12 Maja 2026, 20:53:37 czas Polski

Autor Wątek: metabo/elektra PKF 255, chińszczyzna  (Przeczytany 7385 razy)

Offline kszaczek

metabo/elektra PKF 255, chińszczyzna
« dnia: 30 Czerwca 2015, 11:26:56 czas Polski »
Witam,
temat piła kontra cena powtarza się systematycznie, ale ja też się chcę z nim zmierzyć.
Wiem, że potrzebuję scm c1/2 lub hammera k3... ale chyba nie stać mnie na taką zabawkę (bo stolarstwo to wciąż dla mnie hobby, nie zawód).
Natomiast mam możliwość ściągnięcia w dobrej cenie metabo (elektra beckum) pkf 255. Nie używałem. Mój egzemplarz może przyjechać z anglii.
Widziałem, że Tata Studio sprzedawał taką maszynę. Będę wdzięczny za rzetelną informację + sugestię, czy warto :)
Tnę: 95% drewno. oczekuję: precyzji, trzymania kątów, powtarzalności !!!   Marzy mi się też obrzynanie deski na wózku... lekko, łatwo, bezpiecznie :) Docinanie małych elementów (często). Poproszę o sugestie/opinie.

Zbliżone pytanie, które mnie nurtuje - chińskie piły. Jest tego mnóstwo. Wszyscy słyszeli o kimś, kto zna kogoś, kto miał i było strasznie. Pytanie - czy ktoś sam miał możliwość pracy na takiej pile typu maktek, bernardo, czy inny winter. Chciałbym usłyszeć osobistą relację, żywego!!! człowieka, który własnymi rękami stwierdził, że pila jest do Dxxxx. Niestety nie mam  pod ręką sprzedawcy, a nie jestem aż tak ciekawy, żeby jechać pół kraju, żeby zaspokoić ciekawość.
Nie zamierzam kupować. Ponieważ nie stać mnie na ryzyko. Ale jestem ciekawy.

Pozdrawiam

Offline Jake28

Odp: metabo/elektra PKF 255, chińszczyzna
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Sierpnia 2015, 19:21:28 czas Polski »
Nie będę zakładał nowego wątku bo mam ten sam problem. Obecnie używam przystawki do mojej dymki i to przezbrajanie jest dość mocno upierdliwe. Planowałem zakup MLT 100 ale po przekopaniu całego internetu :) postanowiłem zacisnąć pasa i ostro zbierać kasę. Kasa jest tylko ja teraz się zdecydować nie mogę.Wacham się pomiędzy Proma PKS 250 a Elektra PFK 255 bądź PFK 255 v8 (podcinak). Koledzy pomóżcie !!!! 

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Sierpnia 2015, 10:10:59 czas Polski »
Nie pracowałem na tych maszynach, ale doradzę w innej kwestii.
Proma to chińczyk, więc ten model znajdziesz taniej z innymi naklejkami. Trzeba poszukać.
Możesz napisać do MrBass on ma makteka, może rzuci ci trochę światła na chińskie pilarki.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Sierpnia 2015, 11:13:25 czas Polski »
Ja mam prome.  Chińczyk ale zaspokaja moje wymagania:-) napewno nie jest tak, że w ciemno ustawiasz wymiar na przykladnica i będzie ok. Ja zawsze sprawdzam miarą czy kątownikiem dla potwierdzenia. Jak dobrze wyreguujesz to jest ok. Jedyny minus to wózek w którym już się Skończyła regulacja :-) ale mam na niego plan. Lekki tuning i będzie elegancko. 

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Sierpnia 2015, 12:10:07 czas Polski »
Ja mam prome.
Czekam na recenzje ze zdjęciami ;-)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Sierpnia 2015, 12:23:03 czas Polski »
Mam zamiar zrobić recenzje jednak najbliższy urlop w Polsce planuje na maj niestety :-(

Offline Jake28

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Sierpnia 2015, 22:44:56 czas Polski »
Co do promy to wiem ze chińczyk i nowej bym nie kupił . Dodam tylko ze jutro jadę po pilarkę :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Sierpnia 2015, 23:13:57 czas Polski »
Dodaj po jaką (bo że tarczową stołową to się można domyśleć)...

