26 Czerwca 2026, 07:40:26 czas Polski

Autor Wątek: Makita MLT100  (Przeczytany 136891 razy)

Offline Paweł 46

Odp: Makita MLT100
« Odpowiedź #135 dnia: 22 Kwietnia 2014, 22:25:46 czas Polski »
Pewnie o GST 10
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #136 dnia: 22 Kwietnia 2014, 23:15:31 czas Polski »

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #137 dnia: 23 Kwietnia 2014, 06:40:25 czas Polski »
Tak jak napisali  Paweł i Marcin  :)

Offline Ana

« Odpowiedź #138 dnia: 23 Kwietnia 2014, 08:59:18 czas Polski »
Uuuu...zobaczyłam :) Ale cena zaporowa ...może za jakiś czas, jak zacznę coś zarabiać, to wymienię :)
Robię to co kocham, kocham to co robię

Offline MarcinW

« Odpowiedź #139 dnia: 23 Kwietnia 2014, 13:59:25 czas Polski »
tania nie jest, ale jak na razie stwierdzam że jest warta swojej ceny. po prostu piła robi wszystko to co chcę i tak jak chcę :)

na dyskusję zapraszam do wątku o Boschu GTS 10XC a teraz w tym wątku proponuje powrót do macierzystego tematu Makity MLT100 :)

Offline Ana

« Odpowiedź #140 dnia: 24 Kwietnia 2014, 14:47:17 czas Polski »
Jeszcze jedno pytanie :)
Nie mam stolika pod moją MAKITĘ (samej piły też jeszcze nie mam - czekam na dostawę). Nigdzie nie mogę znaleźć wymiarów - zwłaszcza wysokości - oryginalnego stolika. Zamiast niego chcę postawić pod piłą szafkę (dodatkowe miejsce do przechowywania), ale nie wiem jakiej wysokości powinna być. Ja za wysoka nie jestem (164 cm), na jakiej wysokości powinien się znaleźć stół?

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #141 dnia: 24 Kwietnia 2014, 18:38:37 czas Polski »
Ana , Makita MLT 100 ma 33 cm , ja dorobiłem sobie podstawę o wysokości 55 cm więc w sumie mam 88cm.
Marketowa pilarka Dedra ma wysokość 80 cm, i choć nie jestem zbyt wysoki (175cm) :)   to dla mnie to jest za nisko.
Standardowe szafki w kuchni mają 85 cm wys. więc możesz sobie porównać w praktyce czy będzie dobrze czy ciut opuścić,
Zrób sobie na początek te 84-85 cm z możliwością ucięcia nóg, lub obniżenia szafki, popracujesz trochę więc będziesz mogła zmodyfikować.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2014, 18:43:17 czas Polski wysłana przez Waldi »

Offline MarcinW

« Odpowiedź #142 dnia: 24 Kwietnia 2014, 19:59:34 czas Polski »
Ana - w związku z Twoim wzrostem sugerowałbym podobnie jak Waldi te 85 cm na początek. Ale weż też pod uwagę wysokość pozostałych blatów w swoim warsztacie. Bo fajnie mieć wszystko na tej samej wysokości, a przede wszystkim żeby nic Ci nie przeszkadzało. Pomyśl o długich lub szerokich elementach - wtedy możesz je podeprzeć na innych blatach. Ale jak coś w pobliżu będzie wyższe niż wysokość blatu piły to będzie ci przeszkadzać.
zastanów się też nad zasięgiem ramion, tak żebyś nie musiała stawać na palce przy cięciu na wysokiej szafce

Offline Ana

« Odpowiedź #143 dnia: 24 Kwietnia 2014, 20:43:30 czas Polski »
Super! Dzięki chłopaki, co ja bym bez Was zrobiła? :)
Jutro wyruszam na poszukiwanie odpowiedniego mebla, a jak nie znajdę to zrobię sobie sama :P

mily68

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: 24 Kwietnia 2014, 21:47:00 czas Polski »
Nie szukaj tylko zrób samodzielnie.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #145 dnia: 24 Kwietnia 2014, 22:07:06 czas Polski »
Nie szukaj tylko zrób samodzielnie
dokładnie tak!
nigdy nie dostaniesz nic co będzie pasowało idealnie do Twoich wymagań. zawsze będziesz musiała pójść na jakiś kompromis. spójrz na film Jarka o szafce pod CMS - jak zrezygnujesz z wyjeżdżającej szuflady to masz nagle całkiem prostą konstrukcję, którą możesz zrobić IDEALNIE pod siebie, rzuć też okiem na zabudowę amigorga co ma pod swoją pilarką - dla mnie to jest idealne rozwiązanie! i takie chce zrobić u siebie

