04 Maja 2026, 05:06:16 czas Polski

Autor Wątek: Jaka szlifierka mimośrodowa dla amatora "stolarza" do 250 PLN Metabo czy Skil ?  (Przeczytany 16730 razy)

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
Odp: Jaka szlifierka mimośrodowa dla amatora "stolarza" do 250 PLN Metabo czy Skil ?
« Odpowiedź #30 dnia: 29 Stycznia 2017, 20:37:41 czas Polski »
Zauważ, że w mocniejszym modelu jest inny i moim zdaniem pewniejszy uchwyt. Jest też regulacja obrotów, która pomoże uniknąć wyrywania szlifierki z ręki.  To takie dwie szybko znalezione plusy na rzecz mocniejszej.  Czysto teoretycznie, żadnej z nich nie używałem

kwita

• Gość
Odp: Jaka szlifierka mimośrodowa dla amatora "stolarza" do 250 PLN Metabo czy Skil ?
« Odpowiedź #31 dnia: 30 Stycznia 2017, 11:38:17 czas Polski »
Nie zależy mi na tym by ktoś kupił narzędzie, które szczerze polecam, ale jeśli szuka czegoś jak w tytule ...do 250zł i jeszcze ma (nie wyrywać z ręki, być używana do sporadycznego użytkowania a FSX 200 Intec jest do częstszego użytkowania), wiele osób na forum ma tę szlifierkę i jest zadowolona to po co rozmyślać? Ja wyszedłem z prostego założenia, ktoś mi polecił bo użytkował i do moich celów jest wystarczająca to po co mi inna, droższa? za różnice kupiłem wszystkie dostępne gradacje papieru, po kilka pakietów tych najczęściej używanych. Nie muszę biegać za każdym papierem. Faktem jest, szlifierka nie ma regulacji obrotów ale jej moc, oscylacja i średnica oscylacji jest tak dobrana, że nie "wyrywa się", siłą docisku mogę regulować szybkość szlifowania. W pełni można nad nią panować bez szkody na materiale. Zrobiłem nią można powiedzieć już trochę metrów drewna (deski, słupy, drewutnie, domki letniskowe, wszystko w setkach m2), płyt osb, sklejki a nawet przy pracach lakierniczo-blacharskich. Stopa szlifierki jest pancerna, rzep cały czas jak nowy. Nie odczuwam wagi 2,7. Nie pracowałem wyższymi modelami to się nie wypowiem. Pracowałem za to pneumatem (szlifierką) ale to inna bajka.

Offline Emeryt

« Odpowiedź #32 dnia: 30 Stycznia 2017, 19:47:38 czas Polski »
Dziękuje bardzo za szczerą i pożyteczną poradę. Mam wprawdzie jeszcze czas do wiosny - wtedy wyjeżdżam na działkę. Chyba jestem przekonany do zakupu "Metabo FSX 200 Intec". Jeszcze raz bardzo dziękuję. Ryszard emeryt

Offline Nano

« Odpowiedź #33 dnia: 30 Stycznia 2017, 20:03:55 czas Polski »
Wprawdzie jak już Kwita zauważył SXE3125 przekracza tytułowy budżet 250zł, ale jako użytkownik mogę potwierdzić, że nie wyrywa się z ręki (a osiłkiem nie jestem), pracuje się wygodnie, elegancko zasysa pył (z odkurzaczem jeszcze nie testowałem). FSX 200 oglądałem w Castoramie i pierwotnie ją chciałem kupić, choć stanęło na mocniejszej SXE z regulacją. Na Twoim miejscu brałbym tego FSX 200 choćby w Casto - cena sensowna, a w razie czego łatwo z reklamacją.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 31 Stycznia 2017, 11:17:53 czas Polski »
Patrząc na ceny w Casto to wiele rzeczy jest nieraz tańszych niż na allegro. Tylko w przypadku reklamacji to wiem gdzie się udać.

Offline mateuszp999

« Odpowiedź #35 dnia: 03 Marca 2017, 09:33:03 czas Polski »
Kłócił bym się z tym ze skil to jednorazówki miałem wiertarke skil taki najmniejszy model przezyla 10lat a w tym czacie uzywalem jej do mieszania gipsu w wiadrze wierciła na stojaku w stali i padła dopiero zakatowana koronką do puszek elektrycznych przy 60dziuże w silce!. Wiec nie gadajcie pierdół jak nigdy takiego sprzętu nie zajechaliście metabo to takie samo gówno jak macalister i temu podobne sprzęty jest produkowany przez hitachi które do czołówki nie należy.
A skil jest robiony przez bosch i można go traktować jak zielonego boscha czyli amatorskiego.

