Witam. pierwszy raz odważyłem się pokazać krok po kroku moją pracę.
Znajoma poprosiła mnie abym dorobił do jej starych donic kratki, po których będą pięły się truskawki . Jako że nigdy tego nie robiłem od razu z entuzjazmem zabrałem się do pracy. Materiał - deski z palet
1. sytuacja zastana- odkręciłem okucia, przeszlifowałem, pomalowałem dwa razy drewnochronem
2- zabrałem się za ramę do kratki po której będą pięły się rośliny. Góra ramy na czopy przelotowe. Gniazda wstępnie nawierciłem a potem wybrałem dłutem, dolna poprzeczka łączona na kołki.
3- czopy górnej poprzeczki wyciąłem na pilarce i naciąłem płatnicą miejsca na dwa kliny
4- złożony element ramy bez klinów
5- kratkę zrobiłem frezując wstępnie a potem wybierając dłutem rowki we wszystkich listewkach
6. w poprzeczkach górnej i dolnej ramy wyfrezowałem rowek na gotową kratkę
7. skleiłem kratkę i ramę w całość i zabiłem kliny. W górnej poprzeczce i widocznym czopie i klinach nie wyszło idealnie wiec ratowałem się klejem wymieszanym pyłem aby zakryć lekkie szczelinki.
8- dorobiłem podstawkę na której będzie stała donica. Całość wkłada się do skrzynki, dzięki temu rama stoi stabilnie a w razie potrzeby można ją wyjąć. Elementy podstawy kleiłem na kołki, potem gotową podstawę, połączyłem (także na kołki) z gotową ramą .
9- na pile włosowej wyciąłem motyw zgapiony z góralskich portek- przykleiłem go do górnej poprzeczki ramy
10 całość zabezpieczyłem 2 razy drewnochronem. Taka sytuacja