04 Maja 2026, 03:02:40 czas Polski

Autor Wątek: Makita MLT100  (Przeczytany 135883 razy)

Offline Dreluks

Odp: Makita MLT100
« Odpowiedź #60 dnia: 15 Stycznia 2014, 22:59:22 czas Polski »
Witam,

To już trochę mi rozjaśniło sprawę. Napiszę szczerze że mam alergie na te słowo, u mnie na stolarni pracownik cały czas tego słowa używa i normalnie mnie skręca :P
 Dzięki Marcinie  ;)
---------------------------------------

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline Jakub

« Odpowiedź #61 dnia: 15 Stycznia 2014, 23:17:01 czas Polski »
Nie mów, że mówicie na stolarni: liniał wzdłużny, albo przykładnica równoległa :P ;D
Pozdrawiam Jakub.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 16 Stycznia 2014, 08:19:42 czas Polski »
Amigorg - rozumiem Cię. Podziwiam ludzi którzy mają chęci, zapał, siłę i wiedzę oraz czas potrzebne do zbudowania własnej maszyny. To wcale nie jest łatwe zadanie. Nie neguję absolutnie sensu robienia pilarki właściwie od zera (z wykorzystaniem fabrycznego agregatu - bo przy tanich maszynach chyba cały tuning do tego się sprowadza). Skoro jednak większość ludzi z czasem wymienia sprzęt na lepszy, dokładniejszy zamiast przerabiać dotychczasowy to coś w tym jest. Na, powiedzmy stu właścicieli takich tanich pił może kilku zdecyduje się na daleko idące ingerencje w konstrukcję, kilkunastu poprawi drobne niedoróbki a większość dorobi np. sanki i to będzie na tyle. Jak wady urządzenia zaczną im naprawdę przeszkadzać odłożą finanse i kupią coś lepszego. Znajdą się i tacy którzy w ogóle nie zauważą żadnych niedoróbek...
Tak więc czy jest sens i czy damy radę każdy musi ocenić sam. Generalnie jednak przyznasz, że nie jest to prosta sprawa...

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #63 dnia: 16 Stycznia 2014, 08:50:00 czas Polski »
Generalnie jednak przyznasz, że nie jest to prosta sprawa..
Oczywiście, że to trudne. Tym bardziej, że dokonanie takich ekstremalnych przeróbek, oprócz umiejętności wymaga dobrze wyposażonego warsztatu, ale myślę, że tu bardziej chodzi o sam proces tworzenia, pracy i satysfakcji, że "dałem radę".

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #64 dnia: 16 Stycznia 2014, 16:48:27 czas Polski »
Jedno mam pytanie:Skąd się wzięła nazwa "CULAGA" na prowadnicę boczną

U nas się mówiło  też " lera" nie wiem skąd to słowo pochodzi ?

Offline MetQ

• Full Member
  • Ocena +2/-1
  • Wiara czyni cuda
  • View Gallery
« Odpowiedź #65 dnia: 16 Stycznia 2014, 20:04:43 czas Polski »
Skąd się wzięła nazwa "CULAGA" na prowadnicę boczną?
Ja mówię po prostu prowadnica, nazwy culaga używa raczej starsze pokolenie(nie generalizuje, ale u mnie tak jest także bez obrazy :D)
Ad meliora tempora

Offline lemonmint

« Odpowiedź #66 dnia: 16 Stycznia 2014, 20:19:09 czas Polski »
Jeszcze niedawno był hebel a nie strug. I tak jest z większością nazw technicznych w j. polskim, tzn. pochodzą wprost z j. niemieckiego.
Cywilizacja przychodziła do nas z zachodu, czy nam się to podoba, czy nie. 8)

Offline Dreluks

« Odpowiedź #67 dnia: 16 Stycznia 2014, 21:27:48 czas Polski »
Nie mów, że mówicie na stolarni: liniał wzdłużny, albo przykładnica równoległa :P ;D
Nie no aż tak to nie. Ale mówimy prowadnica
---------------------------------------