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #146 dnia: 30 Maja 2014, 09:14:29 czas Polski »
Witam

Oglądałem wczoraj trzy maszynki, Bosch PTS10, Makita MLT100 i AEG TS250K, poniżej małe porównanie, może komuś się przyda.
AEG to taka pilarka https://www.google.pl/search?q=aeg+ts250k&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=ACyIU5uAHOaf7gb83oCIBQ&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1280&bih=752a

Pozostałe dwie wszyscy dobrze znają.

Blat:
Bosch - blaszany, najmniejszy, lekko nierówny 1-2mm górki na środku
AEG - blat większy, blaszany, nierówny, z wybrzuszeniem po środku
Makita - Aluminiowy, dość równy - są lekkie nierówności poniżej 1mm

Poszerzanie blatu:
Bosch - mechanizm działa ok, ale samo poszerzenie z prawej strony jest delikatne i mocno się ugina już przy niedużym nacisku, najmniejszy wysów, po wysunięciu poszerzenie lekko opada względem blatu, poszerzenie nie ma miejsca na przykładnicę - prowadnica przykładnicy jest tylko przy blacie
AEG - mechanizm ok, blat dość stabilny i równy, jest miejsce na założenie przykładnicy
Makita - chyba największe poszerzenie, stabilne, jest miejsce na przykładnicę równoległą

Przykładnica równoległa
Bosch - przez cały stół, z zaczepem po drugiej stronie stołu, przez co trochę ciężko się ją zakłada i nie suwa się równo. Mimo dwóch punktów zaczepienia nie jest w 100% stabilna
AEG - przez cały stół, dwa punkty zaczepienia, stabilna, otwory do zamocowania dodatkowego powiększenia przykładnicy
Makita - mała, słaba, wygina się na końcu

Przykładnica kątowa
Bosch - samo wykonanie ok, duże luzy na rowku T
AEG - sama przykładnica ok, ale rowki w blacie to jakaś porażka - rowki mają kształ U i tylko co jakiś czas są występy blokujące wypadanie przykładnicy.
Te rowki to chyba największa wada AEG
Makita - wykonanie ok, luzy na rowku T najmniejsze ale i tak do poprawy inaczej będzie niedokładna

Wózek
Bosch - buja się na wszystkie strony, nierówny z blatem - z jednej strony wyżej o prawie 2mm a z drugiej dołek
AEG - brak
Makita - podobnie jak w bosch ale luzy trochę mniejsze i nierówność w porównaniu do blatu około 1mm

Nogi / podstawa
Bosch - brak
AEG - składane, na stałe mocowane do pilarki
Makita - brak

Offline ciosekl

« Odpowiedź #147 dnia: 30 Maja 2014, 13:10:16 czas Polski »
Mnie póki co denerwuje w mojej makicie spory luz na wózku z lewej strony... z luzami na rowkach w blacie jeszcze jakoś sobie można poradzić ale na luzy na tych dwóch prowadnicach  od wózka to nie mam pomysłu

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #148 dnia: 30 Maja 2014, 13:52:48 czas Polski »
A może wymiana prowadnic na zupełnie inne ? Np od szuflad ? Chyba kupię tą maszynkę w ciągu dwóch miesięcy, więc sam będę to przerabiał :-)

Offline mario78

« Odpowiedź #149 dnia: 12 Czerwca 2014, 12:01:19 czas Polski »
Podczas rozruchu mojej piły Makita MLT 100 coś dziwnie hałasuje,później delikatnie dzwoni. To jest normalne w tych piłach? Nie wiem czy mam to reklamować?
Pozdrawiam