Offline Jake28

« Odpowiedź #8 dnia: 22 Sierpnia 2015, 12:49:43 czas Polski »
Nie pisałem bo nie wiedziałem czy kupie, ale stoi już w garażu i jest to Proma PKS 255. Pilarka jest mniejsza od PKS 250 i nie ma wózka ale za to wazy 177 kg

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Sierpnia 2015, 15:06:38 czas Polski »
Gratuluję.  Będziesz zadowolony.  Pozadna culaga i żeliwny blat z dwoma rowkami teowymi.  Jest na Czym działać

Offline Jake28

« Odpowiedź #10 dnia: 23 Sierpnia 2015, 11:37:02 czas Polski »
A dziękuje culaga faktycznie masywna. Pilarka pracowała w 3 os zakładzie wiec trochę przewaliła materiału. Ma delikatny luz na pokretlne od opuszczania pily ale da sie wykasować tak wiec stan techniczny dobry. Za to wizualnie tragedia jak ja zobaczyłem to sie wystraszyłem cała była upaprana w kleju. Pisze była bo wczoraj po 5h czyszczenia wyglada całkiem dobrze. Dodatkowo moja pila ma 2 bonusy :) pierwszy to wózek boczny panowie dorobili bo cieli na niej rownież płytę a drugi to gniazdko pod odciąg z opóźniaczem czasowym jak w odkurzaczach.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Sierpnia 2015, 12:52:48 czas Polski »
Też mam takie gniazdko ale nie wiem czy jest tam opuzniacz bo nie mam odciag jeszcze. Może ty zrobisz recenzje szybciej niż ja :-) każdy luz da się wykasowac a za te pieniądze maszynka Praktyczna

Offline Jake28

« Odpowiedź #12 dnia: 23 Sierpnia 2015, 20:20:08 czas Polski »
Co do recenzji to zobaczymy kto będzie pierwszy :)

Offline MrBass

« Odpowiedź #13 dnia: 29 Sierpnia 2015, 18:27:55 czas Polski »
Heja mam makteka model ps 315 podcinak wózek 2m z masywniejszą przykładnicą do cięcie wzdłużnego i prowadzeniem.Powiem tak dostałem ją w częściach dlatego musiałem poświęcić tydzień na złożenie ustawienie łatwo nie było .

Wady:
-pokrętło do ustawienia kąta jest plastikowe jak za te pieniądze porażka 
-na wysięgniku są naklejki ustawień kąta przykładnicy poprzecznej porażka
-gumo plastikowa rurka do odciągu od osłony tarczy porażka
-blokada ustawienia wysokości tarczy przeciętne
-mocowanie tarczy dobre ale zacisk mógłby mieć wcięcia i mógłby być większy
-klin trzeba mocno dokręcić i ustawić i wąż do odciągu puścić do góry luźno inaczej nie trzyma pozycji i klinuje się deska
-słaby plastik dociski itd. trzeba uważać przy dokręcaniu
-słabe tarcze fabryczne dostarczone z maszyną (obecnie faba)

zalety

moc : 4 kW
solidne przykładnice
solidny wózek miękko sunie
dodatkowe wyposażenie
przedłużenia stołu wzdłużne i poprzeczne
rolka na wysięgniku
żeliwne stoły
stalowa rama do przykładnicy poprzecznej

powiem tak maszyna spełnia swoje zadania przy dobrej jakości tarczy będzie służyć bardzo dobrze trzeba poświęcić dużo czasu na ustawienie dokręcić wszystko wkręty nakrętki itd wszędzie .Ja kupiłem ją ze względu na miejsce w warsztacie a ,że mam go w piwnicy jest parę schodków i wejście względem zejścia ma 90 stopni to cała maszyna nawet z wózkiem 1250 by mi nie przeszła nawet korpus od k3 by nie wszedł .Różnica 5 tyś względem feldera płaciśz za markę ale detale napewno będą lepszej jakości .Co do precyzji cięcia myśle ,że różnicy nie ma .Gadałem z gostkiem która miał makteka i feldera k3 i różnic w cięciu nie było.

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Sierpnia 2015, 09:59:48 czas Polski »
Dzięki za recenzje.
Możesz napisać jeszcze coś o wózku? Czy jest dobrze rozwiązany i pył nie będzie tam wpadał. Czy ewentualne luzy w przyszłości można skasować?
Czy pochylanie tarczy np na 45st (i z powrotem na 90st) za każdym razem jest precyzyjne i nie trzeba sprawdzać kątomierzem (można zaufać)?
Czy przykładnica na wózku ma jakieś rozwiązania ułatwiające ustawienie podstawowych kątów i czy można temu wierzyć że jest to precyzyjne i powtarzalne?

Pozdr