28 Kwietnia 2026, 12:31:08 czas Polski

Autor Wątek: Stół do pilarki zagłębiarki  (Przeczytany 6819 razy)

obas

• Gość
Odp: Stół do pilarki zagłębiarki
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Lutego 2017, 10:59:24 czas Polski »
Dziękuję za szczegółową odpowiedź ;)

Może więcej pytań, żebyście mnie nie wzięli za totalnego debila:

1. Po co są te prostokątne 'dziury'? Skoro to ma być stół to po co taka konstrukcja?
2. W jaki sposób porusza się zagłębiarka, skoro jest napisane: 'mdf zielony, (...) nie rysuje materiału który po nim jeździ '. Skoro jeździ materiał, to zagłębiarka się nie porusza? Nie kumam zupełnie
3. Jak osadza się na tym stole długie, lub ogólnie duże powierzchniowo elementy
4. Czy zagłębiarka działa na tym stole bezinwazyjnie, czy któreś elementy stołu się tnie?

Nie umiem sobie wyobrazić jak działa ten stół. A może napiszę inaczej - nie widzę w żadnym stopniu przewagi tego stołu nad innym. Dlatego bardzo, naprawdę bardzo proszę o wyjaśnienie, bo taka wiedza może mi się przydać

Offline marek20

« Odpowiedź #16 dnia: 21 Lutego 2017, 11:32:37 czas Polski »
właśnie po to są te kfidraty aby nie rozcinać całej płyty.
Zagłębiarka jeździ
a dużych płyt nie położysz.

fyme

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Lutego 2017, 11:35:22 czas Polski »
@obas A widziałeś może piły panelowe w marketach budowlanych? Generalnie zasada podobna. Materiał leży na stole (kratce) a zagłębiarka porusza się nad nim po listwie, natomiast sam materiał trzeba na ten stół położyć i czasem przesunąć.

Offline Krzysiek_Ełk

« Odpowiedź #18 dnia: 21 Lutego 2017, 19:37:36 czas Polski »
Spieszę z odpowiedzią. Każda z prostokątnych dziur ma dokładnie wymiar 14,4 x 14,4. W każdym miejscu na stole na żebra kratownicy mogę założyć "ograniczniki" które działają na zasadzie przykładnicy. Opieram o nie materiał, opuszczam szynę i tnę. Później obrót materiału, znowu szyna w dół, cięcie i mam kąt prosty. To najważniejsza zaleta tej konstrukcji. Poza tym ułatwia montaż mebli. W każdą dziurę mogę włożyć ścisk automatyczny do góry nogami i złapać szybko formatkę w każdym punkcie stołu.  Formatki są oczywiście nieruchome podczas cięcia a zagłębiarka jeździ po szynie. Całe płyty wrzucam na stół i rozcinam na pasy podpierając koziołkami. Pasy rozcinam dalej już na stole. Stół jest również cięty na jakieś 2 - 3 cm. Tutaj też jest przewaga tej kratownicy nad zwykłym blatem bo wióry lądują na ziemi, nie trzeba wymiatać no i tarcza dostaje mniej w kość. Jakbyś chciał go wykonać i miał pytania to śmiało.

obas

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Lutego 2017, 13:52:01 czas Polski »
Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Podałeś konkretne argumenty przemawiające za tym rozwiązaniem i teraz to rozumiem. Nie wiem czy będę budował taki stół, ale musze coś wymyslić na zagłebiarkę - nie mam pilarki póki co, ale mam zagłębiarkę i zastanawiam się jak zrobić jedno rozwiązanie, żeby mów ciąć deski w poprzek, wzdłuż i najlepiej pod kątem. To co przedstawiłeś chyba nie nada sie do cięcia kantówek wzdłuż, a nie ukrywam, że tego mi brakuje najbardziej...