15 Lipca 2026, 20:00:45 czas Polski

Autor Wątek: Więźba dachowa  (Przeczytany 11429 razy)

Offline jimminen

Odp: Więźba dachowa
« Odpowiedź #30 dnia: 29 Lipca 2015, 16:51:23 czas Polski »
to po kolei
podmuruj ściany szczytowe do danego skosu - 20 cm. (skos z betonu lub przyciętych cegieł)
jak nie robisz płatwi kalenicowej to powinnieneś zrobić szablon z jakiś prostych desek.
kont dachu najprościej 45% wtedy masz proste łączenie szczytu krokwi i zamki na murłatę (kamy).
na jętki nie rób zamków w krokwi po prostu śruba 12 poszerzone nakrętki + gwoździe (ocynk spiralne 120)
jak masz wypoziomowane murłaty i równoległe to robisz identyczne krokwie (zamki)  i musisz mieć równo.
krokiew do murłaty albo krowiakiem - albo ja preferuje:
https://www.youtube.com/watch?v=B3FeGQEaapE
wiatrownice (bez płatwi konieczne) tymczasowe i docelowe (takie z blachy ocynk na metry).

a teraz temat rzeka czy podbitka czy nadbitka, jakie krycie docelowe jak rozwiązany okap- (skropliny na pas podrynnowy czy nadrynnowy) będą jakieś komin, okna dachowe) bo tu obróbka musi być na medal… zrobiona.

ale sukcesywnie pisz jaki masz etap to pomogę...

Offline WojtekS

« Odpowiedź #31 dnia: 29 Lipca 2015, 17:37:06 czas Polski »
Kolego nie mam bladego pojęcia czy na podrynnowy czy nadrynnowy.. Nie wiem co to :) Końcowe pokrycie będzie to gont bitumiczny więc żadnych łat na dachu nie będzie. Głównie chodzi mi o te zamki. Mam kątomierz ciesielski więc kąt zacięcia nie powinien stanowić dla mnie problemu. Bardziej obawiam się że szczyty krokwi nie będą w linii.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 29 Lipca 2015, 17:40:59 czas Polski »

W przypadku drewna trudno mówić o "mostku cieplnym" -jest ono bardzo kiepskim przewodnikiem ciepła.
Ze styropianem też bym uważał - łatwo nasiąka wodą i drewno może od niego ulegać nawilgoceniu. Lepiej jest dobrze je zaimpregnować i na powierzchnie muru położyć papę izolacyjną. Nie rób żadnych szczelin, dach musi opierać się też na murze szczytowym bo inaczej prędzej czy później "odpłynie " Ci ściana kolankowa.
Z całym szacunkiem, ale głupoty gadasz :-) na styku więźby i ściany szczytowej powstaje mostek cieplny i nie zaizolujesz go papą.  Nie mówię że drewno przewodzi ciepło. Izolacja ścian musi być ciągła i łączyć się z izolacja dachu. Co z tego, że ocieplony ściany i dach, jak te izolacje nie będą że sobą połączone? Jestem w trakcie budowy domu i c z tym mnóstwo książek i przeglądam fora. Nie jest to tylko moja wymyślona opinia

wysłane przy użyciu tapatalk

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 29 Lipca 2015, 19:20:12 czas Polski »
Kolego akwa-stolarz w całej tej dyskusji jest mnóstwo zamieszania. Gość bez bladego pojęcia wziął się za budowę domu ( nawet jeśli jest to jest dom letniskowy ) jakby to była budowa budy dla psa. W pewnym momencie sytuacja go powaliła i szuka pomocy - też tak można , ale nie wypada obrażać się i obrażać innych kiedy szuka się pomocy i kiedy taką pomoc się dostaje. Nawet wtedy gdy z podtekstu wymiany informacji wynika ,że zostało popełnionych wiele błędów. Ze zwykłej odrobiny wdzięczności tak nie wypada.
Piszę to Ciebie bo straciłem ochotę do dzielenia się jakąkolwiek wiedzą z tym mądralą.
Natomiast jeśli chodzi o ten mostek to chodziło mi o to ,że jakaś szczelina powinna być choćby po to by wentylować i usuwać wilgoć z pod połaci dachowej. Izolacja między krokwiami załatwi problem ucieczki ciepła przez dach.
Tutaj w Bretanii montuje się małe centrale wentylacyjne z wyrzutnią na dach i wtedy można robić wszystko szczelne. Ale takich rozwiązań raczej chyba nie stosuje się jeszcze w Polsce - koszt energii ,to chodzi non-stop - w związku z tym pozostaje wentylacja naturalna , a tej nie będzie jak pozatykasz wszystkie dziury. Nawet dobrze jest zostawić szczeliny na murłacie i w kalenicy. Jeśli jest sucho to będzie ciepło, jak wszystko zaparuje to żeby była nie wiem jaka izolacja nic z tego nie będzie i jeszcze będzie grzybem walić.
Ten ostatni akapit jest skierowany do Ciebie akwa-stolarz i nie planuję jakiejkolwiek publicznej  wymiany poglądów lub informacji , jeśli masz na taką ochotę lub czujesz potrzebę to proszę o PM. Z miłą chęcią odpowiem nawet gdybyś uznał to co wcześniej napisałem za bzdury.
« Ostatnia zmiana: 29 Lipca 2015, 19:22:13 czas Polski wysłana przez krzysiek »

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 29 Lipca 2015, 20:25:34 czas Polski »
Ależ ja nie mam nic do ciebie krzysiek :-) poprostu próbuje pomóc aby kolega nie popełnił błędów budowlanych. Jeśli Chodu o wentylację dachu ro w kalenicy pozostawia się otwory i w okolicach murlaty . W ten sposób dach wentylację się między warstwa ocieplenia a deskowaniem.  Pozdrawiam :-)

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline Artkor

« Odpowiedź #35 dnia: 29 Lipca 2015, 22:37:12 czas Polski »
Podaj rozstaw murłat mierzony po zewnętrznej, wielkość okapu i kąt nachylenia połaci to narysuję Ci zwymiarowaną krokiew. Jeśli masz kątownik ciesielski i umiesz go używać to może dasz radę.

