23 Kwietnia 2026, 22:57:09 czas Polski

Autor Wątek: Piła formatowa Robland Z3200 - technika pracy  (Przeczytany 9216 razy)

Offline Krystianen

Piła formatowa Robland Z3200 - technika pracy
« dnia: 15 Lipca 2015, 00:20:45 czas Polski »
Witajcie,

dziś rozpocząłem prace z moja nową piła marki robland z3200. Z racji że wcześniej nie pracowałem na formatówce przyda mi się kilka rad.
Piła ma także podcinak.
Proszę o jakieś wskazówki dla początkującego. np. jak dobrze formatować plyte, jakich błędów unikać? kiedy piłą wymaga ostrzenia itp. Moze @Jarek ma jakiś tutorial który ominąłem???

kozio

• Gość
Odp: Piła formatowa Robland Z3200 - technika pracy
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lipca 2015, 08:16:02 czas Polski »
Jarek ma jakiś tutorial który ominąłem???
ma

Offline rustykalneuchwyty

« Odpowiedź #2 dnia: 15 Lipca 2015, 10:27:38 czas Polski »
Tutaj podsyłam instrukcję w pliku pdf: http://derevo.dukon.ru/files/do-instruction/Z2500_Z3200_manual.pdf wada jest tylko taka, że jest po Angielsku, ale jakbyś miał jakiś problem, daj znać :)

Offline robson

« Odpowiedź #3 dnia: 15 Lipca 2015, 21:46:18 czas Polski »
Pewnie pracowałeś wcześniej na pilarkach zatem nie jest to wielkie halo  :)
z początku trzeba się wokół niej '' nachodzić '' z początku przeszkadza długi wózek ,
większość cięć robi się z wózka zatem musi być dobrze ustawiony .
Zasada jak na wszystkich maszynach, osprzęt musi być ostry , praca dokładniejsza i bez wyszczypań   :D 

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #4 dnia: 15 Lipca 2015, 23:46:24 czas Polski »
No to skok na głęboka wodę nie pracować na formatowe i sobie kupic. Tez bym tak chciał.

Nie zgodzę sie ze większość sie tnie z wózka. Ja duzo tnę z prawej strony Piły. Po długości
A poprzeczne ciecia z wózka.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Offline robson

« Odpowiedź #5 dnia: 16 Lipca 2015, 00:08:48 czas Polski »
Pragmatyczny możesz się nie zgadzać :)
zastanawiałeś się dlaczego wózek ma wysuw 3 metry ?
jeżeli wolisz przepychać płyty po blacie to ok.

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Lipca 2015, 10:51:32 czas Polski »
Fajna ta piłka  ;)
Jakoś do tej pory moim celem był hammer b3, ale jak sobie poczytałem o tej z3200 to się waham, ale na szczęście to dość odległe marzenia :P

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #7 dnia: 16 Lipca 2015, 21:49:35 czas Polski »
miałem pts10 i zmieniłem na hammer k3 i dla mnie prościej przyjemniej dokładniej bez kombinowania ;)

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #8 dnia: 16 Lipca 2015, 23:24:08 czas Polski »
robson może i masz rację.
Na formatówce na której pracuje z wózka trzeba umieć ciąć.
Po tym jak spadło na ramie wózka z 10 płyt lekko nie trzyma kąta i nie ma poziomu z prawą stroną stołu.
No i przebieg ma swój. Rocznik 1986 prosto z Hajnówki.

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Września 2015, 13:00:42 czas Polski »
jakbym miał taką maszynkę w swoim warsztacie to chyba już bym do domu nie wracał. Troszeczkę zazdroszczę.  ;)

Offline GrzegorzK

« Odpowiedź #10 dnia: 27 Października 2015, 09:28:34 czas Polski »
Ja także jestem NIEszczęśliwym posiadaczem tej piły

Kupiłem od jednego z dystrybutorów, tego handlującego również chińszczyzną - posiadam przykładnice z elektronicznymi wskaźnikami (lewa i prawa). Po dostarczeniu piła nie była kompletna, nie działał jeden ze wskaźników i został zainstalowany standardowy (ten na przykładnicy wzdłużnej). Podziałka tam jest bardzo nieczytelna - polecam od razu wymienić - najlepiej kupić jakiś porządny liniał z klasą dokłądności 1, dociąć na gilotynie i wtedy jakoś to działa. Po chyba trzech miesiącach i kilku telefonach otrzymałem z wielką łachą elektroniczny wskaźnik. Problem jest taki iż... musi być nie lada precyzyjnie ustawiony (odległość od paska magnetycznego do czujnika) - nigdy nie odważyłem się nie sprawdzać pokazywanych wartości po kilku nieudanych cięciach - w sumie bez sensu. Przydaje mi się jedynie kiedy chcę np wykonać wpust i tnę co kilka mm z dokładnością do 1/10.

