03 Lipca 2026, 19:25:00 czas Polski

Autor Wątek: Kombivan? Kto uywa? Jaki polecicie?  (Przeczytany 7045 razy)

Offline piotrekamg

Odp: Kombivan? Kto uywa? Jaki polecicie?
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Czerwca 2015, 12:17:32 czas Polski »
dla mnie auta typu berlingo partner kangur combo /dwa ostatnie miałem/ to średni pomysł żeby podróżować nimi na rodzinne wakacje. Są dość głośne bez ładunku sztywne mało komfortowe,w tańszych wersjach dużo blachy twarde plastiki. Od 6 lat mam avensisa verso d4d, wszystkie 5 foteli demontowane w 5 minut /wer 7 osobowa/, mało pali dużo mieści, komfort bez porównania do kangura combo itp. Jak wcześniej koledzy pisali sharan, galaxy,alhambra,verso itp. połączenie komfortu podróżowania z dużą przestrzenią na cokolwiek). A jak w większości do pracy kangur partner, nie żal rzucić kawałka deski skrzynki z narzędziami itp.

Offline fantomas40

« Odpowiedź #16 dnia: 02 Lipca 2015, 22:21:29 czas Polski »
Witam
Mam Opla Combo 2002 rok silnik 1,7 dti Isuzu , jeżdżę nim ok 3 lat silnik nie do zajechania wysiadł mi tylko sterownik pompy wtryskowej regeneracja 500 zł  . Po za tym autko ma super wspomaganie.

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Lipca 2015, 23:23:20 czas Polski »
Dzisiaj jechałem Berlingo z 2006 roku i powiem, że komfort jazdy na pewno lepszy jest w Galaxy/Sharan/Alhambra. Pojemność bagażnika podobna, więc wybór chyba oczywisty, choć do Berlingo wrzucić byle co bez bólu serca o wiele łatwiej.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Lipca 2015, 10:47:43 czas Polski »
Wszystko zależy do czego chcesz używać auta. Bez obrazy :), ale mam Sharana od kilku lat, Berlingo mam służbowe, jeśli dla Ciebie ponad 220 litrów różnicy w pojemności bagażnika to niewiele...? Jak potrzebuję, to Sharanem przewiozę 7 osób mając jeszcze do dyspozycji około 260 litrów bagażnika :), Berlingo ma 625 litrów normalnie (Sharan 852 l), już nie mówię, że w Sharanie mogę wyjąć wszystkie pięć foteli... Jeśli miałbym szukać auta tylko jako "wół" roboczy, do którego wrzucę wszystko jak leci, to na pewno kupiłbym T4.
Jeśli chodzi o komfort jazdy, to nie można ocenić tego po przejażdżce, akurat Berlino jechałem w zeszłym roku do Gdańska, prawie 600 km i nie nie jest tak różowo. W Sharanie jest mnóstwo przydatnych rzecz w standardzie (Webasto, klimatronic, podgrzewane fotele, szyby,zintegrowane foteliki dla dzieci, pełnowymiarowych foteli 7 szt.), wiele systemów wpływających na bezpieczeństwo (ABS, ASR, CT)

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Lipca 2015, 18:59:13 czas Polski »
Ja dzisiaj wracałem Pandą z kujaw, 300km trasy i powiem, że wszystkie abs, asr itd niewiele warte jak nie ma klimy hehe. Ale tak jak pisałem Komfort jazdy na pewno lepsze w Sharan/Alhambra/Galaxy niż Berlingo/Partner. Fordem Galaźy 2 teścia zrobiłem ponad 1000km i komfort dużo lepszy, jazda bez zmęczenia, tyle,że to było jesienią, bo teść ma zepsutą klimę. I dzisiaj cieszę się, że wracam Pandą z klimą, niż Galaxy bez klimy. A na poważnie to jak wszystko sprawne, to chyba jednak najlepsze coś z tria Galaxy/Alhambra/Sharan. A wczoraj jeszcze jechałem BMW X6 4.0 D X-Drive, krótka przejażdżka, fajna moc, siedzi się jak w wahadłowcu z NASA ;) Ale komfort jazdy po wiejskich drogach lepszy w Galaxy, BMW za twarde :(

Offline Filip

« Odpowiedź #20 dnia: 05 Lipca 2015, 21:03:02 czas Polski »
Wykąpałem się, pojechałem 300m focusem do sklepu po piwo. Jak przyjechałem to musiałem iść ponownie pod prysznic. Niby klima jest, ale zanim się dobrze załączyła, to byłem z powrotem. Auto cały dzień na słońcu, w środku temperatura piekarnika. Latem ciężko żyć, zimą jeszcze gorzej.