Offline WojtekS

« Odpowiedź #36 dnia: 30 Lipca 2015, 07:25:12 czas Polski »
Krzysiek z tobą zakończyłem już dyskusję i trzecia osoba ci mówi że jesteś w błędzie a ty dalej swoje. Przeczuwałem po gadce że siedzisz poza granicami polski. To że gdzieś się robi inaczej niż u nas nie koniecznie znaczy że jest lepsze. A mądralą to jesteś właśnie ty. I to strasznym. A więc adijos, ariwederczi, płaszczar czy jak tam u ciebie się mówi żegnam (chciało by się przekląć ale mama wychowała mnie na kulturalnego chama)
« Ostatnia zmiana: 30 Lipca 2015, 07:27:55 czas Polski wysłana przez WojtekS »

Offline WojtekS

« Odpowiedź #37 dnia: 30 Lipca 2015, 07:26:34 czas Polski »
Podaj rozstaw murłat mierzony po zewnętrznej, wielkość okapu i kąt nachylenia połaci to narysuję Ci zwymiarowaną krokiew. Jeśli masz kątownik ciesielski i umiesz go używać to może dasz radę.
4,9 metra-rozstaw murłat, okap 40 cm, 40 stopni. Dzięki

Offline jimminen

« Odpowiedź #38 dnia: 30 Lipca 2015, 08:20:11 czas Polski »
daj kont 45% wtedy zacięcie będzie trójkątem prostokątnym równoramiennym i łączenie krokwi w kalenicy też proste

Offline WojtekS

« Odpowiedź #39 dnia: 30 Lipca 2015, 08:27:40 czas Polski »
Zrobiłbym tak ale nie wiem czy kalenica nie będzie wtedy za wysoko. W sobotę pojadę na działkę to zmierzę czy zmieści się pod większym kątem.
Mam dziwnych sąsiadów więc muszę trzymać się wszystkich wymiarów. Taki lepszy sąsiad opowiadał że jeden Fefluk w nocy z centymetrem krawieckim zapierniczał u mnie po działce także lepiej na niego uważać. Zwłaszcza że już jeden ziomek dostał przez niego nakaz rozbiórki z Nadzoru Budowlanego.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #40 dnia: 30 Lipca 2015, 10:02:33 czas Polski »
w nocy z centymetrem krawieckim zapierniczał u mnie po działce także lepiej na niego uważać
To go nagraj ,np kamerką samochodową  ;D  i jakby co, będziesz miał argument :P
Ale na poważnie, to współczuję takiego sąsiada ,mój kiedyś wstrzymał budowę na 3 miesiące :-[
Ale takie jest życie ,zawsze jakaś zazdrosna menda się trafi :P

Offline WojtekS

« Odpowiedź #41 dnia: 30 Lipca 2015, 10:27:46 czas Polski »
Ja jestem ciekawy jak on się zejsra na miętowo jak zacznę kopać dziurę na szambo :)
Sąsiad dwie działki dalej jak składał wniosek o warunki zabudowy to Fefluk się spruł że mu będzie śmierdziało i gmina nie wydała mu pozwolenia na zbiornik. Ja poczekałem aż uchwalą MPZP i już Fefluk nie miał nic do gadania bo teraz sąsiadów nie zawiadamiają o budowie. Ale i tak przeczuwam że będzie chciał blokować roboty i jak tylko zobaczy tablicę informacyjną to poleci do nadzoru :)
Ale i na to jest sposób-nadzór na rozpatrzenie donosu ma 14 dni a ja jak wpadnę z koparką i zbiornikiem na HDSie wieczorem, to do rana już szambo będzie zasypane :) A jak!

Offline Artkor

« Odpowiedź #42 dnia: 30 Lipca 2015, 12:17:29 czas Polski »
W załączniku masz zwymiarowaną krokiew.

Wszystkie wymiary mierzymy po górnej płaszczyźnie krokwi i dopiero potem przenosimy winklem na boki.
Okap zwymiarowałem od czoła murłaty.
Głębokość zaciosu ustal samodzielnie. Najczęściej około 4cm.
Kalenica zrobiona na nakładkę. Jeśli chcesz dać płatew kalenicową to narysuję jeszcze raz.
Jak nic nie popierniczysz to będzie ok.

Powodzenia.

Offline WojtekS

« Odpowiedź #43 dnia: 30 Lipca 2015, 12:20:48 czas Polski »
Dzięki wielkie. Płatwi nie będzie.

Offline WojtekS

« Odpowiedź #44 dnia: 03 Sierpnia 2015, 10:21:03 czas Polski »
Mierzyłem wczoraj czy kąt 45 stopni da radę i okazuje się że będzie na styk więc jest ok. Zastanawiam się jednak nad wzięciem wioskowych pomagierów co by ten dach zrobili. Jedno mnie tylko zastanawia bo zażyczyli sobie 1,500pln. Nie jest to wygórowana kwota jak za 55 metrów dachu bez papowania?