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #36 dnia: 03 Marca 2017, 13:57:13 czas Polski »
Nie zgodzę się z kolegą odnośnie marki Skil tak samo jak i obecnej niezawodności BOSCH i nie porównywałbym Metabo do G...a. Wszyscy producenci znanych marek produkują w chinach i co się z tym wiąże to samo jest i z chin i nie z produkcją chińską. Towar różni się ceną a co się z tym wiąże jakością choć wygląda tak samo. Ja kupiłem swoją ukośnicę Metabo z Chin a identyczna Made in Helmut kosztowała 3 koła i  tak jest z każdą marką wg mnie. A prawda jest taka że gdybyby nie Chiny to mnie nie byłoby stać nieraz na nic...
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2017, 14:08:17 czas Polski wysłana przez noprofi_semi »

kwita

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 03 Marca 2017, 16:57:09 czas Polski »
Wszystko ładnie piszecie, ale bez nerwów. Jak trafnie stwierdziliście, że 10 lat temu... Wiele firm 10 lat temu robiło lepszy sprzęt. Zdarza mi się częściej robić jednego dnia, innego mniej. Wszystko zależy od potrzeb, ale nie wywiercisz w silce 60 otworów jednego dnia. jak masz tyle zrobić to trzeba sprzętu. Mam dużo sprzętu Boscha i Metabo ale nie dlatego, aby szpanować. Każda firma robi lepsze wiertarki a gorsze wyrzynarki i odwrotnie. Ale Skill, MacAllister itp. nie są dobre do prac mocno obciążonych...

Offline RobRob

« Odpowiedź #38 dnia: 03 Marca 2017, 19:48:11 czas Polski »
Porównanie Skilla 10 lat temu a teraz,
to tak jak byś porównał mercedesa wyprodukowanego 20 lat temu a teraz.
Skill to była kiedyś bardzo dobra firma ale te czasy mineły

Offline LittleHiob

« Odpowiedź #39 dnia: 03 Marca 2017, 23:18:37 czas Polski »
ja mogę polecić czerwoną makitę (maktec), 255zł z przesyłką, można szlifować jedną ręką, a i zbiera bardzo fajnie.

Offline gargul

« Odpowiedź #40 dnia: 11 Marca 2017, 19:52:06 czas Polski »
każdy ma swoja ulubioną markę narzędzi tak samo jak markę samochodu itd bardzo ważne stwierdzenie padło powyżej:
Każda firma robi lepsze wiertarki a gorsze wyrzynarki i odwrotnie.

Offline Maciek61

« Odpowiedź #41 dnia: 14 Marca 2017, 10:42:14 czas Polski »
A wracając do tematu  to którą polecacie do 300 PLN z oferty Casto
https://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/elektronarzedzia-przenosne-i-akcesoria/szlifierki-i-polerki/szlifierki-mimosrodowe.html
Myślę o tym mocniejszym Macalisterze lub JCB  , inne propozycje  mile widziane  :D mogą być z innych źródeł  :D
Koncepcje mam taką jedna do ciężkich  zgrubnych prac (druga kiedyś ? do delikatnych prac lub wykorzystam  oscylacyjną ) 

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #42 dnia: 14 Marca 2017, 11:00:28 czas Polski »
Mam tą metabo. W komplecie nie ma króćca do odsysania, trzeba dokupić ( ok 40zł). Tarcze  125. Tyle na minus.
Na plus kultura pracy.

Offline Maciek61

« Odpowiedź #43 dnia: 14 Marca 2017, 16:57:29 czas Polski »
Mam tą metabo.
nie za słaba  240 Watt ? .
Pytanie przy wyborze  na co trzeba zwracać uwagę  z wątków wynika :
moc (ale żeby nie wyrywało z ręki ) , regulacja obrotów , brak szarpnięcia na starcie, poręczna w uchwycie i ??

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #44 dnia: 14 Marca 2017, 17:07:39 czas Polski »
Dobrze sie ją trzyma, nie wyrywa