19 Maja 2026, 14:33:19 czas Polski

Autor Wątek: DYMB-8 VS DEWALT VS Elektra Beckum 2.2KW  (Przeczytany 10023 razy)

Offline DARNOKMAN

DYMB-8 VS DEWALT VS Elektra Beckum 2.2KW
« dnia: 05 Czerwca 2015, 13:19:17 czas Polski »
Co wybrać ?

Elektra Beckum 2.2KW 2350 PLN
Wyrówniarko grubościowka Angielskiej marki SIP robiona na koncesji METABO (Elektra Beckum)
Maszyna identyczna jak Elektra Beckum HC260 tylko w innym kolorze.
Moc silnika 2.2KW. Silnik jednofazowy indukcyjny(bezszczotkowy i bardzo cichy).
Szerokość wałka 26cm, wysokość strugania max 16cm
Wałek z dwoma nożami ze stali HSS
Rozmiar stołu roboczego 83x30cm
Prędkość posuwu 5m/min
Stół to odlew z szarego aluminium. Solidna konstrukcja, bez luzów i nitów, jakie spotkać można w tanich maszynach
Odpowiedni sprzęt do małych warsztatów, lub na montaże.
Preferuje odbiór osobisty.

Obrabiarka wieloczynnościowa do drewna REMA DYMB-8 heblarka frezarka 2000 PLN
Sprzedam obrabiarkę wieloczynnościową do drewna REMA-DYMB-8.
Obrabiarka służyła bardzo krótko przy budowie domu jednorodzinnego, później używana tylko sporadycznie 2-3 razy do roku po godzinie.
Pełny zestaw:
heblarka frezarka tokarka oraz szlifierka wszystko wraz z instrukcją.
Zasilanie 380v

Strugarka grubościówka wyrówniarka DEWALT heblarka Moc silnika 2 KW 2690 PLN
Grubościówko wyrówniarka DeWALT DW 733S
Maszyna w dobrym stanie technicznym, stan wizualny jak na zdjęciach.
Wymiary stołu roboczego 105 cm x 27 cm .
Wymiary stołu grubościówki 50 cm x 26 cm.
Maksymalny rozmiar obrabianego materiału na grubościówce 16 cm x 26 cm
Dwie prędkości posuwu.
Silnik indukcyjny ( bezszczotkowy ) bardzo cichy.
Zasilanie 240 V
Moc silnika 2 KW
2800 obrotów/minute na silniku
6200 obrotów/minute na wałku
Waga 70 kg

Offline przemoprzem

Odp: DYMB-8 VS DEWALT VS Elektra Beckum 2.2KW
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Czerwca 2015, 14:42:05 czas Polski »
Dymy nie polecam - blaty to kpina. Nie wiem jakie są różnice między tym HC260 a Dewalt, ale jak patrzę na fotki to ten HC260 ma silnik pod blatami, a dewalt z boku - wolałbym pod żeby był, bo jednak na szerokości silnik deko zabierze - nie wiem czy miejsce to problem czy nie. Obie maszyny zapewne podobne konstrukcyjnie, najważniejsze to silnik indukcyjny (cichy i niezniszczalny, no oprócz łożyska od strony koła pasowego "raz na 10 lat"), blaty odlewane a nie blaszane - choćby były walnięte to idziesz do gościa od planowania głowic samochodowych i ci zrobi ideał bo będzie miał z czego zebrać te 0,5 mm a w DYMA masz blachę która się pod palcami ugina.

Bierz co bliżej, złap za stół od grubościówki cz nie ma luzów, wał na kliny zapewne już standard. 

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #4 dnia: 05 Czerwca 2015, 17:16:39 czas Polski »
Hmm, ten dewalt miał silnik z boku, ale chociaż nie ze strony roboczej.

Deko do bani ten silnik w tym metabo - przecież on wystaje po stronie roboczej, czyli tam gdzie się stoi jak się struga - przecież to musi przeszkadzać, zwłaszcza jak masz coś dłuższego jak 1,5 m i musisz pod koniec dać krok do przodu, żeby deskę "złapać".

Tutaj masz też HC260 - http://olx.pl/oferta/wyrowniarko-grubosciowka-elektra-beckum-hc-260-CID628-ID6RTkr.html ale już silnik jest chyba od spodu maszyny, więc już logiczniej.

Dyma gdyby miała blaty odlewane to by była maszyna baaardzo dobra, za te 2000 zł masz sporo przystawek. Ja mam frezarkę, wiertarkę i tokarkę - ale nie korzystałem z nich jeszcze, ale na pewno się w końcu przydarzą, ale prędzej jako niezależne urządzenia.

Ja do swojej DYMYA -  jak się deko obrobię z innymi urządzeniami - będę próbował dorobić blaty z drewna dębowego, graba czy coś podobnego. Lepiej by było zrobić aluminium, ale to już koszty, no i trzeba by znaleźć kogoś kumatego z jakimś cnc czy coś. Może byłby ktoś na forum co by mógł się podjąć chociaż wyceny takiego czegoś?

