28 Kwietnia 2026, 19:20:06 czas Polski

Autor Wątek: Grzanie wody do basenu  (Przeczytany 3749 razy)

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
Odp: Grzanie wody do basenu
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Sierpnia 2015, 10:36:59 czas Polski »
U nas basen w tym roku spisał się idealnie. Na początku wakacji nawet go nie rozkładałem (bo było tak zimno), ale sierpień... zbawienie!!! Woda na maxa doszła do 28C :) Oczywiście w dzień przy tem. powietrza +40 woda wydawała się chłodna, ale po południu czy wieczorem... idealnie :)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Sierpnia 2015, 10:42:15 czas Polski »
basenik dla dziecka wody 10 cm średnica 150 cm.
Mój młodszy synek ma taki basenik. W ogrodzie mam rozwinięte 50mb węża 3/4" takiego http://www.cellfast.com.pl/produkty/6-w%C4%85%C5%BC-ogrodowy-hobby-ats2%E2%84%A2
Rano, zazwyczaj po śniadaniu wylewam starą wodę, zalewam nową, głębokość około 10-15cm i temperatura ma około 33-35st. Wąż i tak mam cały czas rozwinięty, bo codziennie podlewamy ogród. A taka małą ilość wody to łatwiej wymienić niż ogrzewać i ładować chlor. Bo przy ogrzewaniu żeby dno basenu nie było śliskie (dziecko może się wywrócić) trzeba użyć chemii.

Offline zbyszeko

« Odpowiedź #17 dnia: 18 Sierpnia 2015, 19:16:32 czas Polski »
Dzień dobry,
Wszystko zależy od odległości, średnicy węży, samego "kolektora" i ewentualnie różnicy poziomów pomiędzy poziomem wody w basenie a poziomem na jakim jest zamontowany kolektor. Parownik ma mały przekrój rurki i obawiam się, że opory przepływu mogą być duże.
Mam  basen o średnicy 3m (wody ok. 3m3) dwa dedykowane panele słoneczne. Panele słoneczne to akusze czarnego tworzywa o wymiarach ok. 2,4m x 0,9m sprasowane ze sobą w taki sposób, że utworzyły się wzdłuż rurki o średnicy ok 8-9 mm. dopływ i dopływ to rurki o średnicy 32mm.
W tamtym roku eksperymentowałem z różnymi pompkami 12V akwariowe, do fontann ogrodowych (też 12V) i pomach ogrodowych. Skończyło się na pompie obiegowej do c.o.
Nie zrobię niestety zdjęć bo przeczytałem prognozy pogody i zdemontowałem instalację.
p.s. kolektor to produkt firmy produkującej baseny (tej na B...y) i kosztował ok.160 zł.