18 Kwietnia 2026, 20:10:38 czas Polski

Autor Wątek: Dom o konstrukcji szkieletowej drewnianej  (Przeczytany 32783 razy)

Offline krzyś48

Odp: Dom o konstrukcji szkieletowej drewnianej
« Odpowiedź #90 dnia: 12 Października 2016, 10:48:25 czas Polski »
Farmery też podlegają okresowej wymianie co jakis czas (5-10 lat) w zależnosci od ich stanu. Mozna też zastosować nity zrywalne - dają 100% szczelnosci.
A czy należało by je (farmery)dokręcić np. po 2 latach ???
A nity to do metalowych konstrukcji :-\

Offline Artkor

« Odpowiedź #91 dnia: 12 Października 2016, 11:19:51 czas Polski »
Podam linka do dyskusji dekarzy o piance. Mam identyczne jak oni doświadczenia.
https://touch.facebook.com/groups/1494070977548675?view=permalink&id=1774711706151266&ref=bookmarks

Już wyjaśniam o co chodzi z przeciekaniem membrany.
Membranę układamy na dachu z lekkim zwisem (1,2 cm) aby woda płynęła nie mając kontaktu z kontrłatami. Gdy pianka wypchnie membranę woda rozpływa się na boki, kontrłata nasiąka i na gwoździu mamy przeciek.

Skoro piszecie że pianką da się dobrze docieplić dach to pewnie tak jest. Ja jednak nie spotkałem dotąd klienta który by drugi raz zdecydował się na tą metodę.

Offline Artkor

« Odpowiedź #92 dnia: 12 Października 2016, 11:22:17 czas Polski »
To idiotyzm, bo po tych 10 latach membrana traci swoje własciwosci, podczas gdy poszycie jest nienaruszone...Z tego powodu ja akurat jestem zwolennikiem tradycyjnej konstrukcji dachu z pełnym deskowaniem i papą.

I pod tym jako dekarz z ponad dwudziestoletnim stażem podpisuję się obiema rękami.

Offline Nero

« Odpowiedź #93 dnia: 12 Października 2016, 12:15:35 czas Polski »
Membranę układamy na dachu z lekkim zwisem (1,2 cm) aby woda płynęła nie mając kontaktu z kontrłatami. Gdy pianka wypchnie membranę woda rozpływa się na boki, kontrłata nasiąka i na gwoździu mamy przeciek.
No w takim wypadku faktycznie cos może byc na rzeczy ale to chyba ekstrema...

Offline Nero

« Odpowiedź #94 dnia: 12 Października 2016, 12:21:48 czas Polski »
Skoro piszecie że pianką da się dobrze docieplić dach to pewnie tak jest. Ja jednak nie spotkałem dotąd klienta który by drugi raz zdecydował się na tą metodę.
Jak już pisałem - mam tak u siebie i jestem bardzo zadowolony, robiłem też tak w innych budowlach spod mojej ręki i jak dotąd nikt nie narzeka.
Jeżeli ktos nie jest zadowolony, to może faktycznie dali pianę twardą, złą lub starą mieszankę albo cos było poprane przy natrysku bądź w konstrukcji.. trudno stwierdzic, tym bardziej, że nie znam przyczyn niezadowolenia... Natomiast przyznać muszę, że nie stosowałem dotąd pianki na membranę - za każdym razem idzie na deskowanie, które pokrywa papa. Z drugiej strony nawet jak gdzies poszła piana twarda na membranę i była dobrze natrysnięta (w sensie 100% wypełnienia) to i tak raczej nie ma opcji, żeby gdzies woda poszła, bo ta piana jej nie przepusci, nawet jak pusci membrana.

Offline Nero

« Odpowiedź #95 dnia: 12 Października 2016, 12:22:36 czas Polski »
I pod tym jako dekarz z ponad dwudziestoletnim stażem podpisuję się obiema rękami.
No w końcu jakies porozumienie :P

Offline Nero

« Odpowiedź #96 dnia: 12 Października 2016, 12:27:35 czas Polski »
A czy należało by je (farmery)dokręcić np. po 2 latach 
A nity to do metalowych konstrukcji 
ad. 1  raz dobrze wkrecone beda trzymac dopoki uszczelka nie sparcieje.
ad. 2 są nity szczelne (closed) do otworów nieprzelotowych w drewnie i innych materiałach miękkich czy włóknistych (rozpierające)

