17 Kwietnia 2026, 23:44:30 czas Polski

Autor Wątek: jaka tarcza do płyty laminowanej  (Przeczytany 46018 razy)

przemek77

• Gość
Odp: jaka tarcza do płyty laminowanej
« Odpowiedź #45 dnia: 15 Stycznia 2017, 00:10:15 czas Polski »
Dlaczego pytam o mafella? Tak, ze względu na podcinak

Wyprowadzę Cię z błędu . Maffel nie ma podcinaka , tylko tzw. funkcję podcinaka , którą tak jak napisał miły można uzyskać w każdej zagłębiarce .
Podcinak to osobna tarcza podcinająca laminat przed tarczą tnącą , a czegoś takiego w maszynie ręcznej nigdy nie będzie ;)

Offline agoliat

« Odpowiedź #46 dnia: 15 Stycznia 2017, 00:20:25 czas Polski »
A nie prawda. Makita nie przesuwa tarczy o ułamek milimetra jak Mafell
A możesz to jakoś "doopisać" ? i czy to ma aż tak wielkie znacznie ?

Wyprowadzę Cię z błędu . Maffel nie ma podcinaka
No i cały misterny plan w pizdu :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 15 Stycznia 2017, 00:20:50 czas Polski »
No właśnie nie do końca. Mafell i tylko on w trybie podcinania przesuwa tarczę o włos jednocześnie zagłębiając ją nieznacznie. Tnąc na szynie trzeba zrobić dwa cięcia - pierwsze w trybie "podcinaka" a drugie na normalnej (zazwyczaj pełnej) głębokości.
W przypadku innych zagłębiarek można tak jak napisałem ustawić sobie pierwsze zagłębienie na np. 1 - 2 mm i ciąć "do siebie" a następnie drugie cięcie już na właściwej głębokości - wtedy minimalizujemy ryzyko wyszczypań laminatu. Innym rozwiązaniem nieco upierdliwym jest cięcie przez HDF. Najczęściej wystarczy pierwszy sposób. Krawędzie z odpryskami trzeba dawać w niewidoczne rejony szafek. Do miejsc "wrażliwych" tylko cięcie przez np. hdf. Oczywiście odpowiednia i ostra tarcza (tarcze) to podstawa.
Czyli reasumując Mafell przesuwa tarczę a inne nie. Ci co używają Mafell'a a przesiedli się z np. Festool'a czy Makity twierdzą, że różnica jest na tyle duża, że w pełni usprawiedliwia koszt zakupu (zdecydowanie najwyższy). Tak czy siak trzeba ciąć na dwa razy.
Pomijam już, że było to wałkowane na forum. Wystarczy troszkę się wysilić i poszukać :)
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2017, 00:25:16 czas Polski wysłana przez mily68 »

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #48 dnia: 15 Stycznia 2017, 00:28:01 czas Polski »
Pisząc o mafellu miałem na myśli to podcinanie z przesunięciem linii cięcia

mily68

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 15 Stycznia 2017, 00:53:12 czas Polski »
No właśnie. Jednak -
Plan rozcinania zagłębiarką całych płyt na formatki wraz z oklejaniem większości krawędzi (wszak to meble kuchenne) domowymi sposobami wydaje mi się dość karkołomny (aczkolwiek jak najbardziej możliwy) i czasochłonny (nawet bardzo). Ja za pieniądze wydane na Mafell'a wolałbym kupić używaną zagłębiarkę tańszej firmy plus ew. jakieś niezbędne szablony Blum'a lub dołożyć do lepszego hardware (zawiasy, prowadnice itp.). Większość małych firm nie tnie płyt u siebie tylko zamawiają w hurtowni już docięte i oklejone. Oczywiście zrobisz jak zechcesz tyle tylko, że ilość nerwów i czasu jaki stracisz na te roboty będzie prawdopodobnie kilkukrotnie większa niż zakładasz (chyba, że masz urlop i możesz ciąć, oklejać i skręcać całymi dniami). A jak coś pomylisz i źle utniesz to zobaczysz ile brzydkich wyrazów potrafisz powiedzieć na jednym oddechu ;)
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2017, 00:58:10 czas Polski wysłana przez mily68 »

