21 Kwietnia 2026, 16:29:05 czas Polski

Autor Wątek: Dom o konstrukcji szkieletowej drewnianej  (Przeczytany 32819 razy)

Offline Robdrew

Odp: Dom o konstrukcji szkieletowej drewnianej
« Odpowiedź #60 dnia: 03 Października 2016, 12:54:32 czas Polski »
Dziękuję kolego.  A co sadzisz o drewniane kvh czy jakoś tak się to pisało.  Czy to było by dobre rozwiązanie? 

Offline Morświn

« Odpowiedź #61 dnia: 03 Października 2016, 17:43:53 czas Polski »
Masz pewność że drewno jest takie jakie powinno być. I już w sumie nic nie musisz z nim robić (o ile się nie mylę)

Offline Skog

« Odpowiedź #62 dnia: 03 Października 2016, 19:08:14 czas Polski »
Masz pewność że drewno jest takie jakie powinno być. I już w sumie nic nie musisz z nim robić (o ile się nie mylę)
I masz rację, no musisz docinać wszystko, oczywiście :)

ale, znalazłem taką stronkę i się "czepię" delikatnie tylko:
(http://www.ekodrewno.pl/produkty/drewno-konstrukcyjne/wiezba-dachowa/)
KVH – konstrukcyjne drewno lite (niem. KVH – Konstruktionsvollholz) jest nowoczesnym, certyfikowanym materiałem konstrukcyjnym
Zastanawia mnie ta 'nowoczesność' - bo w Skandynawii używane jest takie drewno (powiedzmy o klasie C24) od dziesiątków lat...
Niestety nie widzę sensownego zastosowania elementów dłuższych niż powiedzmy 6m.
Element o  przekroju np. 60x80 i długości 13m? - gdzie to sensownie zastosować i po co, no i jak to przewieźć tanio na plac budowy? Również podobne przekroje o zbliżonych długościach. Chyba tylko dekoracyjnie i to wtedy gdy zaprojektuje się gigantyczny salon i zapragnie np.  widoczne elementy legarów sufitowych bez łączeń. Zastosowań konstrukcyjnych nie widzę chociaż intensywnie myślę teraz ;)
Dla przekrojów większych od 40x150 i długościach > 5 m te zastosowania się znajdą (choćby do więźby dachowej).

W Skandynawii wszystko co ma mieć ponad 5m długości i ma przenosić obciążenia samodzielnie jest klejone warstwowo (ewentualnie są stosowane ciężkie i  o dużych przekrojach poprzecznych dwuteowniki stalowe). Jeśli wchodzą w grę elementy konstrukcji nad  okna czy drzwi tarasowe i obciążenia idą bezpośrednio z dachu - długość ta skraca się do około 3m (wszystko wychodzi z wyliczeń).

Zastosowanie drewna litego w wyżej wymienionych sytuacjach traktowane jest  jako błąd konstrukcyjny (trochę uogólniam).

Tutaj proponują drewno lite - i trzeba do tego podejść zdroworozsądkowo.

Sama idea KVH jest dokładnie tym, czego się używa w Skandynawii, jednak długości elementów mamy tu ograniczone do ok. 5.5 m.
Z takich długości można zbudować spokojnie cały dom minimalizując ilość odpadów.
Problem w tym, że ogranicza mnie moja wyobraźnia i brak mamony.

Offline Robdrew

« Odpowiedź #63 dnia: 03 Października 2016, 20:32:54 czas Polski »
rozumiem ze drewno kvh bylo by najleprzym rozwiązaniem? gdzie mogę szukac takiego materiału :D

Offline Skog

« Odpowiedź #64 dnia: 03 Października 2016, 20:40:34 czas Polski »
Masz link w poprzednim poście (nie reklamuję tej strony i nic nie wiem o nich, wujek Gogle pomoże zapewne w znalezieniu kolejnych firm) - a może ktoś z forum się zgłosi z propozycją wyprodukowania - jest również dział kupię/sprzedam. Może tam warto zaglądnąć i zamieścić ogłoszenie.

Offline Robdrew

« Odpowiedź #65 dnia: 04 Października 2016, 18:23:58 czas Polski »
Wiec rozumiem ze kvh i c26 to najlepsze rozwiązania?  Ale które wybrać?

