12 Maja 2026, 17:10:14 czas Polski

Autor Wątek: Meble do chaty w górach cz. VI  (Przeczytany 15254 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Meble do chaty w górach cz. VI
« Odpowiedź #60 dnia: 11 Sierpnia 2015, 23:15:13 czas Polski »
ogrom prac jakie ty wykonujesz ręcznie
Bo to trudniejsze..

Offline def

« Odpowiedź #61 dnia: 12 Sierpnia 2015, 05:39:24 czas Polski »
Wojtek Ś dobrze zauważył; " ogrom pracy wykonanej ręcznie" (wykonanej benedyktyńsko dokładnie i benedyktyńsko fachowo). Mam pytanie, które już dawno chciałem zadać Amigorg'owi, czy Twoim zdaniem trzymając taki poziom pracy mógłbyś zarobić na życie w dzisiejszych realiach liberalnego (dzikiego) kapitalizmu?
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpnia 2015, 05:41:36 czas Polski wysłana przez def »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #62 dnia: 12 Sierpnia 2015, 23:21:27 czas Polski »
Witam.
Dzisiaj sklejanie suszarko - półki,
- przygotowanie listew jesionowych na ramy drzwiczek (będą oszklone),
- przygotowanie listew na ramę do lustra do łazienki i desek na półeczki,
- przygotowanie materiału do wykonania uchwytu na papierowy ręcznik do kuchni i rolkę papieru do łazienki.

P.S.
@def

W komercyjnej działalności, w relacjach: jakość, cena, termin -  pewnie największy problem miałbym z terminowością, z jakości bym nie spuścił gdyż zawsze wszystko co robiłem, robiłem najlepiej jak umiałem. Cena,  pewnie byłbym drogi, gdyż wszystko robię długo np. renowację mebli ok 100 godz. Pewnie pojawiłby się problem zdobycia klientów. Musiałbym się wstrzelić w segment lubiących lite drewno i w jednostkowe wzory. itd, itp...
Inni sobie radzą, to ja pewnie też bym sobie radził, tak jak dotychczas w moim życiu....
Na szczęście nie muszę już ( lub na razie) rozstrzygać takich dylematów, robię to co lubię i tylko to,  co ja chcę robić. :)
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpnia 2015, 23:35:52 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline def

« Odpowiedź #63 dnia: 13 Sierpnia 2015, 05:47:45 czas Polski »
W miom pytaniu zawiera się żal, że Twoje umiejętności, jak i sam zawód stolarza właśnie staje się reliktem przeszłości. Teraz kopiarki, drukarki 3D, nowe materiały, nowe technologie materiałów i produkcji powodują, że już nie tylko do kultury, ale i do prawdziwego rzemiosła potrzebny już jest lub wkrótce potrzebny będzie państwowy mecenat. W dużej fabryce mebli zatrudnia się masę pracowników. Ilu z nich to stolarze? Jeśli ktoś w tej fabryce ma Twoje zalety, to i tak zmuszony jest do przełożenia wszystkiego na język komputerów.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #64 dnia: 15 Sierpnia 2015, 01:31:33 czas Polski »
Witam
Dzisiaj, a właściwie wczoraj, wybrałem się do szklarza po lustro i szyby do drzwiczek, ale po kolei:
- wykonałem ramki do drzwiczek do suszarko-półki i do lustra w łazience. Ramki są z jesionu,
- na zdjęciu ostatnim są sklejone i wyszlifowane, na szkło wykonane są wręgi,  przygotowane do malowania.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 15 Sierpnia 2015, 07:52:38 czas Polski »
Jeśli ktoś w tej fabryce ma Twoje zalety, to i tak zmuszony jest do przełożenia wszystkiego na język komputerów.
Znajomy pracował w ''fabryce'' mebli dla między innymi Ikei i trza powiedzieć że to linia produkcyjna gdzie się stoi w jednym miejscu i robi ciągle to samo. Aż szkoda o tym myśleć jak można znienawidzić zawód stolarza w takim miejscu.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #66 dnia: 15 Sierpnia 2015, 20:52:46 czas Polski »
Witam
Dzisiaj zabrałem się za "wyprodukowanie" wyposażenia łazienki tzn. półki pod lustro, wieszaków na ręczniki, szlafrok, ubranie.
- ze strychu powróciły do łask elementy starego stojaka i wieszaka, po pocięciu i modyfikacji,  próbowałem "pożenić " je z drewnem bukowym i jesionem wkomponowując zdobienia jak przy szafkach. Miał być jeszcze uchwyt na rolkę papieru ale przegoniła mnie burza i goście.
Na razie tylko prowizorycznie wszystko złożyłem, przyjdzie czas na "dopieszczenie".

