To bardziej bym się martwił o sztywność szczęk żeby zaciskał na całej szerokości.
Dobra uwaga.
Szczękę stałą mogę zrobić tylko trochę (około 30%) grubszą od nakrętki ( szczyt strugnicy jest zrobiony z 30 mm dechy sosnowej opartej o dwie dębowe podłużnice), natomiast ruchomą trzeba będzie zrobić już solidną - mam takie kawałki dębiny. Rzeczywiście chce mieć możliwość blokowania elementów o 60-cio cm szerokości.
Natomiast jeśli chodzi o główne pytanie Rizera o płytę HDF to chyba nie ma jakiś ważnych przeciwwskazań ale :
- płyty te są ciężkie i trzeba myśleć o statyce , żeby się nie okazało ,że jak zaczniesz coś strugać i strug Ci się przytnie to strugnica się wywali
- prawie wcale nie używam tych płyt i nie jestem pewny co z trwałością krawędzi otworów pod pieski, żeby się nie wykruszały a otwór nie ulegał rozkalibrowaniu.
To są takie moje wątpliwości , ale może są nieistotne. Wiadomo ,że każdy robi z tego co ma. Moja "strugnica" jest zrobiona z dębu , sosny, świerka ,płyty OSB i sklejki. Blat jest zrobiony z dwóch warstw sklejki.