15 Maja 2026, 01:35:23 czas Polski

Autor Wątek: Klejenie lamelek po długości  (Przeczytany 8735 razy)

Offline TMK

Klejenie lamelek po długości
« dnia: 21 Czerwca 2015, 22:31:05 czas Polski »
tam,

Chciałbym się poradzić bardziej doświadczonych odnośnie klejenia lamelek po długości. Dokładnie chodzi mi o zrobienie blatu np 2000 mm z lamelek o długości 1000mm.
Widzę, że przemysłowo robi się to często na mikrowczepy. Jak poradzić sobię z tym w domowych warunkach aby efekt był zadowalający?
Czy sam klej wystarczy? Dodać np. domino czy po prostu sobie odpuścić bo takie połączenie nie będzie trwałe?
Domyślam się że przy klejeniu wielowarstwowym jest to możliwe, ale jak w przypadku jednowarstwowej klejonki?

Być może pytanie laika ale w oczekiwaniu na przesyłkę z kilkoma polecanymi pozycjami z literatury dręczy mnie niecierpliwość ;-)

Pozdrawiam

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Klejenie lamelek po długości
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Czerwca 2015, 23:33:46 czas Polski »
Witam.

Kleisz poszczególne elementy na zakładkę. wtedy nie musisz łączyć na długości.
Pozdrawiam

Lamelka to taki łącznik:
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.juan.pl/images/image-cache/cache/image_3744_tproduct_w330_h270,w0_h0,c1.jpg&imgrefurl=http://www.juan.pl/oferta/okucia-meblowe_541/zlacza--zatrzaski--odbojniki_592/-lacznik-do-drewna-lamelka_10416.html&h=270&w=330&tbnid=_Hpod0AVVt-DxM:&zoom=1&docid=vV8GjUJsaDqQhM&ei=TCyHVfzyE4PSUeO7gNgJ&tbm=isch&ved=0CFIQMygpMCk

Unikałbym nazywania elementów do sklejania lamelkami bo może to być mylące. Wiem że w angielskim funkconuje taka nazwa, ale w polkim języku jast mylące z nazwą tego elementu do łączenia.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Czerwca 2015, 07:56:49 czas Polski »
Może właśnie takie ma tylko metrowe ;D

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Czerwca 2015, 08:28:49 czas Polski »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Czerwca 2015, 08:55:36 czas Polski »
Witam o poranku ( deszczowym dzisiaj u nas)

Koledze TMK chodzi chyba o wykonanie blatu (klejonki) z mniejszych elmentów, a nie łączenie listew na długści. Takie ja mam wrażenie. Prosimy o bardziej szczegółowy opis problemu.

Przy wykonywaniu klejonki z elementów na zakładke jak na zdjęciu poniżej nie jest konieczne używanie dodatkowych łączników typu lamemki lub domino.

http://www.drewno.pl/gieldadrzewna/2-Drewno+na+budowie-148026-TEAK+p%C5%82yty+klejone+z+lameli.html

Pozdrawiam

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #5 dnia: 22 Czerwca 2015, 10:01:51 czas Polski »
Koledze TMK chodzi chyba o wykonanie blatu (klejonki) z mniejszych elmentów, a nie łączenie listew na długści.
wydaje mi się, że autorowi chodzi o zrobienie blatu długości 2000 a ma deski 1000, a lamelką nazywa pojedyncza deskę pod klejonkę. W sumie to nie wziąłem pod uwagę klejenia takiej mozaiki, jak w Twoim linku tylko od razu wyobraziłem sobie deski łączone od czoła --  a potem zrobiona z tego klejonka ==.
co do niewidoczności samego połączenia czołowego w blacie to wydaje mi się że zależy od tego jak dobierze rysunek łączonych lamelek (listewki) rodzaju drewna i wykończenia. np rustyklany blat przy dobrym doborze usłojenia i prostym, czystym cieciu bez problemu ukryje  połączenia czołowe tyle teoria, może  TomekZ by coś powiedział w temacie bo sam jestem ciekaw jego zdania.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Czerwca 2015, 10:21:06 czas Polski »
Wybrałem specjalnie takie zdjęcie żeby koledze pokazać co mam na myśli mówiąc o klejeniu na zakładkę. Czy rzeczywiście nazwa lamelka odnosi się do części składowej klejonki?
Pozdrawiam

Offline TMK

« Odpowiedź #7 dnia: 22 Czerwca 2015, 10:55:16 czas Polski »
Dziękuję za odpowiedzi. Chodzi mi właśnie dokładnie o takie klejenie jak przedstawił Lilorobert. Czyli tne idealnie pod kątem, równam poszczególne płaszczyzny i kleje bez dodatkowych elementów typu Domino czy standardowe lamello?

