17 Lipca 2026, 01:53:55 czas Polski

Autor Wątek: Szlifierka mimośrodowa Meec (czerwona).  (Przeczytany 6011 razy)

Offline Fafi

Szlifierka mimośrodowa Meec (czerwona).
« dnia: 21 Czerwca 2015, 22:12:39 czas Polski »
Czy posiada/posiadał ktoś tą Szlifierka mimośrodowa z Juli?
Czerwony Meec: (124zl)
http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/szlifierki/elektryczne-szlifierki-oscylacyjne/szlifierka-mimosrodowa-010071/

Ciekawi mnie jak się sprawuje. Nie wiem czy dopłacić do zielonego boscha (w niedalekiej przyszłości planuję i tak dokupić jakąś lepszą).

kozio

• Gość
Odp: Szlifierka mimośrodowa Meec (czerwona).
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Czerwca 2015, 22:44:59 czas Polski »
Mam,
Kupiłem ją 2 lata temu.
Po pewnym czasie zaczął się odklejać i rwać krążek z rzepem i nie mogłem go dostać więc kupiłem jakiś do wiertarki za 5zł , odciąłem i przykleiłem do stopy na klej poliuretanowy. Od tamtej pory jest znacznie lepiej i drgania są zredukowane. Dziś już wiem że można kupić bo pasuje od Metabo, ale w Grójcu trudno o takie dogodności ;D.
Szlifowałem nawet ściany z gipsu i działa do tej pory.
Ma jeszcze rok gwarancji. Nie mam dużego porównania z lepszymi więc pozostaje mi powiedzieć że jej zaletą jest to że...

...po prostu jest.
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2015, 22:47:51 czas Polski wysłana przez kozio »

Offline Fafi

« Odpowiedź #2 dnia: 21 Czerwca 2015, 23:27:38 czas Polski »
Dzięki za info.

No to wiem już że jest wytrzymała, jeszcze bym chciał się dowiedzieć jak jest z jakością/dokładnością w czasie pracy z drewnem.
Nie chcę wydawać kasy na zielonego boscha kiedy planuję kupić coś lepszego w ciągu roku (a potrzebuję szlifierkę na teraz).

P.s:
czy jest tam jakaś przejściówka pozwalająca podłączyc odkurzacz? Czy tylko ten pojemnik na pył?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Czerwca 2015, 07:53:24 czas Polski »
Zdejmując pojemnik masz wyjście fi 3,5 mniej więcej na rurę od odkurzacza. Jeśli chodzi o pracę i rezultat to wszystko zależy od jakości papieru bo mocy jej na pewno nie brakuje. Mankamentem jak już pisałem jest cienka stopa, która po niedługim czasie zacznie się męczyć. Można go dostać na alle za 13zł.

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #4 dnia: 22 Czerwca 2015, 08:28:17 czas Polski »
śmiga bez problemu, utrzymasz  nawet w jednej ręce, nie zostają kółka po szlifowaniu, ma regulacje obrotów, po odpięciu pojemnika na pył jest wejście na rurę od odkurzacza, przy zakupie na paragon masz 3 lata gwarancji. Czasem jak mocniej docisnę to po czasie rzep na krążku przestaje się kleić do tarczy i odlatuje w siną dal no ale to nie wina szlifierki tylko moja. Nie mam porównania z wyższa półką ale sądzę że dla amatora jest w zupełności wystarczająca. Wcześniej walczyłem z tarczą na wiertarce i szlifierce i bez porównania na plus dla szlifierki mimośrodowej.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Czerwca 2015, 09:17:01 czas Polski »
Czasem jak mocniej docisnę to po czasie rzep na krążku przestaje się kleić do tarczy i odlatuje w siną dal no ale to nie wina szlifierki tylko moja
Dlatego też wymieniałem krążek, rzep już się zużył więc i Ty pomyśl o wymianie. Naprawdę inna praca...

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Czerwca 2015, 09:45:26 czas Polski »
Dlatego też wymieniałem krążek,
A ja tak miałem niemal od nowości jak się zapomnę i mocno naprę na szlifierkę (ustawioną na wysokich obrotach) to po 10 minutach takiego szlifowania rzep na tarczy ściernej- (nie na szlifierce) przestaje się kleić,  wymieniam krążek i znowu  jest spoko.  Kozio, czyli mówisz że to wina rzepa szlifierki? będę musiał dogłębniej zbadać temat.

Offline Fafi

« Odpowiedź #7 dnia: 22 Czerwca 2015, 10:10:48 czas Polski »
Dzięki za pomoc,

Na "teraz" kupię tego czerwonego Meec'a.
Kozio pisałeś że pasuje ten rzep/stopa od Metabo, czy to jest sprawdzone info?

Jeszcze się zastanawiam nad frezarką (czerwony meec) zamiast bosch pof 1200, ale jeszcze przemyślę.

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #8 dnia: 22 Czerwca 2015, 10:48:44 czas Polski »
Fafi, frezarkę też mam- śmiga, blokada opuszczania, ta z tyłu była do podregulowania bo nie trzymała porządnie, teraz jest super. Natomiast temat znacznika głębokości frezowania to słabo. Generalnie nie sugerujesz się wskazaniami podziałki tylko ustawiasz suwmiarką. z minusów to stopa nie ma dodatkowych otworów wiec do przykręcenia pod stolik używam dwóch otworów od obudowy odsysania pyłu. No ale przygoda z frezarką trwa u mnie dopiero od dwóch miesięcy i frezowałem do tej pory może z 20 razy wiec wiesz...

Offline Fafi

« Odpowiedź #9 dnia: 22 Czerwca 2015, 11:32:03 czas Polski »
To chyba zdecyduje sie na pof 1200 - miałem zamiar kupić jakąś tańszą z myślą podczepienia później pod stolik.
Bosch ma chyba też lepsze rozwiązania co do ustawiania głębokości. No i "wchodzą" szersze frezy (bosch 41mm a meec 35mm jak się nie mylę).

kozio

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Czerwca 2015, 17:54:23 czas Polski »
Jeszcze się zastanawiam nad frezarką
Frezarkę też mam ;D

Rozstaw śrub w szlifierce pasuje od metabo.