągnący a po naprawie gwarancyjnej zaczęły latać blaty i nie potrafili tego naprawić w następnych dwóch wysyłkach i oddali kasę. Gdzieś to opisywałem na forum.
Na olx dymy są bardzo drogie i bez faktury.
Bynajmniej jeżeli chodzi o ciężar w czterech chłopa ledwo to to zatargaliśmy do piwnicy i muszę dać na mszę aby się nie posypało.

Offline skraburski

« Odpowiedź #56 dnia: 27 Grudnia 2017, 20:30:32 czas Polski »
czy bernardo 260 adm, hob 260eco i tym podobne to nie jest tez to samo co Axminster ah106pt-?
http://www.axminster.co.uk/axminster-hobby-series-ah106pt-planer-thicknesser-101142

Bo jesli tak to na stronie axminstera jest bardzo porzadnie przygotowana instrukcja
http://www.axminster.co.uk/media/downloads/101142_manual.pdf

Oraz na sieci są recenzje, np.
http://tmcwoodworks.blogspot.co.uk/2013/01/axminster-aw106pt2-planerthicknesser.html?m=1

Offline raven

« Odpowiedź #57 dnia: 27 Grudnia 2017, 20:59:38 czas Polski »
rzeczywiście wygląda podobnie

Offline raven

« Odpowiedź #58 dnia: 27 Grudnia 2017, 22:38:11 czas Polski »
Jak patrzę na te filmiki, to zauważyłem, że nieźle okroili tą maszynę, a jednocześnie cena urosła prawie dwukrotnie  :-\ Ten świat zmierza w złym kierunku :-\

Offline skraburski

Bernardo ADM 260
« Odpowiedź #59 dnia: 27 Grudnia 2017, 22:40:22 czas Polski »
A co wycięli? Może axminster sprzedaje trochę bardziej wypasiona wersje?