Offline Nero

« Odpowiedź #97 dnia: 12 Października 2016, 12:41:40 czas Polski »
Podam linka do dyskusji dekarzy o piance. Mam identyczne jak oni doświadczenia
No jest w tej dyskusji kilka mitów i pomylonych pojęć, ale o wszystkim już chyba wspomniałem... przyznam, że piana w piwie jest najlepsza :P
Zwróć uwagę, że piana jest stosowana na zachodzie od kilkudziesięciu lat i bije za oceanem rekordy popularnosci w izolowaniu konstrukcji szkieletowych, zarówno drewnianych jak i stalowych oraz izolacji wieźb. Nie tylko za oceanem, np w Niemczech i Danii są fabryki domów, które wysyłają prefabrykaty na cały świat (również do Polski). Z resztą kiedys natknąłem się na stronę polskiego producenta prefabrykatów z zastosowaniem tej technologii (teraz nie chce mi sie szukac). Prefabrykaty te są wypełniane niczym innym jak piana. To w Polsce jest stosunkową nowoscią i pewnie dlatego ma tylu przeciwników. Wszystko co nie jest znane przyjmuje się z rezerwą. Dla mnie piana też była egzotykiem, ale zaryzykowałem i ponieważ żyję z nią na codzień, to smiało polecam.
« Ostatnia zmiana: 12 Października 2016, 12:45:01 czas Polski wysłana przez Nero »

Offline krzyś48

« Odpowiedź #98 dnia: 12 Października 2016, 20:16:02 czas Polski »
To w Polsce jest stosunkową nowoscią
Nie powiedziałbym-prawie 30l temu była tłoczona między blachy w popularnych kiedyś blaszakach budowlanych,stropodachach np.u mnie w pracy ściany właśnie są tak zbudowane.
Teraz,to tylko ładniejsze no i grubsze są elementy a środeczku pianka  :)

Offline Robdrew

« Odpowiedź #99 dnia: 30 Października 2016, 22:00:54 czas Polski »
odnosnie filmu jarka i lidki , nagrali filmik jak powstaje taki dom, zastanawia mnie technika láczenia søupów z podwalina za pomocá tych blach , czy to dobre i trwale ?

Offline Nero

« Odpowiedź #100 dnia: 01 Listopada 2016, 17:34:56 czas Polski »
odnosnie filmu jarka i lidki , nagrali filmik jak powstaje taki dom, zastanawia mnie technika láczenia søupów z podwalina za pomocá tych blach , czy to dobre i trwale ?

A może wkleisz link do tego filmu... bo nie bardzo wiadomo o jakie blachy chodzi?
Ale generalnie - łączenie słupków z podwaliną oraz słupków z oczepem, za pomocą blach ciesielskich kątowych jest jak najbardziej prawidłowe, solidne i trwałe.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 01 Listopada 2016, 17:57:30 czas Polski »
Nero, chodziło o ten film:

Offline Robdrew

« Odpowiedź #102 dnia: 01 Listopada 2016, 21:47:02 czas Polski »
chcial bym jeszcze zapytac gdzie w oklicy jest jaas firma ktora wykonala by dlamnie sam szkielet na moj dom ? i pytanie czy konstrukcja oraz wiezba dachowa musi byc jaknajpredzej przykryta elewacja i poszyciem dachowym ?czy moze jednak nie koniecznie? chodzi o to czy warunki atmosferyczne nie beda miay negatywnego wplywu na drewno?

Offline marcin6391

« Odpowiedź #103 dnia: 02 Listopada 2016, 10:37:48 czas Polski »
Wydaje mi się, że dach trzeba by pokryć, choćby ze względu na ryzyko zamokniecia drewna, a co za tym idzie korozji i wypaczenia....

Offline Nero

« Odpowiedź #104 dnia: 02 Listopada 2016, 19:23:53 czas Polski »
sgt_raffie: dzięki, faktycznie kiedyś widziałem ten film...

Robdrew: podtrzymuję - te blachy, które widzisz na filmie są ok. Nie wyrwiesz ich żadną siłą i nawet nie nie musisz kręcić wkrętów w każdy otwór w blasze (przyp. aut.)

Konstrukcję zrobisz sam - uwierz, jeżeli masz odrobinę zdolnosci w rękach to nie jest większa filozofia niż "zbicie" szafki, tylko w większym wymiarze...

Nie musisz od razu oblicowywać, chociaż byłoby dobrze, gdyby nie było większych przestojów. Dobrze jest przynajmniej z jednej strony związać konstrukcję płytami (OSB/P5 lub in.), żeby zapobiec pracowaniu drewna i ustabilizować szkielet. Jeżeli nie dasz rady wykończyć elewacji, otulasz konstrukcję membraną lub folią. (membrana ne powinna być wystawiona na UV - rok wytrzyma bez problemu). Ważne aby zamknąć więźbę i chociaż pokryć dach papą (nawet podkładową) wtedy masz efekt parasola i reszta konstrukcji nie moknie.

Ja osobiście zaipregnowałbym drewno i wtedy nawet folia nie potrzebna (byleby w wodzie nie stało), ale jak wyżej poczytasz, niektórzy koledzy stanowczo odradzają impregnację konstrukcji...