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #67 dnia: 16 Sierpnia 2015, 23:29:39 czas Polski »
Witam
Wykonywanie wyposażenia ciąg dalszy:
- uchwyt na ręczniki papierowe,
- uchwyt na rolkę papieru toaletowego,
- listwa świetlna z paskiem diod LED do oświetlenia nad lustro w łazience.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #68 dnia: 24 Sierpnia 2015, 01:32:18 czas Polski »
Witam
Wy tu rozmawiacie o takich ważnych sprawach, a ja spokojnie " zawijam te swoje sreberka". Byliśmy kilka dni w górach i odpoczynek to raczej nie był:
- zamontowałem dodatkowy blat, witryno-suszarkę z listwą oświetleniową LED, uchwyt na ręczniki papierowe i lampę halogenową. Nie zabrałem z domu połowy zawiasów i przez to nie zamontowałem drzwiczek przy witrynce :(. Na zdjęciu widać, że na krokiew w witryno- suszarce musiałem wyciąć miejsce :),
- w łazience zamontowałem baterię umywalkową, półkę, lustro, listwę oświetleniową LED, uchwyt na ręczniki przy umywalce, uchwyt na papier toaletowy, szczotkę i uchwyt na ręczniki kąpielowe. Pomalowałem jeszcze raz szafkę pod umywalką i pod zlewozmywakiem
- z domu zabrałem dwie nieskończone lampy z diod LED  do obu sypialń i na miejscu w "wolnych chwilach" je zmontowałem i zamontowałem. Tak że w sumie zrobiłem i zamontowałem pięć lamp oświetleniowych, zostały do zrobienia jeszcze cztery.
W chacie można już normalnie żyć i odpoczywać :)
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2015, 01:43:20 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #69 dnia: 24 Sierpnia 2015, 01:38:06 czas Polski »
Cd.
"Produkcja" lamp LED.
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2015, 01:44:56 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #70 dnia: 24 Sierpnia 2015, 15:08:39 czas Polski »
Amigorg ty stary Elektryku :D oczywiście bez urazy! Pięknie to wszystko wyszło. Gratuluje!
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline arturs

« Odpowiedź #71 dnia: 24 Sierpnia 2015, 18:49:16 czas Polski »
rewelacja.. tak oglądam i myślę że umywalka i rurki do wody też powinny drewniane być ;)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #72 dnia: 24 Sierpnia 2015, 19:20:52 czas Polski »
One są z drewna, tylko je pomalowałem, żeby wyglądały jak prawdziwe :D

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #73 dnia: 25 Sierpnia 2015, 21:23:06 czas Polski »
Witam
Coraz bliżej końca. Po dniu odpoczynku (po "odpoczynku" w górach), zrobiłem ostatnie cztery oprawy do lamp LED - owych. Od lewej: schody (brak szyby), łazienka, sień i taras.

Offline arturs

« Odpowiedź #74 dnia: 25 Sierpnia 2015, 22:45:46 czas Polski »
super.. nie mogę się naoglądać..

nie myślałeś żeby w tych oprawach od strony sufitu w środku dać jeszcze jakieś sreberko jako odbłyśnik?