29 Kwietnia 2026, 01:30:15 czas Polski

Autor Wątek: Amator czy Profesjonalista (inaczej);)  (Przeczytany 5407 razy)

kwita

• Gość
Odp: Amator czy Profesjonalista (inaczej);)
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Maja 2015, 20:11:36 czas Polski »
Jestem pewnie jak większość nas tutaj(chyba że się mylę):
AMATOREM podchodzącym do pewnych spraw w sposób profesjonalny.
To, że interesuje się stolarstwem i posiadam niektóre narzędzia profesjonalne, nie znaczy że jestem profesjonalistą ;)
To, że interesuje się fotografią i posiadam aparat profesjonalny, nie oznacza że jestem profesjonalistą ;)
...ale lepiej być amatorem i podchodzić do hobby profesjonalnie aniżeli być profesjonalistą i robić coś bez pasji i przyjemności.
TAK UWAŻAM JA :),
Krzysiek

Offline prezio

« Odpowiedź #16 dnia: 26 Maja 2015, 20:33:52 czas Polski »
I dobrze. Wazne zeby wierzyc w siebie.
Dodam, ze nie wazne czy zarabiam na tym czy nie. Jezeli mojej pracy nie mozna nazwac amartorszczyzna, to zawsze mozna powiedziec ze zostala wykonana fachowo i profesjonalnie ;)
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Maja 2015, 08:08:58 czas Polski »
Ja też jestem w 100% amatorem :) Nie skończyłem szkoły w kierunku obróbki drewna, nie miałem nauczycieli itp... może to jest powodem, że do pewnych tematów podchodzę w zupełnie inny sposób niż zawodowi stolarze :) A efekty mojego rozwoju widzicie na DiD. Bardzo podobny schemat widziałem w przypadku osób które ukończyły szkoły plastyczne, akademie itp. One ciągle patrzyły przez pryzmat wiedzy wyuczonej, wpojonej przez lata w szkołach. Nie potrafiły, albo miały duże trudności żeby stworzyć coś co wykonywała osoba zupełnie "z ulicy", z otwartym umysłem... albo nawet przedszkolak :) Obie grupy są jednak potrzebne. A to kto kogo i gdzie szufladkuje i nazywa... nie ma znaczenia ;) Ważniejsze w sumie od efektów pracy jest zadowolenie z wykonywania tej czynności. Bo pomyślcie, że jedna osoba tworzy "dzieło" w bólach i nienawidzi tej pracy, a druga osoba tworzy "deskę do krojenia" z radością i uśmiechem na twarzy.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Maja 2015, 09:35:12 czas Polski »
Myślę, że trudno zdefiniować, a w szczególności wyraźnie rozgraniczyć pojęcia " amator" i "profesjonalista" w odniesieniu do członków naszego Forum.
Właściwie, to temat bardziej na niezłą rozprawkę i gimnastykę słowną niż potrzeba zdefiniowania tego co robimy na Forum. Może jak będę miał chwilę czasu, to się skuszę i coś skrobnę.

Offline prezio

« Odpowiedź #19 dnia: 27 Maja 2015, 09:44:50 czas Polski »
No to zeby bylo jeszcze ciekawiej, z uwagi na tresc od Jarka, proponuje dodac kolejna definicje Zawodowiec ("Leon Zawodowiec").
Nie chodzi o szyfladkowanie kogokowiek. Bardziej zalezy mi na zrozumieniu pewnych rzeczy.
np. Jestem zawodowym matematykiem i profesjonalnym informatykiem, amartorem stolarzem i hobbysta fotografem.
Wszystkie czynnosci wykonuyje z tzw. "sercem", ale uwazam do kazdych czynnosci , ktore wykonuje staram sie podchodzic w sposob profesjonalny jak i z pasja.

A tema zaczalem od nazewnictwa narzedzi. Dla mnie definicja narzedzi jako profesjonalne czyt amatorskie nie do konca pasuje. Osobiscie wole: produykcyjne i hobbystyczne ;) hhihihih co jednak nie znaczy o ich trwalosci ;) bo to juz jest inna kwestia ;)
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #20 dnia: 27 Maja 2015, 10:37:38 czas Polski »
Ja też jestem w 100% amatorem  :) 
Znaczy geniusz  :P
Podpisuję się obiema rękoma pod wypowiedzią Jarka.Dla mnie nasunęła myśl że tak samo można pisać o muzyku  wyuczonym i takim że bierze instrument i gra .Miałem kolegę że grał na gitarze co mu zanuciłeś ,a jak pytałem co to za chwyt, to pokazywał ,nazwać nie umiał ,bo się nie uczył w tym kierunku.To samo wyczyniał z harmonijką ustną ,ale tu chyba trochę prościej,a dlaczego miałem - bo wyjechał i kontakt się urwał.