Offline agoliat

« Odpowiedź #50 dnia: 15 Stycznia 2017, 01:24:31 czas Polski »
Pomijam już, że było to wałkowane na forum. Wystarczy troszkę się wysilić i poszukać
Mea culpa, do leniwych raczej nie należę ale tak mnie zafrapował ten bajer że zapomniałem o "szukarce" :)
Tak czy siak wielkie dzięki za treściwą odpowiedź

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #51 dnia: 15 Stycznia 2017, 10:23:02 czas Polski »
Uważam, że jakbyś poskładał całość to i tak miałbyś frajdę i niekoniecznie musisz zaraz wszystko robić od a do z. Gwarantuję, że i tak się narobisz. Kolega Mily_68 tak samo jak ja mówi, że napracujesz się, a efekt może być daleki od oczekiwanego. Co do samego Mafella to wyraziłem sie nieprecyzyjnie, bo pisząc o podcinaku miałem na myśli właśnie funkcję podcinania opisaną przez kolegów. Było o tym wcześniej na forum, więc jakoś tak odruchowo napisałem podcinak. Co do samego cięcia pokazanego przez Pragmatycznego w teście Parkside, to właśnie tak można je zrobić aby uniknąć wyrwań. Zwróć uwagę, że on sam mówi, że cięcie wykonywane jest zestawową tarczą, która się do mdf nie nadaje. Warunek konieczny, to ostra tarcza z odpowiednim uzębieniem i kątem.
Jeśli nie masz czego robić, nie rób tego tutaj...

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #52 dnia: 15 Stycznia 2017, 10:30:04 czas Polski »
Pewnie macie racje. Bardzo dziękuję za podpowiedzi.

Offline pajewski

« Odpowiedź #53 dnia: 15 Stycznia 2017, 15:15:17 czas Polski »
Ważny jest kąt natarcia. Tarcze dedykowane do cięcia aluminium mają ujemny i doskonale sprawdzają  się do cięcia laminatów

fyme

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 15 Stycznia 2017, 15:53:31 czas Polski »
@pajewski potwierdzam, sam tne płyty laminowane tarczą dedykowaną do aluminium i efekt jest bardzo akceptowalny :)

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #55 dnia: 15 Stycznia 2017, 21:11:06 czas Polski »
To może koledzy podzielą się informacją  jakie konkretnie modele tarcz do aluminium stosują. Podanie firmy i konkretnie modelu pomogłoby z pownością wielu ludziom. Wielu czeka na taką konkretną informację kiedy zadaje pytanie na temat tarcz. Liczą się sprawdzone i przetestowane modele z opisem czy to jest to,  a nie teoretyczne rozważania, chodź nie ukrywam, że i one mają sens.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 15 Stycznia 2017, 22:00:52 czas Polski »
Festool TF48 jest przeznaczony do cięcia laminatów.
UWAGA - TF52 jest do aluminium - żeby takie same (trapezowo - płaskie) ale kąty inne.
Z innych firm też się coś wybierze.

fyme

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 15 Stycznia 2017, 22:13:39 czas Polski »
@Bladepoland konkretny model :)

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #58 dnia: 15 Stycznia 2017, 23:05:48 czas Polski »
O i to jest konkretna odpowiedź  :). Widać parametry piły i potwierdzenie kogoś kto użytkuje.
Pamiętajmy, że mówimy o piłach do aluminium używanych do cięcia mdf. Chyba że tak jak kolega mily68 zazaczył która do czego. Chociaż ja pokusiłbym się o cięcie obiema piłami. Chyba, że jest inaczej to niech kolega mnie z błędu wyprowadzi.
A i tak przy okazji - przetestowałem wcześniej wspominaną w wątku piłę Freuda LU3E. Nie jest to wprawdzie tatcza do aluminium, ale dedykowana do mdf.Po pierwszych testowych cięciach - rewelacja. Zobaczymy jak z trwałością.
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2017, 23:15:30 czas Polski wysłana przez Bladepoland »

mily68

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 15 Stycznia 2017, 23:14:47 czas Polski »
Myślę, że to raczej kształt zębów ma większe znaczenie niż kąty. Jak widać ludzie tną tarczami do aluminium i są zadowoleni z rezultatów więc jak widzisz "to działa" :)