01 Maja 2026, 07:19:51 czas Polski

Autor Wątek: Makita MLT100  (Przeczytany 135793 razy)

Offline Ana

Odp: Makita MLT100
« Odpowiedź #105 dnia: 04 Lutego 2014, 09:43:56 czas Polski »
Dziękuję za odpowiedzi i rady - przeniosłam się do wątku o frezarkach :)
Robię to co kocham, kocham to co robię

Offline voyager_78

« Odpowiedź #106 dnia: 06 Lutego 2014, 22:00:07 czas Polski »
witam

Próbował może ktoś regulować położenie tarczy względem rowków teowych w stole (choć instrukcja tego nie przewiduje)? Niestety w mojej MLT 100 tarcza (cały mechanizm) nie jest równolegle do nich zamocowana, różnica  ~ 1 mm pomiędzy „początkiem” a „końcem” piły przy pełnym podniesieniu tarczy. Przy „normalnym” cięciu nie jest to specjalny problem, bo można ustawić prowadnicę równolegle do tarczy (zgodnie z instrukcją), ale chcąc korzystać z sanek, już problem się jednak pojawia . Gdyby ktoś przerobił temat, byłbym bardzo wdzięczny za podzieleniem się sposobem postępowania.

pozdrawiam

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #107 dnia: 06 Lutego 2014, 22:42:55 czas Polski »
Niestety w mojej MLT 100 tarcza (cały mechanizm) nie jest równolegle do nich zamocowana, różnica  ~ 1 mm pomiędzy „początkiem” a „końcem” piły
Miałem podobną sytuację nie w Makicie MLT 100, ale podobnej BOSCH PTS 10. Zdemontowałem blat z agregatem, uważnie przyjrzałem się zamocowaniu agregatu i blatu. Po odkręceniu chyba dwóch śrub udało się przesunąć lekko agregat i wyrównać aby brzeszczot był równoległy do rowka. Trzeba następnie wyzerować skalę przy przykładnicy. Jest OK. Może przy Makicie też tak da się to zrobić

Offline mario78

« Odpowiedź #108 dnia: 18 Lutego 2014, 02:40:33 czas Polski »
Witam
W mojej Makicie MLT 100 stało się chyba to co nieuniknione:(Podczas wycinania nie wielkich rozmiarów klocka drewnianego całkowicie rozsypała mi się plastikowa osłona tarczy:( Widziałem takie osłony na allegro ale tak szczerze zastanawiam się nad tym żeby dorobić coś mocniejszego?
Pozdrawiam

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #109 dnia: 18 Lutego 2014, 13:53:28 czas Polski »
Wytnij ze sklejki, będzie solidna

Offline Nakusek

« Odpowiedź #110 dnia: 18 Lutego 2014, 14:14:40 czas Polski »
...i małe kawałki nie wpadają do środka :)

Offline jaruzele

« Odpowiedź #111 dnia: 18 Lutego 2014, 19:04:53 czas Polski »
Jak nic sklejka to bardzo dobry pomysł.
Natomiast ja mam pytanie dotyczące culagi(oryginalna to kaszana), czy ktoś z użytkowników mlt 100 stosował taki profil http://allegro.pl/profil-aluminiowy-45x45-anodowany-konstrukcyjny-i3962961651.html , a jeżeli tak czy warto inwestować?
Dzięki za odpowiedź.

Offline Ana

« Odpowiedź #112 dnia: 15 Kwietnia 2014, 13:01:48 czas Polski »
Hej :)

To znowu ja :) nadszedł ten czas, kiedy należny skompletować listę zakupów i składać zamówienie :) jestem zdecydowana na MAKITĘ MLT100, a pytanie moje dodtyczy dodatkowego osprzętu. powinnam kupić coś jeszcze na start do niej (prócz stołu oczywiście)? Inną tarczę?

Offline MarcinW

« Odpowiedź #113 dnia: 15 Kwietnia 2014, 20:01:43 czas Polski »
Nie wiem jaka jest w standardzie (ile zębów) ale dobrze mieć jedną taką uniwersalną do cięcia wzdłużnego i od czasu do czasu coś w poprzek. I drugą tarczę z większa ilością zębów do czystego cięcia poprzecznego.
Np. jak kupowałem swojego Boscha to oprócz standardowej tarczy 24 zębów dokupiłem jeszcze tarczę na 60 zębów.

Poza tym możesz pomyśleć o prostym dołożeniu możliwości przedłużenia stołu. Ja kupiłem dwa stojaki Boscha PTA 1000. wypróbowałem i spisują się rewelacyjnie :). Możesz sobie postawić z boku i ciąć szersze materiały lub z przodu i ztyłu to będziesz mogła swobodnie ciąc coś długiego. Same stojaki możesz wykorzystać do innych rzeczy oprócz piły.

Offline Ana

« Odpowiedź #114 dnia: 15 Kwietnia 2014, 20:45:57 czas Polski »
Marcin - dziękuję za podpowiedzi!

Z tego co się doszukałam w czeluściach internetu to tarcza w zestawie do tej piły ma 40 zębów.
maksymalna prędkość obrotowa wynosi 5870 obr/min. Wymiary tarczy to 260mm średnicy, 30mm średnicy otworu i 2,3mm grubości

Bardzo ciekawe te stojaki!

Offline studio tata

« Odpowiedź #115 dnia: 15 Kwietnia 2014, 21:22:34 czas Polski »
tarcza w makicie jest ok , nwet bardzo ok , nie ma co dokupowac trzeba dorobic pare rzeczy
wkladke przy pile i wozek na porowadnicach

Offline MarcinW

« Odpowiedź #116 dnia: 15 Kwietnia 2014, 22:11:26 czas Polski »
tarcza 40 zębów powinna dać ci wystarczającą uniwersalność
chociaż zawsze większa ilość zębów mże pomóc w szczególnych przypadkach. kwestia tego jak często i czy w ogóle będziesz potrzebować do tych szczególnych przypadków :)

Offline Ana

« Odpowiedź #117 dnia: 16 Kwietnia 2014, 09:26:46 czas Polski »
W takim razie zapasowej piły teraz nie kupuję.

trzeba dorobic pare rzeczy
wkladke przy pile i wozek na porowadnicach

O wkładce już wiem - sklejka przygotowana :) Plan wykonania sanek też jest. A wózek przy prowadnicach?

Offline studio tata

« Odpowiedź #118 dnia: 16 Kwietnia 2014, 11:50:36 czas Polski »
wozek , sanki , jak zwal tak zwal wazne ze wiesz o co biega
jakis wyciag by sie zdal
ale to zapewnwe wiesz
pilarka fajna , najwiekszym mankamentem
dla mnie byla moc
przy dluzszej pracy na grubszych dechach
nie bylo to komfortowe
dla pocieszenia dodam ze to zadna pilarka na 230 V , przenosna  nie wytrzymuje

Offline Ana

« Odpowiedź #119 dnia: 16 Kwietnia 2014, 12:06:12 czas Polski »
aha, czyli chodziło o sanki :) Muszę się zapoznać z terminologią :)

Myślę, że bardzo grube dechy będę dawać do cięcia szanownemu mężowi - obok warsztatu mam halę produkcyjną :P to powinien być sensowny kompromis...

Wyciąg też będzie, mam nadzieję, ze wystarczy pieniążków...a jesli nie, to czy odkurzacz stanleya da radę jakiś czas? (na 32 l)