12 Maja 2026, 13:06:19 czas Polski

Autor Wątek: Meble do chaty w górach cz. VI  (Przeczytany 15251 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Meble do chaty w górach cz. VI
« Odpowiedź #90 dnia: 06 Lipca 2017, 10:14:08 czas Polski »
Zawsze można zrobić coś lepiej, ale też i drożej. Jak będziecie na polskiej emeryturze, to będą takie słowa, które będą budzić Waszą niechęć. - Te słowa, to "trzeba kupić". Lampka jak wiele innych rzeczy jest zrobiona z odpadów i z tego co miałem z tzw. "przydasiek". Kosztowała jakieś 5 zł. Osprzęt jaki proponujesz (@Qiub ) zwiększyłby jej koszt co najmniej dziesięciokrotnie. Pomijając fakt, że mieszkam na wsi gdzie nie ma odpowiedniego sklepu, nie ma go również w pobliskim mieście, to nie było takiej potrzeby, aby do domku letniskowego dawać najnowocześniejszy sprzęt. Może być przecież okradziony lub zniszczony :)
W zwiasach w szafkach, skrzyniach i wszystkich innych drewnianych zamknięciach, które zrobiłem nie ma tulejek metalowych, sworznie są z pręta aluminiowego fi 6 mm.
Za dobre słowa dziękuję.

Offline krit 6

« Odpowiedź #91 dnia: 06 Lipca 2017, 13:18:45 czas Polski »
święte słowa Rysiu, święte słowa. Jak to mawiają górale, jak nie ma dudek, to trza kierbce dżdżownicą wiązać a i do sklepu fajnie iść, ale gorzej wracać, bo pod górę.

Offline Maciek61

« Odpowiedź #92 dnia: 06 Lipca 2017, 13:53:18 czas Polski »
 że tak powiem konfidencjonalnie  ;D Rysiu Ty to zdolny jesteś   :) robisz cudeńka w drewnie .

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #93 dnia: 06 Lipca 2017, 16:51:44 czas Polski »
Blacik, jego podpórka i taboret pomalowane. Teraz zabieram w góry do zamontowania na balkonie w chacie. Blacik ma wymiary 635 mm x 330 mm, niewielki, wystarczy na kawę, smartfon  i książkę  :)

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 06 Lipca 2017, 20:21:51 czas Polski »
AMI to tak mi mow :D
Wiesz... ja przyzwyczajony ze jade do sklepu i mam ale wiem o co Ci chodzi. Bylem kilkadziesiat razy na takich wyjazdach po roznych krajach w takich miejscach ze kabel swiatlowodowy to era kosmiczna. A elektryka zrobiona byla w domu na nieoslonietych drutach. Zapewniam ze jakos to dzialalo i nikogo nie ciapnelo... no moze ciapnelo ale pozniej nie tykali ;D

Co naszych malych miasteczek czy wsi tez doskonale sobie zdaje sprawe ze czasami to nie ma nawet gdzie kupic bo po prostu nie ma potrzeby.

Raz na Kaszubach bylem w cholera wie juz jakiej miescowosci to nawet sklepu nie mieli bo bylo az 8 domow. Wszystko co dali rade robili sami a zyli chyba tylko z roli.
Mnie to ciezko ogarnac i pewnie nie odnalazbym sie bardzo dlugo ale oni zyja tam i maja sie swietnie. Isc 15km z buta to tez dla mnie abstrakcja do sasiedniej wioski do sklepu ale pewnie jakbym musial to pewnie bym szedl.
Tak jest i zdaje sobie sprawe.

Z polska emerytura tez wiem jak jest bo moja matka po tylu latach zapieprzania w szkole na etacie sekretarki, intendentki od 20 roku zycia dostaje tyle co co 3/4 najnizszej krajowej.

Rozumuje ze wiekszosc tam robisz nieodplatnie bo "mlode" to ktores Twoje jest.

Teraz takze zrozumialem skad masz takie podejscie ze ile dasz rady zrobic sam to robisz - w miare mozliwosci technicznych i merytorycznych.
Tak czy inaczej jako podly inzynier doceniam twoja tworczosc z DIY, bo trzeba przyznac ze z wieloma rzeczami po prostu by mnie sie nie chcialo, jestem zbyt leniwy - mimo wszystko doceniam finezyjna tworczosc.

Pozdrawiam i zycze setek nastepnych ukonczonych pierdulek, mebelkow, DIY z ktorych wiele osob czerpie inspiracje.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #95 dnia: 07 Lipca 2017, 15:00:14 czas Polski »
Stoliczek zamontowany. Teraz można odpoczywać :)

Offline swfr

« Odpowiedź #96 dnia: 07 Lipca 2017, 16:06:42 czas Polski »
W Żywcu Warkę pijesz?

Oj się górale dowiedzą...

Offline Lauter

« Odpowiedź #97 dnia: 07 Lipca 2017, 21:24:23 czas Polski »
Pięknie. Jak zwykle estetyczne i staranne wykonanie. Dzięki Tobie przypomniało mi się, jak lata temu mój ś.p. ojciec uczynił taki kawowy rozkładany stoliczek na balkonie w bloku. Może nie było tak pięknych widoków, ale i tak miło wspominam.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #98 dnia: 19 Lipca 2017, 10:49:53 czas Polski »
Drugi taboret zrobiony - balkon gotowy :)