19 Maja 2026, 22:09:12 czas Polski

Autor Wątek: Pobijak z robinii  (Przeczytany 4236 razy)

Offline Łukasz G.

Pobijak z robinii
« dnia: 06 Lipca 2015, 21:00:32 czas Polski »
Taki oto eksperyment - zobaczymy czy się rozpadnie.
Drewno dosyć trudne w obróbce ręcznej - pokręcone słoje itd., właściwości jednak zachęcają do dalszych prac z wykorzystaniem robinii do innych zastosowań.
A jakie są Wasze doświadczenia z tym drewnem?

kozio

• Gość
Odp: Pobijak z robinii
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Lipca 2015, 21:03:21 czas Polski »
No no no piękne narzędzie.
Robinia już taka jest ale za to jak już jest sucha to wytrzymuje bardzo długo...

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lipca 2015, 21:17:07 czas Polski »
Czy takie narzędzie nie powinno być z miękkiego drewna?jeśli będziesz nim uderzał w dluta to ok, ale jeśli będziesz używał do składania np. Sosnowego krzesła to możesz uszkodzić je.

Poza tym bardzo ładnie Ci to wyszło:-)

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lipca 2015, 21:39:12 czas Polski »
W sumie to był eksperyment. Właściwie na tego typu pobijaki słabo nadają się drewna które mają tendencję do "grzybkowania" albo mechacenia. Robinia jest zdecydowanie bardziej zbita niż np. dąb i mam wrażenie, że do pobijania dłut nadaje się całkiem całkiem.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Lipca 2015, 22:34:42 czas Polski »
jeśli będziesz używał do składania np. Sosnowego krzesła to możesz uszkodzić je.
Jeśli będziesz pobijał przez deseczkę, to możesz i stalowym młotkiem walić. :)

A pobijak przedni. Nie ma co. :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lipca 2015, 08:21:46 czas Polski »
Taki oto eksperyment - zobaczymy czy się rozpadnie.

Te co widziałem i te które mam są zrobione z jednego kawałka drewna - ciekawe jak długo Ci  wytrzyma.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lipca 2015, 16:07:32 czas Polski »
No właśnie Tomku - to jest ten eksperyment, nie miałem odpowiednio dużego kawałka drewna. W sumie pytanie jest nie czy się rozpadnie ale kiedy :D Ale samo drewno się mnie podoba - do tej pory raczej kojarzyło mi się z trzonkami do łopat i siekier - robiliśmy z moim Staruszkiem tego na kopy i nie było lepszego materiału. Nieostrugane jest brzydkie, żółte i matowe. Cięliśmy to czym popadnie - nawet kątówką z tarczą do betonu, nigdy nie traktowaliśmy poczciwej "akacji" poważnie. A tu niespodzianka - ostry strug (musi być mega kurde ostry), bliziutko ustawiony odchylak i ziuuuuuuuut. A pod spodem ciekawe słoje i fajna barwa - właśnie to jest fajne w zabawie z drewnem. Pamiętam jak stałem z rozdziawioną gębą a Ojciec z jednej strony do grubościówki wkładał paskudną, chropowatą deskę szalunkową a z drugiej wyjeżdżała piękna, pachnąca deska. I każda inna - czary normalnie. Się mnie na wspomnienia zebrało. Sory

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Lipca 2015, 16:48:14 czas Polski »
Do tego eksperymentu  można dołożyć 4 dyble wklejone  na wylot wzmacniające to klejenie :)

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #8 dnia: 21 Lipca 2015, 16:52:10 czas Polski »
Dyble powiadasz? Dębowe powiadasz? Tak się składa, że mam jeszcze trochę dębu ... będzie okazja do wypróbowania pewnej techniki "zaoblania" końcówek tych dybli.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Lipca 2015, 17:06:47 czas Polski »
Te co widziałem i te które mam są zrobione z jednego kawałka drewna - ciekawe jak długo Ci  wytrzyma.
Spokojnie wytrzyma. :)
Mam pobijak (młotek) sklejony z trzech warstw akacji. Ustawiam nim nawet ostrza w strugach drewnianych.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Lipca 2015, 17:16:36 czas Polski »
Lukasz - dąb nie będzie za kruchy . Daj z akacji , a jak chcesz inny kolor to jasny jesion