Offline nabuch

« Odpowiedź #5 dnia: 05 Czerwca 2015, 20:32:52 czas Polski »
Ja również  zastanawiam się nad zakupem grubościówki w granicach 2k . Przyłączam się do prośby kolegi i czekam na opinie o elektrze . Sprzęt ma już swoje lata i spodziewam się że zakup czegoś znośnego będzie pewnym wyczynem . Czy regulacja wysokości stołu ma  możliwość   regeneracji ? Domyślam się że regulacja jest na zwykłych śrubach a nie trapezowych . Czy da się wymienić nakrętki czy są częścią  stołu .  A tu tak oftopowo niezły potwór za nieduże pieniądze.
http://olx.pl/oferta/grubosciowka-CID628-IDapmph.html#91238b0c95. Pozdrawiam W.

Offline Filip

« Odpowiedź #6 dnia: 05 Czerwca 2015, 21:19:07 czas Polski »
DYMA to super maszyna, trzeba tylko umieć się nią posługiwać i znać jej ograniczenia. A Ci, którzy na nią narzekają mają zbyt wielkie wymagania, są granice, czego można oczekiwać od blaszanej konstrukcji...

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #7 dnia: 05 Czerwca 2015, 21:27:45 czas Polski »
Czyli piszemy że DYMA jest super, a to że ktoś nieświadomie kupi za dwa koła blaszankę z całym inwentarzem jej wad to mu powiemy, żeby za wiele nie oczekiwał bo to blaszanka ....

Offline Filip

« Odpowiedź #8 dnia: 05 Czerwca 2015, 21:47:04 czas Polski »
No nie wiem. Ja spojrzę na Dymę i wiem, co mogę od niej oczekiwać i czego się spodziewać. A skoro ktoś przy kupnie tego nie dostrzega, to może nie powinien brać się za pracę na maszynach?
Powtórzę jeszcze raz, DYMA to super maszyna, najlepszy możliwy wybór dla amatora, hobbysty, jakkolwiek zwał. Dobry stosunek jakość/cena, polska stara produkcja.
Nie oczekujmy jednak od 20 letniej maszynki blaszanki za 2 tys.  jakości i technologi lotów kosmicznych.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #9 dnia: 05 Czerwca 2015, 22:02:08 czas Polski »
A ja pisze, że blaszane blaty dymy to kpina konstrukcyjna a nie wina wieku maszyny. I nie wiem o co Ci chodzi, że nie mam RTG w oczach? Naczytałem się właśnie takich superanckich opinii w necie i kupiłem swój egzemplarz i z perspektywy czasu to tyle dobrego że kupiłem ją za 2000 zł, bo jakbym dał powyżej 3000 - a po tyle chodzą - to bym się chyba załamał. Kasowanie luzów w grubościówce, przerobienie regulacji blatu odbiorczego i dorobienie porządnych zapięć, a nie ta popierdułka z druta na mimośrodzie, gdzie blat można zablokować +/- 1 mm bliżej dalej od wałka.

Nie ma nic lepszego za ok 2000 zł niż to metabo - konstrukcyjnie jest to zbliżone do DYMA, ale zrobili przynajmniej odlewane blaty. Po drugie regulacja blatu podawczego (ile ma strugać) jest na "ślizgach" a nie na mimośrodach które mają niezłe luzy. 

Tu nie chodzi o "20 zł" tylko o ponad 2000 zł. I nie chodzi tutaj o sprzęt który można w razie czego upchnąć po znajomych jakby się okazało, że nie spełnia oczekiwań.

Offline DARNOKMAN

« Odpowiedź #10 dnia: 08 Czerwca 2015, 11:47:34 czas Polski »
Właśnie główny powodem dla którego DYMB (DYMA) wybła brana pod uwagę to pozytywne opinie użytkowników.

Natomiast blaszana konstrukcja (blaty) z blachy to chyba największy minus tego urządzania.

Najlepszym wyjściem jest kupno dwóch urządzeń: wyrówniarki z długim blatem żeliwnym
http://olx.pl/oferta/heblarko-strugarka-warema-CID619-ID8E7pN.html#a6ded0d846
http://olx.pl/oferta/strugarka-wyrowniarka-fabryczna-dobra-i-tansza-niz-zefam-CID619-ID9HsoD.html#a6ded0d846

oraz grubościówka o małych gabarytach  coś  z takiej kontrukcji np. http://olx.pl/oferta/px-330tp-grubosciowka-230v-CID628-ID2cH9D.html#91238b0c95

Z urządzeń typu http://olx.pl/oferta/grubosciowka-strugarka-heblarka-1300w-kraft-germany-gw12-nowa-sklep-CID619-ID9HgiX.html#dd7b5e3ade;promoted już się wyleczyłem po pierwszym kontakcie...

Tak wiec dla kogoś kto ma mniej kasy i miejsca w warsztacie pozostają urządzenia
http://olx.pl/oferta/grubosciowka-wyrownarka-CID628-ID7Qyof.html#dd7b5e3ade

Jakość wykonania OK

Długość blatu - do przyjęcia

Dwa urządzenia w jednym + jest 100% mobilne !

Zasadnicze pytanie: Na co zwracać szczególną uwagę przy zakupie używanej maszyny ?

1. Oczywiście zasilanie ! Kto nie ma siły w warsztacie ma już mniej do wyboru...
2. Regulacja wysokościowy blatu ? Jaki system jest najmniej zawodny ?
3. Moc silnika ?
4. Ilość noży na wałku ? Więcej = lepiej ?

PS2. Długość blatu można "obejść" wystarczy podpórka z rolką.
https://www.pinterest.com/pin/362610207473385340/
Pomocne przy pracy na grubościówce przy długich i cięższych elementach.

Oczywiście nie zastąpi to długiego blatu ale lesze to niż z powietrzu.