Offline Skog

« Odpowiedź #66 dnia: 04 Października 2016, 18:30:50 czas Polski »
kvh i klasa deski typu c24 to generalnie to samo.
Pierwsza nazwa jest typowo marketingowa - druga nazwa podlega normie wytrzymałościowej deski. Obydwie (uogólniając) przedstawiają ten sam produkt.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #67 dnia: 04 Października 2016, 20:04:38 czas Polski »
Temat KVH Był

Offline Skog

« Odpowiedź #68 dnia: 04 Października 2016, 20:37:07 czas Polski »
Ciekawy jestem czy Niemcy opatentowali też bobki owcze...

Robercie, gdzieś Ty był gdy Cię nie było! :D - dzięki za link.

Jestem uczulony na propagandę..
Przepraszam, ale co to znaczy gwarancja źródła? - Że przyjechało z Litwy albo Ukrainy?
60-80 - co 20 cm... :P (wiem, czepiam się :D
No i ja przepraszam - sęk w drewnie jest skazą wizualną? ;) dla mnie to samo piękno...

No ale wspominają o impregnacji - a właściwie jej niestosowaniu. Duży plus.

Podajcie proszę cenę przykładowych przekrojów typu 50x100, 50x200 !
Ktoś coś?

Offline Robdrew

« Odpowiedź #69 dnia: 05 Października 2016, 19:24:56 czas Polski »
juz wszystko czaje ;p teraz jeszcze jedno pytanie. czy ktos moze zna i moze polecic lekture o technologi konstrukcji szkieletowych itp chodzi o ksiązke dedykowana budowie domu szkieletowego ?

Offline Skog

« Odpowiedź #70 dnia: 05 Października 2016, 22:09:42 czas Polski »
Murator kiedyś wydał, bodajże w 2001. - więc w antykwariacie albo na aledrogo trzeba szukać zapewne:
http://archiwum.allegro.pl/oferta/budowa-szkieletowego-domu-drewnianego-wyd-murator-i2552090906.html
To podstawy - ogólnie można się dużo dowiedzieć ale nie wszystko. Po lekturze "poczujesz" temat i będziesz wiedział o co pytać dalej. Technologie i idee poszły do przodu od tego czasu.

Tutaj dużo wiedzy i warto tę książkę mieć w swoim księgozbiorze:
http://www.ksiegarnia.warszawa.pl/ksiazka/73877,budownictwo_drewniane

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #71 dnia: 05 Października 2016, 22:18:31 czas Polski »
Też temat był.

Offline Nero

« Odpowiedź #72 dnia: 06 Października 2016, 20:24:15 czas Polski »
NEro, możesz zdradzić gdzie kupujesz smołę sosnową i jaka jest cena?
Namiary poszły na prv

Offline Nero

« Odpowiedź #73 dnia: 06 Października 2016, 20:31:24 czas Polski »
będą przeprosiny czy może Skog też nie wie o czym mówi/pisze. ;)
nie będzie przeprosin bo nie ma za co, a dla Ciebie temat chyba był skończony?

Offline Nero

« Odpowiedź #74 dnia: 06 Października 2016, 20:38:12 czas Polski »
Zwiększanie sztywności konstrukcji  wtryskiwanymi wynalazkami jest zwykłym nieporozumieniem. (Skoro to usztywnia to znaczy, że konstrukcja jest wadliwa sama z siebie). To jest system oddychający a nie termos (o ile prawidłowo sobie wyobraziłem proponowany przez uczestnika tej dyskusji - materiał wtryskiwany). Pomijam już to co wydziela taki materiał w razie pożaru.
No to Cię zaskoczę: Materiał wtryskiwany to piana dwuskładnikowa wtryskiwana z agregatu i utwardzana pod wpływem wilgoci z atmosfery. Jest to nieco inna piana niż ta PU z pistoletów, chociaż działanie ma podobne. A do domów szkieletowych używa się piany OTWARTOPOROWEJ bo jest też zamkniętoporowa - do murowańców. Co do usztywnienia, chodzi o dokładne wypełnienie wszelkich szczelin i zakamarków, czego wełną nie zrobisz tak dokładnie. A co do wydzielania gazów podczas spalania, uwierz że wełna jest gorsza... Poza tym piana jest tańsza, bo trzeba jej mniej - ma lepsze właściwosci izolacyjne niż wełna. Co do samego faktu umieszczania izolacji w ścianach, chodzi nie tylko o to żeby izolować od warunków zewnętrznych i wygłuszać, ale także o to, żeby w scianach w razie zapłonu nie było przestrzeni z powietrzem, które jest pożywką dla ognia...