02 Lipca 2026, 13:19:34 czas Polski

Autor Wątek: Wykrywacz metalu.  (Przeczytany 11709 razy)

Offline Morświn

Wykrywacz metalu.
« dnia: 26 Lipca 2013, 08:39:30 czas Polski »
Witam.
Wiem że temat dziwny jak na forum związane z drewnem. Ale.. pewien czas temu zakupiłem właśnie wykrywacz metalu i producent (nie jakaś wielka firma tylko jedna osoba składa je za domem) na swojej stronie pisze że zastosowanie znajdują najczęściej między innymi: "do tartaków w celu lokalizacji metalowych przedmiotów w drewnie" i "w przemyśle leśnym". Logiczne to jet bo jak jaki gwóźdź siedzi w drewnie i go nie widać to może wyrządzić sporo szkód. I tu pytanie czy spotkaliście się że w tartaku lub innym podobnym miejscu ktoś używał takiego sprzętu? A może sami używacie? Ja osobiście jeszcze w żadnym tartaku się z tym nie spotkałem. Może źle szukałem. A i nie wiem czy zakładka dobra ale nie wiedziałem gdzie zadać te pytanie jak coś to przepraszam :D.
Pozdrawiam M.

Offline Przemek

Odp: Wykrywacz metalu.
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lipca 2013, 09:44:18 czas Polski »
Już kilka razy udało mi się przeciąć wkręta bądź gwóźdź tnąc jakieś deski z szalunków na listwy można by tego uniknąć używając wykrywacza. W przypadku tarcicy prosto z tartaku raczej nie ma to nazbyt zastosowania.
Pozdrowienia
Przemek

Offline Jakub

« Odpowiedź #2 dnia: 26 Lipca 2013, 10:27:09 czas Polski »
Jeśli chodzi o tartaki to pewnie gwóźdź się trafia rzadko, ale wtedy już mają klops. Większy problem dla nich stanowi grunt, kruszywo, drobiny pisaku wbite czy też przez transport znajdujące się w korze. Ale na to też są sposoby - podcinaki. Jeśli chodzi o zastosowanie w zakładzie stolarskim to gwóźdź łatwo obaczyć, wkręt też, najgorsze zszywki ;/ ale jeszcze gorsze bo nie do wykrycia jak dla mnie są przy struganiu drobinki piasku które zostawiają ślady na nożach;/  Na to chyba nie ma rady. Słyszałem, że można myć kercherem ale jakoś mnie ta woda nie przekonuje. Zwykle szczotkuje szczotką drucianą, ale aby to cokolwiek pomogło trzeba się przyłożyć :D Bardziej ten przyrząd by mi się przydał do wiercenia pod kołki w ścinach, jeśli by można się dowiedzieć o cenę i jakość tego wyrobu to może bym i zanabył ;)
Pozdrawiam Jakub.

Offline Morświn

« Odpowiedź #3 dnia: 26 Lipca 2013, 11:09:11 czas Polski »
Wydaje mi się że zależy skąd pochodzi drzewo też ma znaczenie. Na przykład te z poboczy i miasta będą miały sporo tych drobiazgów przez wszelakie ogłoszenia jakie się do nich przybija. Co do kołków to nie wiem do czego do szukania kabli cz może tych listw na których montuje się karton gips a może jeszcze czegoś innego? Ogólnie to tak:producent (naprawdę spoko koleś) napisał że do tartaków i leśnictwa czyli dużych obszarów do przeszukania. Chodzi mi o to że jest to duży wykrywacz i ciężki :(. Sama sonda (czyli to co jeździ nad materiałem)ma 37cm;D. Można dokupić 29 lub 24 nie pamiętam już dokładnie. Żeby pokazać rozmiar wrzucę zdjęcia. A i jest to wykrywasz typu PI czyli z tego co się orientuje do szukania głęboko np zasuwy w ziemi to sięga na 2,5m. Do potrzeb monterskich i stolarskich moim zdaniem taki duży nie potrzebny. Są wykrywacze które mieszczą się w jednej dłoni. Tylko te małe (lepsze) kosztują gdzieś po 500zł tańsze kiedyś w lidlu były po 25zł bodajże. A bo bym zapomniał wykrywacz to Traper firmy Saper :D kosztował 500zł (50 opuścił bo długo czekałem z 3 razy mnie "spławił" bo wysyłał hurt do rozminowania jakiegoś lotniska podobno.)Mam nadzieje że pomogłem więcej informacji jest na stronie poświęconej tym sprzętom jak chcesz mogę podać. A i jeszcze 2 drobiazgi ja nim nie szukam w drewnie tylko ziemi a trwałość sprzętu jest wysoka.
Pozdrawiam M.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Lipca 2013, 11:17:20 czas Polski »
Rzut beretem mam tartak. Nie ma wykrywacza metalu na traku taśmowym. Kiedyś o tym rozmawialiśmy i bardzo rzadko się coś trafi, a trakowy ma patrzeć co się dzieje cały czas. Częściej w płycie wiórowej niż w kłodzie drewna. W płycie kilka razy gwoździe i wkręty już były. Rozcinaliśmy też podkłady kolejowe wzdłuż - też do zrobienia na wielopile. Czy wykrywacz potrzebny - u nas w pracy nie widzę potrzeby.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline vlad

« Odpowiedź #5 dnia: 26 Lipca 2013, 11:24:39 czas Polski »
Napisał że do szukania w drewnie bo co innego miał napisać? W kraju gdzie poszukiwania z wykrywaczem metali są zabronione, nawet na własnej ziemi, bo nasz rząd traktuje poszukiwaczy jak złodziei lub potencjalnych terrorystów... Eeeh, daleko nam jeszcze do cywilizacji...

