Ja także jestem NIEszczęśliwym posiadaczem tej piły
Kupiłem od jednego z dystrybutorów, tego handlującego również chińszczyzną - posiadam przykładnice z elektronicznymi wskaźnikami (lewa i prawa). Po dostarczeniu piła nie była kompletna, nie działał jeden ze wskaźników i został zainstalowany standardowy (ten na przykładnicy wzdłużnej). Podziałka tam jest bardzo nieczytelna - polecam od razu wymienić - najlepiej kupić jakiś porządny liniał z klasą dokłądności 1, dociąć na gilotynie i wtedy jakoś to działa. Po chyba trzech miesiącach i kilku telefonach otrzymałem z wielką łachą elektroniczny wskaźnik. Problem jest taki iż... musi być nie lada precyzyjnie ustawiony (odległość od paska magnetycznego do czujnika) - nigdy nie odważyłem się nie sprawdzać pokazywanych wartości po kilku nieudanych cięciach - w sumie bez sensu. Przydaje mi się jedynie kiedy chcę np wykonać wpust i tnę co kilka mm z dokładnością do 1/10.
Na początku byłem podjarany szczególnie możliwością pochyłu tarczy oraz przykładnicy kątowej - pomyślałem REWELACJA! W końcu będę miał kąty jak tralala - tnę i ZONK, coś nie pasuje, tarczę kłądę a kąty się nie zgadzają, o co kaman? Okazało się iż kąt 90 oraz 45 stopni OK a po drodze gubi ponad 1 stopień w połowie skali. Jakież było moje zdziwienie kolejne, kiedy odkryłem iż przykładnica kątowa wogóle nie pokrywa się ze skalą, gdyż ta pochodzi od innego modelu piły.
Myślę sobie, OK, tak bywa, reklamuję. Po kilku telefonach, wysyłaniu maila oficjalnego z reklamacją w końcu dzwonię ponownie - usłyszałem iż jestem INNY, czego wogóle chcę, mogłem kupić roblanda tego całkiem elektronicznegoza ponad 40tyś zł to bym nie miał takich problemów (

?) Zdębiałem Następnie dowiedziałem się iż z takim klientem już nie chcą mieć do czynienia i że już nic mi nie sprzedadzą (nic nie chciałem i tak kupić od nich).
Po ponad dwóch latach pracy mogę stwierdzić:
Piła w miarę solidna jeśli chodzi o budowę czy prowadzenie wózka. Wygodnie się reguluje jeśli chodzi o przykłądnicę poprzeczną czy sam wózek.
Wskaźnik elektroniczny przykładnicy na wózku się sprawdza - łatwa kalibracja - jednak często tnę w okolicach 180 - 200cm a tak już wskaźnik nie działa i kombinuję
Minusy:
- nietrwałe materiały jeśli chodzi o mechanizm naciągu paska
- przykładnina kątowa bezużyteczna, przynajmniej w moim modelu - różnica około 15 czy 20 stopni !!! - zainstalowałem na wysięgnigu podziałkę 90 - 30 stopni długości ponad 1m - teraz mam kąty
- pochył tarczy bezużyteczny, przynajmniej w moim modelu - wskaźnika używam orientacyjnie a mierzę i tak cyfrowym kątomierzem
- niezbyt uszczelniona komora tarczy przez co nawet silny odciąg nie radzi sobie - mocne pylenie przy początku cięcia oraz przy cięciu krawędziowym - do górnej osłony tarczy możnaby podprowadzić przewód 100mm zamiast 70, poprawiłoby to z pewnością zbiór, do samej pilarki przydałby się króciec 160mm - w tej chwili mam taki podłączony pod wentylator 7,5kW, lecz poprzez redukcję też traci na wydajności
- myślę nad wbudowaniem dodatkowego włącznika w stole lub gdzieś na wysięgniku - przy pracy z dużymi elementami ciężko wchodzić pod spód aby włączyć wyłączyć piłę
Ogólnie myślę nad zmianą piły, chcę wreszcie wygodnie pracować i nie martwić się o wymiary i kąty - ustawić przyciąć i nie sprawdzać, nie poprawiać. Sama konstrukcja OK
Od pewnego czasu pojawił się jednak pewien problem - słychać wyraźne cykliczne wibracje mniej więcej co 0.5s do 1s i przy cięciu krawędziowym pojawiły się ślady, ząbki bardzo wyraźne, wyczuwalne pod palcami - poprawiłem ustawienie wózka względem tarczy, nie pomogło - co to może być? Może łożysko na wale bądź na silniku? Reklamacji z wiadomych przyczyn nie mogę złożyć - może ktoś z Was miał pewien przypadek?
Piłę polecam, jednak mojego sprzedawcę nie z powodu braku możliwości reklamacji - widocznie mają dużą sprzedaż i wyjechane na klienta - zapłacił niech się teraz martwi.