06 Maja 2026, 08:25:16 czas Polski

Autor Wątek: Narzędzia ręczne - jakich firm ?  (Przeczytany 17622 razy)

Klo

• Gość
Odp: Narzędzia ręczne - jakich firm ?
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Czerwca 2015, 17:44:58 czas Polski »
Też na nie poluję. :)

Offline gawlita

« Odpowiedź #16 dnia: 09 Czerwca 2015, 17:59:34 czas Polski »
Trudno mi okreslic co mnie jeszcze moze interesowac :-( czeka mnie zabawa z elektryka to wiem na pewno. Budowa grilowedzarni rowniez przede mna, ale tam raczej skomplikowanych narzedzi  nie potrzeba. A jakiej firmy katowniki i innennarzedzia traserskie? Wazne zeby byly dokladne bo z tym rozbie bywa, no i sowmiarka tez by sie zdala :-) dluga talista bedzie :-)

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #17 dnia: 09 Czerwca 2015, 18:29:46 czas Polski »
Gawlita - na pewno dasz radę, zasiadam w pierwszym rzędzie i przesyłam słitaśnego całusa na pępuszek :-*. Grilowędzarnię zbudujesz za pomocą błyszczyka do ust i torebki Dolce Banana 8). Chłopie - w ten sposób nie zrobisz nic. Musisz wziąć młotek i wbić gwóźdź. Nie ważne jakiej marki jest młotek - masz wbić gwóźdź. I nie rób sobie selfie z młotkiem tylko wbij gwóźdż. Masz ambitne plany ale najpierw gwóźdź.

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #18 dnia: 09 Czerwca 2015, 18:38:45 czas Polski »
większość narzędzi była opisywana na forum skorzystaj z opcji szukaj napewno znajdziesz. powodzenia

Offline Krystian Adam

« Odpowiedź #19 dnia: 09 Czerwca 2015, 18:48:42 czas Polski »
Możesz sobie wejść na stronę dłuta.pl tam znajdziesz sporo narzędzi ręcznych (śrubokręty, strugi, suwmiarki, kątowniki, liniały, dłuta, kamienie do ostrzenia) no "kupa " sprzętu. Wejdź i pooglądaj.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Czerwca 2015, 20:37:01 czas Polski »
kombinerki szczypce  KNIPEX dobry wybór polecam.
Jak najbardziej bardzo dobre narzędzia, lecz cena powala... za cenę kombinerek można kupić 3 sztuki różnej wielkości neo, które w domowym warsztacie jak najbardziej się sprawdzą. Dobrym zakupem jest posiadanie walizki narzędziowej, osobiście kupiłem w promocji zestaw Yato...bardzo jestem z niej zadowolony, gdy wyjeżdżam na narty, w lecie z przyczepą kempingową i żaglówką, wrzucam walizkę do bagażnika i jest tam prawie wszystko. Nawet na nartach trzeba coś wyregulować czy na wczasach dokręcić ;)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Czerwca 2015, 23:52:24 czas Polski »
Gawlita - tak sobie myślę i myślę... Potrzebujesz sporo tego fajansu a prawdopodobnie finanse masz jak większość nie za duże. Po prostu wybierz się do jakiegoś marketu budowlanego w Twojej okolicy (Castorama, Praktiker, Obi, Jula, Bricoman, Bricomarche itp.) lub dobrze zaopatrzonego składu budowlanego i kup to co potrzebujesz byle nie najtańsze (powiedzmy ze średniej półki cenowej). Jak zaczniesz używać narzędzi sam stwierdzisz które są ok. (bo wytrzymały ileś tam robót) a które trzeba będzie wymienić na lepsze.
Kątowniki mogą być jakiekolwiek byle trzymały kąt. Znajdź jakąś płaską powierzchnie i przyłóż dwa do siebie ramionami (takie jakby odwrócone "L" i normalne "L") jak nie będzie szpary to znaczy, że oba prawdopodobnie trzymają kąt 90 stopni. Myślę, że na początek taka dokładność Ci wystarczy. Po powrocie do domu znajdź coś z równą krawędzią, przyłóż kątownik i narysuj linię, następnie odwróć narzędzie (jak lustrzane odbicie) i narysuj linię tuż obok poprzedniej. Jeśli obie linie są względem siebie równoległe to kątownik jest ok., jeśli nie to miałeś pecha i kupiłeś bubla.
Wiele rzeczy wychodzi przy robocie i wtedy okazuje się co jeszcze trzeba dokupić itp.
Nie ma sensu kupować kombinerek z wysokiej półki w których część tnącą zmasakrujesz przy pierwszej próbie ucięcia gwoździa czy pręta. I tak dalej itp.