Na początku byłem podjarany szczególnie możliwością pochyłu tarczy oraz przykładnicy kątowej - pomyślałem REWELACJA! W końcu będę miał kąty jak tralala - tnę i ZONK, coś nie pasuje, tarczę kłądę a kąty się nie zgadzają, o co kaman? Okazało się iż kąt 90 oraz 45 stopni OK a po drodze gubi ponad 1 stopień w połowie skali. Jakież było moje zdziwienie kolejne, kiedy odkryłem iż przykładnica kątowa wogóle nie pokrywa się ze skalą, gdyż ta pochodzi od innego modelu piły.

Myślę sobie, OK, tak bywa, reklamuję. Po kilku telefonach, wysyłaniu maila oficjalnego z reklamacją w końcu dzwonię ponownie - usłyszałem iż jestem INNY, czego wogóle chcę, mogłem kupić roblanda tego całkiem elektronicznegoza ponad 40tyś zł to bym nie miał takich problemów (????) Zdębiałem Następnie dowiedziałem się iż z takim klientem już nie chcą mieć do czynienia i że już nic mi nie sprzedadzą (nic nie chciałem i tak kupić od nich).

Po ponad dwóch latach pracy mogę stwierdzić:
Piła w miarę solidna jeśli chodzi o budowę czy prowadzenie wózka. Wygodnie się reguluje jeśli chodzi o przykłądnicę poprzeczną czy sam wózek.
Wskaźnik elektroniczny przykładnicy na wózku się sprawdza - łatwa kalibracja - jednak często tnę w okolicach 180 - 200cm a tak już wskaźnik nie działa i kombinuję

Minusy:
- nietrwałe materiały jeśli chodzi o mechanizm naciągu paska
- przykładnina kątowa bezużyteczna, przynajmniej w moim modelu - różnica około 15 czy 20 stopni !!! - zainstalowałem na wysięgnigu podziałkę 90 - 30 stopni długości ponad 1m - teraz mam kąty
- pochył tarczy bezużyteczny, przynajmniej w moim modelu - wskaźnika używam orientacyjnie a mierzę i tak cyfrowym kątomierzem
- niezbyt uszczelniona komora tarczy przez co nawet silny odciąg nie radzi sobie  - mocne pylenie przy początku cięcia oraz przy cięciu krawędziowym - do górnej osłony tarczy możnaby podprowadzić przewód 100mm zamiast 70, poprawiłoby to z pewnością zbiór, do samej pilarki przydałby się króciec 160mm -  w tej chwili mam taki podłączony pod wentylator 7,5kW, lecz poprzez redukcję też traci na wydajności
- myślę nad wbudowaniem dodatkowego włącznika w stole lub gdzieś na wysięgniku - przy pracy z dużymi elementami ciężko wchodzić pod spód aby włączyć wyłączyć piłę

Ogólnie myślę nad zmianą piły, chcę wreszcie wygodnie pracować i nie martwić się o wymiary i kąty - ustawić przyciąć i nie sprawdzać, nie poprawiać. Sama konstrukcja OK

Od pewnego czasu pojawił się jednak pewien problem - słychać wyraźne cykliczne wibracje mniej więcej co 0.5s do 1s i przy cięciu krawędziowym pojawiły się ślady, ząbki bardzo wyraźne, wyczuwalne pod palcami - poprawiłem ustawienie wózka względem tarczy, nie pomogło - co to może być? Może łożysko na wale bądź na silniku? Reklamacji z wiadomych przyczyn nie mogę złożyć - może ktoś z Was miał pewien przypadek?

Piłę polecam, jednak mojego sprzedawcę nie z powodu braku możliwości reklamacji - widocznie mają dużą sprzedaż i wyjechane na klienta - zapłacił niech się teraz martwi.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Maja 2017, 09:04:05 czas Polski »
Troche odświeżę.
I jak po kolejnych 2 latach?

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Czerwca 2017, 22:34:35 czas Polski »
Cos sie mnie zdaje ze pilare zmienil i woli nie wracac do traumatycznych przezyc ;D

fyme

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Października 2017, 10:13:04 czas Polski »
A dziś firma w której pracuję dostała ofertę na właśnie takiego roblanda. W cenie jest dostawa, montaż, szkolenie pracownika i 12 miesięcy gwarancji. Pilarka oczywiście nowa. Zobaczymy co z tego będzie ;)