Offline Jakub

« Odpowiedź #6 dnia: 26 Lipca 2013, 12:41:36 czas Polski »
Wow to większy kaliber tego urządzenia niż myślałem:D To dla saperów a nie stolarzy:D Jak bym to na montaż wziął to by mnie ludzie z domu wyrzucili bo by kable w ścianie od sąsiadów z następnej klatki wykryło nie wspominając o zbrojeniu w stropie:D Hahahah Ale zabawka niezła.

szukania kabli cz może tych listw na których montuje się karton gips a może jeszcze czegoś innego?

Tak chodziło mi o wykrywanie kabli w ścianach;)
Pozdrawiam Jakub.

Offline Morświn

« Odpowiedź #7 dnia: 26 Lipca 2013, 16:06:16 czas Polski »
Do vlad. Tak to wygląda że sprzedaje coś do szukania niebezpiecznych rzeczy "pod przykrywką" szukania zasuw, studzienek i gwoździ w drewnie ale wydaje mi się że nie o to mu chodziło a o to aby zainteresować większe grono klientów ponieważ tam jest jeszcze napisane zastosowanie znajduje przy:" do poszukiwania militariów", "do poszukiwania głębokich schowków i depozytów wojennych i powojennych" , i jeszcze o meteorytach i monetach pisze.Dlatego spytałem was czy spotkaliście się z czymś takim. A co do szukania to nie do końca tak że nie można. Trzeba wiedzieć co brać i mówić ale to nie o tym forum chciałem powiedzieć jeszcze że może i nie jet on potrzebny przy obróbce tak bardzo (albo i wcale) ale ktoś go może traktować jako bajer. Że niby wie że nie potrzebne ale i tak używa bo jak kupił to żeby nie wyszło że na marne  ;D.
Pozdrawiam M.

Offline Morświn

« Odpowiedź #8 dnia: 08 Sierpnia 2013, 01:01:37 czas Polski »
Tak znalazłem przed chwilą i pomyślałem że się podzielę może komuś się przyda/ktoś skorzysta: http://www.rutlands.co.uk/sp+woodworking-whats-hot-special-offers-woodworking-special-offers-little-wizard-metal-detector+24902 do zszywek chyba jak w sam raz? A do kabli to coś innego http://allegro.pl/wykrywacz-metalu-metali-detektor-przewodow-3-w-1-i3432872478.html myślę że by dał radę.

Offline Jakub

« Odpowiedź #9 dnia: 08 Sierpnia 2013, 10:27:13 czas Polski »
Ten drugi do kabli miałem, straszne @#$%#@@ albo pokazywał, że wszędzie kable są, albo, że nigdzie nie ma  ;D A ten pierwszy co pokazałeś wygląda że jest godny zaufania. Będziesz go kupował?
Pozdrawiam Jakub.

Offline Morświn

« Odpowiedź #10 dnia: 08 Sierpnia 2013, 10:44:03 czas Polski »
Nie nie ja takich bajerów nie potrzebuje :D tylko jak wczoraj czegoś szukałem to tak trafiłem a pamiętałem że pisałeś że te drobiazgi typu zszywki ciężko wyłapać. A ten do kabli to łatwo się domyślić że złom bardziej w jego przypadku myślałem o formie (że się mieści w dłoni) to był chyba najtańszy jaki znalazłem.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Maja 2017, 14:40:40 czas Polski »
Podepnę się do tematu, chociaż nieświeży.

Ostatnio zakupiłem detektor metali/przewodów Yato "YT-73131", następca "YT-73130". Jednak zszywek tapicerskich/zwykłych w ogóle nie widzi (siła sygnału 0%, są jak duchy mimo, że jeżdżę bezpośrednio nad nimi), drobne gwoździe tak.
Czy ktoś ma starszy wspomniany model (YT-73130) i może potwierdzić, że zszywki daje radę wykryć? Pytałem na innym forum, z pozytywnym skutkiem, jednak egzemplarze tego samego modelu są często sobie nie równe w działaniu. Może akurat tamten jest przewrażliwiony.

Offline Kinker

« Odpowiedź #12 dnia: 29 Listopada 2017, 11:37:26 czas Polski »
Miałem do czynienia z poprzednią wersją detektora, ale głównie w budowlance. Świetnie działał i udało mi się wstrzelić między dwie wiązki przewodów. Z dusza na ramieniu wierciłem, ale efekt - kołek siedzi perfekt. Nie przyszło mi do głowy, żeby sprawdzić w takim temacie jakim potrzebujesz, ale spróbuję go pożyczyć jeszcze raz.

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Listopada 2017, 11:44:38 czas Polski »
Słyszałem gdzieś ostatnio, że mają się zaostrzyć (albo już się zaostrzyły) przepisy dotyczące poszukiwania za pomocą wykrywaczy metali. To już nie będzie wykroczenie, tylko przestępstwo.

kerry

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Listopada 2017, 11:46:32 czas Polski »
"Panie władzo, tylko cztery zszywki znalazłem! Oddam wszystkie! Proszę mnie nie aresztować!!!" :)