14 Maja 2026, 13:48:14 czas Polski

Autor Wątek: Witam pięknie  (Przeczytany 2411 razy)

Offline WojtekW

Witam pięknie
« dnia: 16 Lipca 2013, 16:11:22 czas Polski »
Witam pięknie wszystkich pasjonatów. Mam na imię Wojtek, mieszkam w Grudziądzu i też jestem drewnoholikiem. Niestety do tej pory byłem głównie konsumentem, a te parę rzeczy, które udało mi się z drewna wykonać nie uprawniają mnie do nazywania siebie nawet amatorem (chociaż to słowo, podobnie jak profesjonalista i pasja ma również więcej znaczeń  ;)). Ze stolarstwem kontakt miałem mizerny, za to dość spory ze stolarzami, próbując jako chirurg od prawie 30 lat z lepszym lub gorszym skutkiem utrzymać ich kończyny w całości ( całe szczęście, że z biegiem lat zapotrzebowanie na moje usługi systematycznie maleje).
Co więc robię na tym forum?
Po wyjściu z blokowiska pojawiły się i potrzeby na prace w drewnie i możliwości lokalowe urządzenia miejsca do takiej pracy ( celowo unikam określenia warsztat, żeby nie zabrzmiało to zbyt górnolotnie ). Na razie więc mam zamiłowanie do drewna - od zawsze, potrzebę precyzji i obycie z ostrymi narzędziami - z racji zawodu, a teraz chciałbym to wreszcie połączyć, ale brak mi wiedzy i doświadczenia. No i powód mojego pobytu tutaj wyszedł na jaw - potrzebuję pomocy. Czytam, oglądam, szukam, ale temat jest jak rzeka a ja zabieram się za niego zbyt późno na odkrywanie własnej drogi metodą prób i błędów.  Pozdrawiam raz jeszcze i obiecuję nie zamęczyć Was pytaniami.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Witam pięknie
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Lipca 2013, 17:17:29 czas Polski »
Witamy chirurga wśród informatyków, elektryków, fizyków, szkutników, muzyków, mechaników, nauczycieli  i przedstawicieli innych zawodów. Jak widzisz, Twoja obecność na forum stolarskim jest jak najbardziej na miejscu. Tym bardziej, że masz dożywotni bonus za uratowanie kończyn i innych organów wielu stolarzy. Towarzystwo jest fajne i uczynne, pomagamy chętnie i mam nadzieję kompetentnie. Amatorów, ale i zawodowców ci u nas dostatek, tak że jesteś wśród swoich.

Offline Jakub

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Lipca 2013, 18:36:12 czas Polski »
Witamy, witamy. Chętnie odpowiemy na ewentualne pytania i nakierujemy na właściwe tory przy rozterkach ;) Pewnie wypadałoby założyć teraz galerię z naszymi ,,obciętymi" kończynami :D A co do nauki, to wszyscy stolarze uczą się całe życie ;) i nie martw się, jak to mawiają: do jakiejś wprawy dochodzi się już po 20 latach pracy w tym zawodzie ;P
Pozdrawiam Jakub.

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Lipca 2013, 18:58:21 czas Polski »
No i mamy medyka w drużynie ;) Jeszcze kilka innych profesji i możemy założyć małe państewko, a może księstwo? :P Służymy radą i pomocą ;)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Lipca 2013, 19:05:33 czas Polski »
No tak, państewko, a jaki ustrój? Pewnie demokracja, a więc polityka, partie..... i codzienna jatka. Czy na pewno tego chcemy. Szczepan - zastanów się, czy to aby dobry pomysł? ;)

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Lipca 2013, 19:08:41 czas Polski »
Witamy ciepło na Domidrewno :) Pewnie od razu zajmiesz się intarsją ze skalpelem w ręce? :)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Lipca 2013, 19:40:09 czas Polski »
Witaj  Wojciechu ! wśród  " zakręconych  wiórów "     precyzję  masz w ręce   ,  to dasz sobie  radę z drewnęm  ;D

Offline lj78

« Odpowiedź #7 dnia: 16 Lipca 2013, 21:05:07 czas Polski »
O, witam Ziomka z Grudziądza :) Ja swoje pierwsze 19 wiosen spędziłem w G-dz.

ps. Grudziądz zawsze mi się kojarzył bardziej z przemysłem metalowym i wojskowymi, niż z stolarzami ;)
Pozdrawiam,
Łukasz

Offline WojtekW

« Odpowiedź #8 dnia: 17 Lipca 2013, 17:56:49 czas Polski »
Dzięki za ciepłe słowa. Czas się udać do Hyde Parku :)

Offline Armagedon

• Hero Member
  • Ocena +13/-2
  • Malym wiorkiem, malym wiorkiem
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Lipca 2013, 00:05:25 czas Polski »
witamy witamy :D

Offline Lidka

• Administrator
  • Sr. Member
  • Ocena +4/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Lipca 2013, 21:08:06 czas Polski »
Czy jest na sali lekarz? O już jest i o to chodzi, żebyśmy rośli w siłę. Witam serdecznie :)