19 Czerwca 2026, 23:21:50 czas Polski

Autor Wątek: Wyrwana krawędź przy blacie  (Przeczytany 6588 razy)

Offline robertus69

Wyrwana krawędź przy blacie
« dnia: 06 Czerwca 2015, 00:16:59 czas Polski »
Hej. Z góry przepraszam jezeli mój temat się powtórzy ponieważ szukałem i nie mogłem znaleść. A jeżeli jest w złym miejscu to proszę o przeniesienie do włąściwego. A więc do rzeczy. Zakupiłem odpowiedni frez i szablon do łączenia blatów i robiąc próbe gdy chciałem zfrezowac owal z jednej strony poprostu wyrywa. Jak to robicie zeby połączenie bylo idealne? probowalem na rozne sposoby. Wchodzilem z jednej z drugiej strony i na marne. Pomóżcie.

Offline Pragmatyczny Przemek

Odp: Wyrwana krawędź przy blacie
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Czerwca 2015, 13:38:10 czas Polski »
Frezujesz od lewa do prawa?
Na jeden przebieg?
Moze najpierw zfrezuj tylko laminat a potem wióry

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

kwita

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Czerwca 2015, 14:38:07 czas Polski »
Nie mam jeszcze szablonu ani profilu frezarki ale bawiłem się frezarka park się i frezem od zrobionego osobiście próbnego szablonu aby sobie poćwiczyć i nic nie wyrywa. Chyba ze pojechałem szybko to wtedy tak.

Offline robertus69

« Odpowiedź #3 dnia: 06 Czerwca 2015, 15:04:57 czas Polski »
Kombinowalem przeróżnie. Zbieralem na 4 razy czyli po nie cale 10mm. Równiez probowalem zfrezowac sam laminat delikatnie lae i tak frez poderwal. Nie mam pojecia co zrobic. Nowy frez, frezarka tez porzadna. Nie wiem w czym tkwi problem. Nawet próbowalem na 2 roznych blatach poniewaz myslalem ze przyczyna tkwi w laminacie, ale byl to samo. myslalem cos z przodu owalu przylozyc ale nie wiem co. Tasma malarska te nie pomogla.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Czerwca 2015, 16:12:45 czas Polski »
Nie frezuję blatów , ale zaczął bym frezować  z  " włosem " tzn zacząć od frontu blatu , tak by frez  wpierw  zagłębiał się i odrzucał urobek

Offline robertus69

« Odpowiedź #5 dnia: 06 Czerwca 2015, 18:28:13 czas Polski »
No tak, ale i tak frezujac z wlosem frez obracajac sie w prawo i tak wyrwie krawedz. Przynajmniej mi wyrywalo. Ze wszystkich stron probowalem zaczynac

Wysłane z mojego LG-P700 przy użyciu Tapatalka

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Czerwca 2015, 19:02:29 czas Polski »
Witam.
Zasada jest taka że frezyjesz zawsze od strony zaoblonej krawędzi blatu. Obrazowo mówiąc frez frezując powinien najpierw zebrać laminat i zagłębić się w strukturę blatu. Tak więc krawędż jednego blatu będziesz frezował kładąc szablon na wierzchniej stronie blatu, natomiast krawędż drugiego blaty fezujesz przykładając go do dolnej płaszczyzny. Oczywiście blat obracasz "do góry nogami" lob jak kto woli na lewą stronę.
Nie ma bata, musi być dobrze.

Powodzenia.

Offline robertus69

« Odpowiedź #7 dnia: 06 Czerwca 2015, 23:20:36 czas Polski »
Ooo. Dzieki. O tym nie pomyslalem. A to przeciez banalne.hehe.W poniedzialek testy.hehe. a na ile frezowan wam plytka wystarcza?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Czerwca 2015, 23:36:28 czas Polski »
Chodzi o wzornik? Jeśli się dba to na wieczność.

udanego testowania.

Offline robertus69

« Odpowiedź #9 dnia: 07 Czerwca 2015, 09:50:20 czas Polski »
O plytke we frezie pytalem. Ja mam wzornik z mdfu wiec taka wiecznosc nie wytrzyma

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Czerwca 2015, 10:46:09 czas Polski »
Witaj.  Domyslam się że masz na myśli ostrze freza. Nontu nie mam donrych wieści.  Laminat na blatach to twardy przeciwnik I niszczy frezy szybko. Dobrej jakości frez kosztuje,  ale przekłada się to na jakość pracy i ilość wykonanych połączeń.  Mozna frez podostrzyć i to pomaga bardzo. Podeślę później jaki filmik z tym jak to robić.  Pamietaj też że musisz miec frez o właściwej średnicy.  Specyfikację bedziesz miał w instrukcji od szablonu. Z reguły jest to 12mm.
Pozdrawiam

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Czerwca 2015, 11:11:10 czas Polski »
A oto i film. Po angielsku.
https://www.youtube.com/watch?v=Q5aQ_RnGxVw
Do ostrzenia użyta jest specjalna diamentowa ostrzałka. Z jadnaj strony nasyp 300 do astrzy wykonanych ze stali HSS a z drugiej nasyp 600 do ostrzy z węglików spiekanych. Jak frez zjechany mocno, to najpierw jadę na 300 a potem na 600. Ten płyn to nie woda tylko specjalny środek który pomaga usunąć urobek z diamentu.

Moja rada. Każdą stronę trzeć tyle samo razy, aby zapewnić równe starcie materiału i zachować wyważenie. Nie me to większego znaczenia przy frezach o małęj średnicy ale już jest istotne przy większych średnicach.

Jest jeszcze płyn który zabezpiecza przed rdzewianiem frezu. Jeśli nie używasz frezu przez dłuższy czas to pokryj frez tym środkiem. Rdza bardziej zniszczy frez niż frezowanie.

Produkt firmy Trend specjalizującej się we frezach. Nie są tanie ale jakość super.
http://www.trend-uk.com/en/UK/#
 Powodzenia.

Offline robertus69

« Odpowiedź #12 dnia: 07 Czerwca 2015, 11:58:56 czas Polski »
Ja mam frez z cmt na plytki wymienne wiec chyba nie za bardzo sie oplaca ostrzyc jak plytka 12zl. Ale ile polaczen jestes w stanie zrobic bez ostrzenia?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Czerwca 2015, 23:17:31 czas Polski »
Ciężkie pytanie i obawiam się że nikt nie posa ci odpowiedzi bo to zalezy od wielu czynników. Twardości i jakości laminatu, plyty, tego jak szybko będziesz frezował.
To już wyjdzie ci w praniu. Jesli potrzebujesz tej informacji do wyceny, to na każdą robotę policz jeden zestaw. Co moge jeszcze doradzić,  a co się sprawdza to frezując zaoblenia zafrezuj je najpierw zagłębiając frez w kierunku pionowym zacinając laminat na zaobleniu, a następnie posuwaj frezarkę po wzorniku. Wpłynie to na mniejsze zużycie dłuższej krawędzi freza i zwiększy jego żywotność. Dobrze jest też tak dokonać wstępnego rozcięcia blatów, aby frezować jak najmniej materiału.
Pozdrawiam.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Czerwca 2015, 23:47:48 czas Polski »
Przy okazji poruszania tematu szablonu. Ja się podłącze i zapytam czy ktoś wspomniany szablon ma w wersji cyfrowej?
Chetnie bym takie cudo wyfrezował na CNC :)