Offline Gal

« Odpowiedź #22 dnia: 08 Lipca 2015, 08:08:23 czas Polski »
Obiema rękami się podpisuję pod postem kolegi powyżej - kup tanie narzędzia z marketu! Może nie zawsze te najtańsze, ale takie, które weźmiesz do ręki i nie będą sprawiały wrażenia wykonanych z papieru. Patrz na to czy są solidnie wykonane, a nie na markę.
Na dłuta, gdybyś poszedł za radami niektórych kolegów, możesz wydać więcej niż na wyposażenie całego warsztatu, a w praktyce ważniejsze będzie to jak często i sprawnie będziesz ostrzył dłuta niż to jakiej są one firmy - Lie Nielsen nieostrzony tnie znacznie gorzej niż ostrzone dłuto z Aldika czy Lidla. ;)

Z marketowych marek bardzo przyzwoite są narzędzia Irwina, Neo, Proline (Heavy Duty) i niektóre Yato. Ale to nie znaczy, że zawsze trzeba wybierać właśnie te marki, niekiedy lepiej kupić tańsze a swoją funkcję spełniające.

Jak kupujesz kombinerki sprawdź czy lekko chodzą, czy nie mają luzów, czy szczęki schodzą się równo, jak ci "leżą w ręce" itd.
A najlepiej wybierz się do marketu z kimś, kto narzędziami pracuje na co dzień.
Powodzenia! :)
Zarabiam gdzie indziej.

Offline andrzejp1988

« Odpowiedź #23 dnia: 08 Lipca 2015, 08:27:40 czas Polski »
Firma NEo to jest troche lepszej jakości sprzęt grupy TOPEX. Pracowałem na tych narzędziach i jeśli chodzi o klucze nasadowe to owszem są dobre, ale wszelkiej maści śrubokręty, klucze płasko-oczkowe odradzam zdecydowanie.
Yato - podobnie słabej jakości.

Dobry sprzęt to z Lidla jak jest jakaś okazja bo to są Niemieckie sprzęty (naprawde, jakość jak wRFN) lub znany Stanley, na nim się nie zawiodłem.
www.tartaki.pl - wszystko dla twojego tartaku

mily68

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Lipca 2015, 08:30:04 czas Polski »
Gal szukałem Cię w dziale "Przedstaw się" ale jakoś nie znalazłem. Czy to ja źle patrzyłem czy Ty coś przeoczyłeś?

Offline Gal

« Odpowiedź #25 dnia: 08 Lipca 2015, 16:29:39 czas Polski »
Powiało grozą... ;D

Na tym i na poprzednim forum (przed Wielką Schizmą) i na innych forach jestem od tak dawna, że nawet nie pamiętałem gdzie się witałem, a gdzie nie.
Natentychmiast naprawiam swój błąd i proszę o wybaczenie. ;D
Zarabiam gdzie indziej.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Lipca 2015, 22:41:42 czas Polski »
:) Nie ma sprawy. Każdemu może się zdarzyć ;)

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Lipca 2015, 11:08:40 czas Polski »
Dobry sprzęt to z Lidla jak jest jakaś okazja bo to są Niemieckie sprzęty (naprawde, jakość jak wRFN) lub znany Stanley
Tu kolego chyba zbyt mocno popuściłeś wodze fantazji ;)

Offline andrzejp1988

« Odpowiedź #28 dnia: 09 Lipca 2015, 13:00:04 czas Polski »
A co masz do zarzucenia sprzętom z Lidla? bo nie rozumiem, mam od kliku lat różne sprzęty pojawiające się w lidlu z elektronarzędzi czy zwykłych narzędzi i co do jakości nie mam zarzutów
www.tartaki.pl - wszystko dla twojego tartaku

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #29 dnia: 09 Lipca 2015, 19:44:17 czas Polski »
To, że one są tak samo niemieckie jak Neo czy Yato  :) to raz
 a dwa to narzędzia ręczne z Lidla (Powerfix) może i są przyzwoite jak na swoją cenę 
ale do porządnych  nawet nie śmiałbym ich zaliczać tak samo jak i elektronarzędzi Parkside
« Ostatnia zmiana: 09 Lipca 2015, 19:49:13 czas Polski wysłana przez Waldi »