Kolega LeszyHandmade przesłał rodzaj połączenia który by sie nadawał ale oczywiście wydłuża pracę. Pytanie czy jest to konieczne?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Czerwca 2015, 11:13:05 czas Polski »
Drewno musisz przyciąć idealnie pod kątem aby nie mieć szczelin i dokładnie ścisnąć podczas klejenia. Rownież czoła poszczególnych elementów.
Nie musisz używać domino ale możesz. pomoże to w utrzymaniu równej płaszczyzny. Uważaj jednak jeśli planujesz rozcinać blat lub wycinać elementy lub łuki. Wg pawa murphiego  >:( to domino lub lamemka trafi się na cięciu i nie będzie to wyglądać dobrze.
Nie wiem jakie masz doświadczenie w klejeniu klejonek, ale polecam obejżenie filmów zrobionych przez Jarka w których poruszona jest ta tematyka.
Ważne jest adpowiednie ułożenie poszczególnych elementów klejonki, tak, aby klejonka się nie wykrzywiła z czasem.
Zajrzyj do tego wątku.
http://forum.domidrewno.pl/sklejki/klejonka-jak-poprawnie-wykonac-3344/msg39926/#msg39926
« Ostatnia zmiana: 22 Czerwca 2015, 11:16:53 czas Polski wysłana przez Lirorobert »

Offline TMK

« Odpowiedź #9 dnia: 22 Czerwca 2015, 13:39:06 czas Polski »
Teorie z forum i z filmów Jarka mam już za sobą. Trochę praktyki również. Kleje blat stołu warsztatowego i elementy konstrukcji tego stołu wiec przyciecie  w miejscu połączeń albo nie będzie występować albo nie ma dla mnie znaczenia. Większy problem to takie wymierzenia poszczególnych elementów aby można było to scisnac  w obydwu osiach. Jak kleje tylko po szerokości to jest to bez różnicy bo i tak się później formatu je.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Czerwca 2015, 13:48:20 czas Polski »
to ja proponuję w tan sposób:
1. na płaskiej powierzchni układasz elementy do sklejenia tak jak chcesz ja skleic. rodkładasz tak, aby połączenie dwóch sąsiadujących elementó niw było w limii.
2. ściśnij ściskami tak aby nie poryszały się.
3. Zagłębiarką dotnij oba końce blatu.
4. dokładnie zaznacz położenie poszczególnych elementów.
5. rozmontuj, posmaruj klejem i sklej.
6. użyłbym kleju poliuretanowego.

Ps. klejenie możesz podzielić na kilka etapów. Np najpierd 4 elementy węższe, a następnie te cztery razem w całość.

Offline Krystian Adam

« Odpowiedź #11 dnia: 22 Czerwca 2015, 13:48:22 czas Polski »
Ja też będę niedługo robił blat do strugnicy długość koło 2 m a kantówki mam 1.30 i też będę na długość kleił i zrobię zakładkę i chyba dam na przelot kółek drewniany tak jak się robi w czopach

Offline TMK

« Odpowiedź #12 dnia: 22 Czerwca 2015, 22:33:36 czas Polski »
Zrobie Robert tak jak napisales. Dzięki.
BTW - czy po klejeniu przerzucenie wszystkiego przez grubosciowke (np. zebranie 0,5 mm) zeby nie szlifować ani planować strugiem to barbarzyństwo? W sensie czy jest to zgodnie ze sztuką stolarską?

Pozdrawiam

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Czerwca 2015, 22:35:45 czas Polski »
Wręcz wskazane.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Czerwca 2015, 21:04:02 czas Polski »
W sensie czy jest to zgodnie ze sztuką stolarską?
Dobre to ;D