Witaj.
Ja Kolego mieszkam w takim domu. Mam również garaż w konstrukcji szkieletowej, który z resztą wybudowałem sam (z tesciem), a jest to nie byle co, bo 50 m2. Teraz jestem w trakcie przebudowy domu, co też robię z tesciem. Specjalistów zatrudniam tylko do obróbek blacharskich i dachu. Przymierzam się też do budowy kolejnego domu, również w konstrukcji szkieletowej i też zamierzam to zrobić sam

Kolega własnie kończy swój dom - niewielki bo ok. 50 m2, ale też go wybudował i wykańcza sam, a zajęło mu to 3 miesiące po klucz.
Wczesniej mieszkałem w domu tradycyjnym, murowanym o grubosci scian 60 cm więc mam porównanie.
A teraz konkrety
Do zalet takiej konstrukcji zaliczyłbym przede wszystkim łatwosć budowy i przebudowy bądź rozbudowy - to co jest Ci potrzebne to dobra piła, młotek parę gwoździ i możesz zrobić wszystko co zechcesz samodzielnie, bez kucia, wiercenia i paprania się w zaprawach murarskich, klejach itp. Kolejną ważną zaletą jest ekonomia budowy i utrzymania takiego domu - koszt budowy domu szkieletowego to ułamek kosztów tradycyjnej budowy i nie wierz w wypowiedzi, że są to koszty porównywalne. Potężne oszczędnosci przynosi samodzielna praca nad większoscią elementów. Drewno jest tańsze od ceramiki, łatwiejsze w obróbce (i moim zdaniem przyjemniejsze), a przede wszystkim - szybsze. Nie musisz czekać na schnięcie klejów, to co wystrugasz jest od razu gotowe do użytku. Dom taki też nie musi sezonować, dlatego budujesz go w kilka tygodni, a nie rok czy dwa. Dobrze zaizolowany jest przyjemnie chłodny latem i łatwy do ogrzania zimą - nie czekasz aż mury się nagrzeją. Rozpalasz kominek, piec, czy inne źródło ciepła i w kilkanascie minut masz komfortową temperaturę nawet przy dużych mrozach.
Na marginesie - polecam izolację natryskową.
Dom szkieletowy możesz też wykończyć w dowlony sposób - drewnem lub tynkiem więc nie odstaje od technologii tradycyjnej pod tym względem.
Są zdania, że dom z drewna nie jest dobrym pomysłem w naszym klimacie... zapytam zatem: A jaki klimat jest w Kanadzie, Skandynawii i Australii gdzie takie domy to standard?
Są też podzielone zdania co do trwałosci i wytrzymałosci domu szkieletowego. Tutaj chciałbym też rozwiać wszelkie wątpliwosci - dobrze zaimpregnowane drewno konstrukcyjne przeżyje nas (budowniczych) i zapewne nasze dzieci. Może dopiero 3 pokolenie będzie musiało przeprowadzić renowację konstrukcji. Dom wybudowany zgodnie ze sztuką nie rozpadnie się i nie ulegnie ekstremalnym warunkom pogodowym.
Co do samego użytkowania - dom drewniany, z racji swojego budulca nieustannie pracuje - trzeszczy, piszczy i rozmawia nocami. Ja nie traktuję tego jako wadę. Taki urok.
Dobrze izolowane scianki działowe też nie przenoszą nie wiadomo jak wielkiej ilosci hałasu.
Jedynym minusem jaki dostrzegam (chociaż z racji zamiłowania do obróbki drewna nie traktuję tego jako wadę) jest koniecznosć okresowej konserwacji elementów drewnianych - głównie elewacji, tarasu itp. W domu murowanym też jest co robić każdego lata.
Podsumowując: jeżeli zadałes pytanie, bo nosisz się z zamiarem budowy - o ile lubisz drewniane konstrukcje pod względem upodobań estetycznych - nie masz się nad czym zastanawiać. Buduj z drewna