01 Czerwca 2026, 19:53:37 czas Polski

Autor Wątek: Sklejka 1 mm  (Przeczytany 4693 razy)

Offline prezio

Sklejka 1 mm
« dnia: 29 Czerwca 2015, 22:09:54 czas Polski »
Panowie i Panje. Mam pytanko. Z ilu warstw jest zrobiona sklaejka 1mm? I jakiej grubosci sa te warstwy? Bo jezeli z venerow 0.5 to i tak bedize bardzo miekkie. Oraz czym roznic sie we wlasciwosciach sklejka 1mm w stosunku do deski/venner 1mm wyciety z deski?

Wyslane z tableta przy uzycia Tapatalka, wiec moze nie byc polskich liter i trafic sie moga literowki. Przepraszam

------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline gołąb

Odp: Sklejka 1 mm
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Czerwca 2015, 22:23:46 czas Polski »
Najcieńszą w rękach miałem 2 mm. Warstw musi być co najmniej 3, żeby zachowac zasadę naprzemiennej orientacji włókien. Jak pozyskasz jednorodny arkusz obłogi/forniru o wymiarach np. 1,5x1,5 m? A sztywniejsze i stabilniejsze od forniru musi być - na tym polega sklejka :)

Offline prezio

« Odpowiedź #2 dnia: 29 Czerwca 2015, 22:33:17 czas Polski »
Normalna sklejka to wiem;) chodzi mi o ta 1mm'trowa modelarska. Sa tez 0.6mm i to mnie zadziwia. Pytam bomam maly projekt ze sklejki 1mm z wielu warstw. Kazdy arkusz w innym kollrze i pytam czy nie lepiej zrobic z forniru 1mm np wycietego na tasmowce

Wyslane z tableta przy uzycia Tapatalka, wiec moze nie byc polskich liter i trafic sie moga literowki. Przepraszam

------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline dziadzkoantoszka

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Szcze żywie biełaruś!
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Czerwca 2015, 22:56:37 czas Polski »
Takie cienkie sklejki są zwykle złożone z 3 warstw.Jednak widziałem kiedyś sklejkę 1,2mm złożoną z aż 5 warstw.Nie wiem co jest zadziwiającego w sklejce 0,6mm ? Kiedyś bawiłem się modelarstwem i używało się tak cienkiej sklejki na poszycia części skrzydeł pod mocowanie , oraz na poszycie mniejszych modeli pływających.

Offline gołąb

« Odpowiedź #4 dnia: 29 Czerwca 2015, 22:59:06 czas Polski »
Jak do kanapki to może być fornir.

Offline prezio

« Odpowiedź #5 dnia: 29 Czerwca 2015, 23:14:08 czas Polski »
Zadziwia mnie bo zeby zrobic 0, 6 powinno sie skleic z 3 warst 0, 2 jak juz mowimy o zasadach sklejki

------
Robert

Offline DM

« Odpowiedź #6 dnia: 29 Czerwca 2015, 23:18:07 czas Polski »
Są z 3 warstw.

Jak chcesz barwić to użyj forniru. Sklejka nie będzie chciała nasiąknąć bo jest dobrze "zaimpregnowana" klejem.

Offline prezio

« Odpowiedź #7 dnia: 29 Czerwca 2015, 23:34:30 czas Polski »
Musze kupić te sklejke 1mm i porównać z fornirem 1mm. Bardziej mnie interesuje deformacja ze wzgledu na zmienna wilgotnosc w pomieszczeniu. Fakt ze bedzie to kilka warstw o roznych kształtach sklejone, ale zawsze jednak moze sie zdeformowac

------
Robert

Offline marek20

« Odpowiedź #8 dnia: 28 Kwietnia 2016, 20:43:09 czas Polski »
Najcieńsza sklejka jaką trzymałem w moich łapach to 0,8mm była to sklejka modelarska zrobiona z 5 warstw ;)

Offline abyss

« Odpowiedź #9 dnia: 29 Kwietnia 2016, 02:25:13 czas Polski »
Mam trochę próbek fińskiej sklejki i są tam grubości 0.4 0.6 0.8 1mm i grubsze. Jednak dogadać się co do ceny to koszmar - na razie ze 25 e-maili i nadal ceny nie ustaliłem :(

Offline alehar

« Odpowiedź #10 dnia: 29 Kwietnia 2016, 07:34:11 czas Polski »
Szukajcie w sklepach modelarskich - lotniczych RC
Pozdrawiam Alehar