02 Lipca 2026, 19:38:09 czas Polski

Autor Wątek: Remont poddasza  (Przeczytany 7952 razy)

Offline Wióro

Remont poddasza
« dnia: 25 Maja 2015, 23:01:56 czas Polski »
W skrócie:
dom po-niemiecki wybudowany w 1902 r. z czerwonej cegły; nie podpiwniczony; strop drewniany; dachówka ciężka
W zeszłym roku przeprowadzałem deskowanie, papa, łaty, kontrłaty i dachówka spowrotem; wypuszczone okapy; wymiana zniszczonych elementów konstrukcyjnych; wstawione 2 okna dachowe; orynnowanie; blacharka...

w tym roku w planach ocieplenie watą; wymiana uszkodzonych elementów więźby oraz pozbycie się zbędnych elementów więźby celem uzyskania większej przestrzeni; pozbycie się zbędnej masy wszechobecnej gliny i trzciny; wyrównanie podłogi; postawienie ścianek działowych; elektryka (nie taka jak w warsztacie  :P) no i wykończenie wg zaleceń inwestora ;)
jak na razie faza demolki: (470 odzyskanych całych cegieł oraz sporo desek ze stropu nad poddaszem)

Offline piotrekamg

Odp: Remont poddasza
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Maja 2015, 23:07:01 czas Polski »
ogrom pracy przed Tobą :)
powodzenia

Offline Filip

« Odpowiedź #2 dnia: 25 Maja 2015, 23:27:05 czas Polski »
Jaki stan więźby? Mocno zniszczona, korniki?
Jeśli nie wykorzystasz potencjału tej więźby i odzyskanych cegieł to zgiń przepadnij. To jak strzał w kolano.

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #3 dnia: 25 Maja 2015, 23:30:33 czas Polski »
Filip, Wióro juz pisał ze wczesniej juz dach został zrobiony wiec chyba nic tam dzialac juz w tej kwestii nie bedzie.
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline Wióro

« Odpowiedź #4 dnia: 25 Maja 2015, 23:36:42 czas Polski »
Jaki stan więźby? Mocno zniszczona, korniki?
Jeśli nie wykorzystasz potencjału tej więźby i odzyskanych cegieł to zgiń przepadnij. To jak strzał w kolano.

Filip, rozwiń myśl...
to co można było powymieniać podczas deskowania zostało powymieniane poza paroma elementami przy których zakrywaniu mnie nie było a które teraz ujrzałem po demolce ścian i stropów...
Czy jest jakiś środek który pomoże na korniki(wyniszczy je); jak się ich pozbyć na tym etapie? proszę o rady

Offline krzyś48

« Odpowiedź #5 dnia: 25 Maja 2015, 23:40:49 czas Polski »
pozbycie się zbędnych elementów więźby celem uzyskania większej przestrzeni
Kurcze nie znam się na więźbie ,ale czy coś tam jest zbędnego to nie wiem .Ale wiem że dachówka swoje waży +śnieg (choć stromy dach) Nie chcę straszyć ale trzeba przemyśleć co można się pozbyć a czego nie,bo i to ma swoje lata.

Pozdrawiam

Offline Filip

« Odpowiedź #6 dnia: 25 Maja 2015, 23:48:03 czas Polski »
Skoro dom z 1902 roku, to grzechem byłoby nie zaakcentować tego w pomieszczeniach. Chociażby w postaci pruskiego muru.
Na rynku pełno jest preparatów na drewnojady.
Powinieneś dobrze przemyśleć usuwanie jakiegokolwiek elementu z więźby. To stara szkoła, w tej konstrukcji nic nie jest przypadkowo. Zwłaszcza, jeśli masz na dachu dachówkę.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Maja 2015, 09:11:46 czas Polski »
To stara szkoła, w tej konstrukcji nic nie jest przypadkowo.
Ma swój klimat i powinno się to obnażyć i chwalić ''paczta co tu mam'' ;D

kwita

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Maja 2015, 11:40:43 czas Polski »
Nie wydaje mi się aby te ściany nie pełniły roli konstrukcji nośnej tym bardziej że stoi na podwaliny. ..

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Maja 2015, 12:05:26 czas Polski »
Fajny klimat

Odsłonięte słupy są "kozackie"

Jeśli ja miałbym tam coś robić to zostawił bym najwięcej jak się da starych elementów, szczyt częściowo zadeskować i antresola jak ta lala :)

Offline headu

« Odpowiedź #11 dnia: 26 Maja 2015, 12:17:27 czas Polski »
niesamowite masz to poddasze, też mnie czeka podobna melodia w tym roku więc z ciekawością poobserwuje :)
powodzenia !!

Offline Artkor

« Odpowiedź #12 dnia: 26 Maja 2015, 17:36:59 czas Polski »
Ściana pełni rolę konstrukcji nośnej. Każdy z jej słupów stoi na belce stropowej i zapobiega rozjechaniu się dachu w płaszczyźnie poprzecznej. Zastrzały widoczne w ścianie usztywniają dach wzdłuż. W starych więźbach nie ma wieńca betonowego i słupy są niezbędne, inaczej dach by się rozjechał. Pomyśl trzy razy zanim coś wytniesz.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Maja 2015, 19:54:58 czas Polski »
Też tak uważam... Na Twoim miejscu oczyściłbym, wytruł drewnojady :D, zabezpieczył i pomalował. Pomyśl nad zagospodarowaniem poddasza wraz z tymi słupami i belkami. Mają swój urok...

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #14 dnia: 26 Maja 2015, 20:06:58 czas Polski »
Jeżeli belki byś odpowiednio potraktował preparatami owadobójczymi i później je zabezpieczył to zostaw to tak jak stoi. Nie dość że będzie to ozdoba pomieszczeń to jeszcze zostawisz kawał historii dla mieszkańców :) Przy takich belkach jak się usiądzie to każda historia będzie miała dodatkową oprawę!
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)