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline Nakusek

« Odpowiedź #68 dnia: 16 Stycznia 2014, 22:18:34 czas Polski »
Wracając do tematu, dzisiaj dostałem maszynę do domu :)
Za jakiś czas skrobnę swoje 3 grosze :)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #69 dnia: 16 Stycznia 2014, 23:33:07 czas Polski »
Cywilizacja przychodziła do nas z zachodu, czy nam się to podoba, czy nie.
Ale klasyk przecież mówił: "Idźmy na wschód! Tam musi być jakaś cywilizacja!" :D               

mily68

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 16 Stycznia 2014, 23:44:06 czas Polski »
:D

Mówił też: "O! Nasi tu byli..." :D

Offline Ana

« Odpowiedź #71 dnia: 03 Lutego 2014, 10:29:06 czas Polski »
Witam, czytam opinie na temat tej Makity. Planowałam do mojego warsztatu kupić ukośnicę, ale doradzacie raczej pilarkę stołową, wiec zainteresował mnie ten model Makity do obróbki wstępnej mojej drzewnej galanterii.

Nie wiem dlaczego, ale generalnie te maszyny (piły stołowe) budzą mój strach pod względem bezpieczeństwa. wiem wiem, powiecie, że trzeba z głową i ostrożnie, ale na wszystkich praktycznie filmikach (nie licząc tych od producenta - pokazowych), nie są zamontowane osłony na piłę. czy one przeszkadzają, że są demontowane?
Polecicie tę pilarkę dla amatorki?
Robię to co kocham, kocham to co robię

Offline MarcinW

« Odpowiedź #72 dnia: 03 Lutego 2014, 10:43:25 czas Polski »
generalnie lepiej jest stosować osłony przez cały czas, ale są też operacje, ktorych nie wykonasz z osłoną i trzeba ją zdjęć. Np. wycięcie rowka. Musisz przejść materiałem nad piłą, a więc nie możesz mieć osłony.
Pozatym pamiętaj że obecne maszynki (w tym ta opisywana makita) mają dużo więcej zabezpieczeń i bajerów zwiększających komfort pracy niż stare piły tarczowe, które może gdzies tam kojarzysz :)
Ja bym polecał tą piłe dla amatorki jak najbardziej. Osobiście na niej nie pracuję, ale z opinii wielu użytkowników zarówno tu na forum jak i poza wiem, że jest to dobry sprzęt do amatorskich zastosowań. Jeśli nie Makita MLT100 to ewentualnie spójrz na Boscha PTS10, Też kilka osób z forum ja użytkuje, chyba również nasz guru amigorg :).
Na forum możesz znaleźć też informacje jak Makitę ciut "ulepszyć", koledzy opisują np jak zmienić płytkę wokół piły.
A jeśliszukasz czegoś więcej niż MLT100 to możesz spojrzeć półkę wyżej na Makitę 2704 ale to już wydatek ponad dwukrotnie większy.

Offline Nakusek

« Odpowiedź #73 dnia: 03 Lutego 2014, 10:47:35 czas Polski »
...i jeszcze jedna sprawa dotycząca Makity MLT 100 - jest znaacznie większa od Boscha PTS7 (o jakieś 1/3).
Weź t pod uwagę przy wyborze sprzętu.
Ja jadąc po odbiór do sklepu dostałem niemal zawału, gdy zobaczyłem pudło z Makitą :)

Offline Ana

« Odpowiedź #74 dnia: 03 Lutego 2014, 10:51:41 czas Polski »
Super - dziękuję za podpowiedzi! Sprawdzę jeszcze tego boscha i pora na coś się zdecydować :)
Generalnie też polecacie pilarkę stołową zamiast ukośnicy? (ja myślałam o ukośnicy głównie pod kątem bezpieczeństwa właśnie, ale jeśli mogę pracować na stołowej bez zdejmowania osłon to jest ok :) )
Robię to co kocham, kocham to co robię