20 Kwietnia 2026, 19:53:28 czas Polski

Autor Wątek: Regał  (Przeczytany 4073 razy)

Offline Daniel

Regał
« dnia: 22 Lipca 2013, 13:26:11 czas Polski »
Witam w słoneczny lipcowy wakacyjny dzień :D

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie myśl zrobienia regału narożnego do kuchni. Z racji tego, że kuchnia dopiero powoli powstaje to szukam jakiegoś pomysłu, inspiracji na takowy regał. Przede wszystkim regał ten będzie z drzewa sosnowego bądź świerkowego. Wymiary to max 40 cm szer/ gł, bo  po lewej stronie kąta mam okno a po prawej drzwi do spiżarni, więc regał ten musi się tam wpasować, 5 bądź 6 pólek :P Co do wysokości to myślę, że w granicach od 180 do 200 cm choć wg mnie lepiej będzie wyglądał trochę niższy (futryna drzwi ma 200 cm). Szukałem w internecie, przeglądałem gotowe takie regały no ale są tylko z półokrągłymi półkami i tyle, ogólnie nic co by mnie zainteresowało. Szukam takie projektu niebanalnego, ładnego no i w sumie to tyle :P
Ma ktoś jakieś propozycje? :)

Offline Jakub

Odp: Regał
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lipca 2013, 14:17:57 czas Polski »
Jestem świeżo po montażu regału, bo w piątek oddałem :D Robiłem z płyty, piony w szachownicę, tzn. nie jeden pod drugim tylko rozsunięte. Według mnie regał 40 to dość głęboki. Ja zwykle robiłem na 35, to takie optimum wg. mnie. Zdjęcie mogę wrzucić ale jest z telefonu i światło było mizerne więc szału nie robi  :( Dodatkowo jeśli ma być narożny i chcesz dobrze wykorzystać przestrzeń na półkach to jeżeli czujesz się na siłach zatnij półki w rogu na gierung ;) Ja tak zrobiłem, wygląda świetnie, jest funkcjonalne, ale trudne w wykonaniu. Nie wiem jak inni ale wg. mnie płyta chyba lepsza na taki regał niż się z klejonką bujać w te i wewte, lakierowania, szlifowanie itd.
Pozdrawiam Jakub.

Offline Daniel

« Odpowiedź #2 dnia: 22 Lipca 2013, 21:08:29 czas Polski »
O gbybyś mógł podesłać zdjęcie byłoby super, zawsze to lepiej zobaczyć :P 40 cm podałem to jest max, ale właśnie chyba zrobię na 35 cm :) A z jakiej płyty robiłeś?

Offline Lidka

• Administrator
  • Sr. Member
  • Ocena +4/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Lipca 2013, 21:13:06 czas Polski »
A z czego masz Daniel meble w kuchni?

Offline Daniel

« Odpowiedź #4 dnia: 22 Lipca 2013, 22:00:58 czas Polski »
Nie mam mebli, bo kuchnia dopiero powstaje :)

Offline Jakub

« Odpowiedź #5 dnia: 22 Lipca 2013, 23:22:02 czas Polski »
A z jakiej płyty robiłeś?

Z wiórowej melamonowanej, popiel, Kronopol ;) Oki jutro jakąś fotkę wrzucę ale uprzedzam, że lipna. Dodam, że ten regał to nie taki do kuchni czy coś tylko  to akurat był w pralni na parterze w domu. Do kuchni też mógłby taki być tylko, że z innego deseniu.
Pozdrawiam Jakub.

Offline Daniel

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lipca 2013, 19:24:03 czas Polski »
To git :P

Offline Jakub

« Odpowiedź #7 dnia: 25 Lipca 2013, 19:46:26 czas Polski »
Przepraszam, że dopiero tak późno. Jak już pisałem zdjęcia takie sobie...
« Ostatnia zmiana: 25 Lipca 2013, 19:48:35 czas Polski wysłana przez Jakub »
Pozdrawiam Jakub.

Offline Daniel

« Odpowiedź #8 dnia: 26 Lipca 2013, 12:42:55 czas Polski »
Dzięki Jakub za zdjęcia :D Ja niestety nie mam tyle miejsca w tym kąciku, więc miałem na myśli regał podobny do tego:

Tylko że on jest taki zwyczajny, prosty, a ja szukam jakiegoś innego projektu :P
« Ostatnia zmiana: 26 Lipca 2013, 14:42:48 czas Polski wysłana przez JarekO »

Offline Jakub

« Odpowiedź #9 dnia: 26 Lipca 2013, 12:47:14 czas Polski »
Aaa, ale zasada podobna, ten Twój dużo prostszy bo nie ma łączenie na 45*. Żeby ten regał co pokazałeś był ciekawszy to można bardziej fikuśny kształt półek zrobić, jakąś falę zamiast półokręgu, dać listwy ozdobne, ofrezować jakimś wzorek kanty itp. Wszystko zależy w jakim stylu masz/będziesz miał kuchnię, to musi pasować, być spójne.
Pozdrawiam Jakub.

Offline Daniel

« Odpowiedź #10 dnia: 27 Lipca 2013, 12:46:09 czas Polski »
Właśnie o to chodzi :P Na razie nie mam czasu żeby zabrać się za realizację tego regału więc jeszcze pomyśle jak to ciekawie zrobić :P Dzięki za pomoc :) Ja już zrobię to wrzucę foty :D