26 Kwietnia 2026, 14:49:27 czas Polski

Autor Wątek: Jak zrobić deskę?  (Przeczytany 21638 razy)

kozio

• Gość
Odp: Jak zrobić deskę?
« Odpowiedź #30 dnia: 16 Lipca 2015, 09:09:20 czas Polski »
Najprościej to sznurkiem traserskim wyznaczyć prostą linię, a potem żnuć czym do głowy przyjdzie.

Offline RobRob

« Odpowiedź #31 dnia: 16 Lipca 2015, 09:20:21 czas Polski »

Offline momon

« Odpowiedź #32 dnia: 16 Lipca 2015, 09:22:20 czas Polski »
Chciałbym mieć takie narzędzia jak oni na tych filmikach:)

Offline Henry

« Odpowiedź #33 dnia: 16 Lipca 2015, 09:40:45 czas Polski »
Mam 3m^3 takiego świerka na podwórku. Bo tanio kupiony, a do większości "wiejskich" robót wystarczy obciąć oflisy z korą.
Ja sobie zrobiłem dwie prowadnice od ich obcinania - czyli do długiej deski 9,5cm szerokości (wyrównanej strugiem na krawędzi która będzie szła po prowadnicy pilarki stołowej) przykręciłem listewkę grubości desek (tuż przy krawędzi która będzie szła po prowadnicy - żeby potem prowadnica leżała równo) a z drugiej strony mam nawiercone otwory pod wkręty. Wystarczy ją tylko przykręcić na dwa albo trzy wkręty do deski od strony obrzynanej 0,5cm od "czystej" linii cięcia i na pilarkę. Mam dwie takie prowadnice i ojca do pomocy to obcinanie idzie prawie że taśmowo - on przykręca prowadnicę, ja zabieram na pilarkę i oddaję obcięty obrzyn, ojciec odkręca i przykręca do następnej (jak ja piłuję to on przykręca druga prowadnicę; i szło by płynnie jakby mu się ciągle obroty na wkrętarce nie myliły ;-) ). Dzięki temu nie muszę się martwić w żadne rysowanie prostych linii a potem pilnowanie żeby piła po nich szła.
Drugą krawędź obcinam już potem normalnie prowadząc po prowadnicy pierwszą krawędź (i grupujące deski w różne szerokości żeby przy każdej nie przestawiać prowadnicy).
A reszta to już ręczna robota strugami bo nie mam wyrówniarki i grubościówki - więc ręczne struganie takie jak
https://www.youtube.com/watch?v=Ojeul33vXL4
Lekko nie ma.. w końcu po coś te maszyny wymyślili. Ale zrobić się da a satysfakcja stąd aż po Księżyc ;-)
Na szczęście w większości moich robótek grubość nie jest tak krytyczna, bardziej trzeba uważać na krawędzie (długi strug bardzo w tym pomaga).
« Ostatnia zmiana: 16 Lipca 2015, 09:42:29 czas Polski wysłana przez Henry »

Offline momon

« Odpowiedź #34 dnia: 16 Lipca 2015, 09:44:47 czas Polski »
Musisz zrobić zdjęcia albo filmik najlepiej:)

Offline Henry

« Odpowiedź #35 dnia: 16 Lipca 2015, 10:06:37 czas Polski »
Nie jestem tak przystojny jak Jarek żeby w filmach występować ;-) Ale jak nie zapomnę to zrobię zdjęcie w weekend.

Offline momon

« Odpowiedź #36 dnia: 16 Lipca 2015, 10:07:43 czas Polski »
Tu nie chodzi o aparycje:)

Offline hansons83

« Odpowiedź #37 dnia: 16 Lipca 2015, 15:51:42 czas Polski »
Tu jest pokazany ten sam proces jeśli dobrze zrozumiałem
How to Straighten a Board Edge on the Table Saw (…:

Offline Henry

« Odpowiedź #38 dnia: 16 Lipca 2015, 17:07:39 czas Polski »
Podobnie do mojej metody tylko ja przykręcam po stronie która będzie odcinana (przekręcam do oflisu więc nie robię dziur w desce) - dzięki temu łatwiej ocenić jak przykręcić żeby nie tracić dobrego drewna bo po prostu prowadnicą zakrywam to co chcę obciąć. Ale za to czasami wkręty mogą trafiać na korę albo nawet poza deskę - dlatego wywierciłem 5 dziur i jak któryś z 3 wkrętów nie trafia to go przekładam do innej dziury. Albo i nie przekładam jak dwa pozostałe wkręty trzymają pewnie.

Offline momon

« Odpowiedź #39 dnia: 17 Lipca 2015, 13:07:33 czas Polski »
W ogóle dlaczego prowadnice do pilarek tarczowych są tak drogie?

Offline Henry

« Odpowiedź #40 dnia: 18 Lipca 2015, 21:18:06 czas Polski »
Ja bym zgadywał że odpowiedź brzmi "bo mogą" ;-) Dzisiaj odbijanie sobie niskich cen sprzętu na akcesoriach to praktycznie standard.

A wracając do mojej prowadnicy do obcinania oflisów to pstrykłem kilka zdjęć:
http://www.pbase.com/hfoto/image/160770312/original.jpg

Offline momon

« Odpowiedź #41 dnia: 18 Lipca 2015, 21:21:15 czas Polski »
O ładnie Ci to wychodzi, to makita jest?

Offline Henry

« Odpowiedź #42 dnia: 18 Lipca 2015, 21:51:33 czas Polski »
Tak, Makita z oryginalną dziadowsko-krótką prowadnicą niestety, przez co cięcie długich desek wymaga sporej uwagi. Myślałem o tym żeby zrobić listwę która będzie szła w rowkach stołu - wtedy by było idealnie równo, ale pewnie prędzej mi się drewno skończy niż się do tego zabiorę ;-)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #43 dnia: 18 Lipca 2015, 23:07:58 czas Polski »
Witam
Jestem świeżo po brzegowaniu dech bukowych: długie na 4,6 m szerokie od 25 cm do 50 cm (po brzegowaniu), grube na ok. 50 mm. Suszone na powietrzu pod wiatą ok 10 lat. Do brzegowania i dalszej obróbki  przecinane na odcinki od 1,3 m do 2,3 m.( fot. 1).
Dechy są  ciężkie i nierówne, na mojej Bosch PTS 10 na podwoziu na kółkach, mimo blokad kół brzegowanie jest niewykonalne - łatwo można zniszczyć maszynę pracując w pojedynkę.
Zrobiłem to na koziołkach pilarkami ręcznymi - Celma 1100 W i Parkside 1300 W, używałem ich  na zmianę aby nie przegrzać silników. Za przykładnicę służyła mi deska podłogowa. Szersze deski dzieliłem również na pół najczęściej na przegięciu ( deski były wygięte w "łódkę") - w sumie było to ok 60 mb cięcia.
Ponieważ cięcia nie zawsze były prostopadłe do powierzchni, wyrównywałem brzegi desek już rozciętych na PTS 10, po stronie odbiorczej stosowałem podpórkę z rolką. Jak by na to nie patrzeć był to duży wysiłek dla mojego niezbyt zdrowego kręgosłupa. Używałem rękawice z koźlej skóry do ochrony rąk.

Offline tr0n

« Odpowiedź #44 dnia: 19 Lipca 2015, 09:02:37 czas Polski »
Amigorg - i czy teraz te dechy można rozcinać wzdłuż po grubości żeby uzyskać np. 2 deski po ok. 2,5cm grubości ?