Offline prezio

« Odpowiedź #21 dnia: 27 Maja 2015, 11:15:30 czas Polski »
Ogolnie rzecz biorac - nie wazne jak cie zwa, wazne co soba reprezentujesz. Nie wazne co uzywasz do pracy, wazne jakie efekty otrzymujesz ze zswojej pracy.
Czy jestes amatorem, pasjonatem, zawodowcem czy profesjonalista czy nawet kims wiecej - to tak naprawde nie ma znaczenia kiedy to co robisz jest takie jakie chcesz zeby bylo ;) i nie wazne czy znasz technologie, zasady czy inne reguly. Wazne ze efekt ktory zamierzales osiagnac zostal osiagniety ;)
------
Robert

kwita

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Maja 2015, 12:55:09 czas Polski »
W domu bardzo wiele rzeczy zrobiłem sam, począwszy od budowy domu, wykończenie, jak większość...miałem przyjemność zrobić i cieszę się że mogłem zrobić. Nie ważne czym, ważne jak. O wiele więcej jest przyjemności z tego, jak patrzy się na rzeczy zrobione własnoręcznie, używa ich na co dzień, szanuje je aniżeli te, które się kupiło.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Maja 2015, 17:11:13 czas Polski »
i nie wazne czy znasz technologie, zasady czy inne reguly. Wazne ze efekt ktory zamierzales osiagnac zostal osiagniety

a tu takie stanowisko

Jezeli mojej pracy nie mozna nazwac amartorszczyzna, to zawsze mozna powiedziec ze zostala wykonana fachowo i profesjonalnie

Żeby tak zrobić to jednak znajomość zasad , technologi jest wskazana

Offline prezio

« Odpowiedź #24 dnia: 27 Maja 2015, 17:19:15 czas Polski »
Pewnie masz racje ale nie uwazasz, ze wykonaniee zadania zalezy od zalozen c o dane zadanie ma spelniac.
Jak moim celem jest namalowanie plamy na chodniku, to czy waze jaka farbe uzyje?
Wazne ze zrobie plame.
Jezeli moim zamierzeniem bedzie plama niezmywalna, wtedy musza znalezc odpowiednia farbe.
ale zawsze w kazdejh sytuacji mozna powiedziec ze wszystko zalezy od celu ;) jak chcemy osiagnac.

Temat jest luzny, tylko po to zeby zrozumiec co nami kieruje okreslajac siebie czy innych w taki a nie inny sposob ;) .
to tylko semantyka;) hihihih
Kazde pojecie moze byc nwzgledne, czy to wzgledem zasad, czy wzgledem innej osoby czy nawet wzgledem celu jaki chce sie osiagnac  ;)
------
Robert

Offline prezio

« Odpowiedź #25 dnia: 27 Maja 2015, 17:20:32 czas Polski »
A tak nnaprawde najlepiej i najbardziej uniwersalnie warto powiedziec - specjalista w danej dziedzinie;)
------
Robert

kozio

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Maja 2015, 17:29:49 czas Polski »
A czy specjalista nie powinien być wyspecjalizowany?

Mi wystarczy amator, ważne że  mi to sprawia przyjemność.

Offline prezio

« Odpowiedź #27 dnia: 27 Maja 2015, 17:34:04 czas Polski »
Moze miec - ale zakres moze byc szeroki jak i waski - np. specjalista informatyk jak i specjalista sieci komputerowych, jak i specjalista Cisco - wszyscy to informatycy, ale zakres specjalizacji  rozny. Mozna powiedziec specjalista w pracy w drewnie, specjalista ciesla, specjalista stolarz, specjalista ....
------
Robert

kwita

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Maja 2015, 18:51:22 czas Polski »
...teraz mi przyszło tak do głowy, niech będzie rzeźbiarz :D. Niech się ktoś zastanawia co i czym ;D. Przecież to fach jak każdy inny

Offline Paweł Ostaszewski

« Odpowiedź #29 dnia: 30 Maja 2015, 21:55:51 czas Polski »
nie obrażajmy rzeźbiarzy (to tez ciężka i ciekawa robota- wiem próbowałem) co do amatorów-specjalistów i f(l)achowców rożnej maści ....
u mnie na "wsi" czyli w Szczecinie ciężko o dobrego stolarza, najczęściej słyszana diagnoza na jakiś projekt to "nie da się..... więć nie ma znaczenia jak kto się będzie nazywał lub kazał nazywać... ważne co chce i może zrobić....