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Lipca 2015, 21:31:19 czas Polski »
A to się zgodzę, ja przed jazdą wietrzę auto i na 5-10 minut załączam auto z klimą na maxa zanim wejdę do samochodu, bo w aucie jak piszesz - jak w piekarniku.

Offline RobRob

« Odpowiedź #22 dnia: 10 Lipca 2015, 21:10:44 czas Polski »
a co powiecie na Fiata Doblo
Przymierzam się do kupna starszej wersji do 2004 roku ale rozważam również
Citroena Berlingo,ale z wyglądu bardziej mi się podoba Doblo.
Potrzebuje jakiegoś małego dostawczaka
Jeśli potrzebujecie woła roboczego to polecam starego Forda Transita

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #23 dnia: 11 Lipca 2015, 13:49:31 czas Polski »
Fiat ma tańsze części. Tak sie kiedys mówiło a jak jest teraz to nie wiem

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #24 dnia: 11 Lipca 2015, 13:58:02 czas Polski »
Co do czesci fiata to zgodze sie ze czesci drogie nie sa. Mialem alfe romeo i nie powiem zlego slowa na ten samochod i czesci byly dostepne od reki w dobryc cenach. Teraz rozgladam sie za vw touranem lub fordem focusem c-max. Oba auta sa u nas w rodzinie i wszyscy je bardzo chwala
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Lipca 2015, 19:24:22 czas Polski »
Doblo to fajna sprawa, jest niesamowicie pakowny dzięki temu że to klocek.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Lipca 2015, 19:58:19 czas Polski »
Wojtek, w jakim roczniki jest ten Touran w twojej rodzinie i z jakim silnikiem? Pytam bo kiedyś chciałem kupić ale nie spotkałem się z ani jedna pozytywną opinia na temat silników VW jak i samego auta z tego roku. A Interesował mnie rok 2007  2.0 diesel. Więc padło na c maxa bo fordy mają rewelacyjne diesle w dodatku na łańcuszku.  Za rok s max :-)

wysłane przy użyciu tapatalk
« Ostatnia zmiana: 11 Lipca 2015, 20:03:29 czas Polski wysłana przez akwa-stolarz »

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #27 dnia: 12 Lipca 2015, 01:03:31 czas Polski »
silniki vw 2.0tdi z 2007 obarczone wadą fabryczną (pękają głowice)

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #28 dnia: 12 Lipca 2015, 13:35:31 czas Polski »
Touran w mojej rodzinie to rocznik 2007 silnik 1.9 TDI 105 KM. Rewelacja. Siostra nim jezdzi juz 4 lata a u mechanika stal tylko na wymianach oleju, rozrzadu i hamulcow. Raz tez wymieniali zawieszenie bo u nas drogi sa kiepskie. Polecam z calego serca. Silnik 2.0 to niewypal ich koncernu, tak jak w alfie 2.0TS. C-max ma tylko jeden minus a mianowicie blachy i gorszej jakosci wnetrze
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 13 Lipca 2015, 09:17:08 czas Polski »
Moja siostra miała Passata prawie od nowości z silnikiem 2.0 tylko skrzynia DSG. Szwagier ma warsztat samochodowy, nawet palcem nie tknął. Jeździła nim kilka lat. Ja mam też Omegę 2,5 TD kombi z silnikiem BMW, też lecą głowice bo jest za mała chłodnica oleju. Jak się jeździ z głową i dba o auto to jest ok. Omegą zrobiłem 250.000 km od nowości i odpukać wymieniałem tylko mat. eksploatacyjne. Uważam że to jedno z lepszych aut