Witajcie, jestem teraz w trakcie budowy dwóch ławek ogrodowych. Obie będą miały szerokość 2m.
Do zrobienia konstrukcji użyłem drewna z krokiew (7cm x 7cm)- ogólnie z pozostałości z budowy. Wszystko będzie wykonane z drewna iglastego.
Zrobiłem już konstrukcje ławek (zdjęcia poniżej), zakupiłem deski sosnowe 0.04m x 0,15m x 2m, które przestrugałem oraz dociąłem do wymiaru. Pozostaje jedynie fazowanie boków, osuszanie opalarką oraz malowanie.
Pojawił się dylemat w postaci połączenia desek z konstrukcją. Deski chce przymocować bezpośrednio do konstrukcji bez dodatkowych szponek. Tu natomiast pojawia się problem, ponieważ używając śrub zamkowych wydałbym na nie majątek- 7cm (konstrukcja) + 4 cm (deska) + nakrętka= śruba ~12cm x 48 sztuk (będzie w sumie 6 desek na ławkę- 3 na siedzisko + 3 na oparcie).
Druga opcja, którą biorę pod uwagę to połączenie na wkręty (2 wkręty na stronę), które będą ukryte w deskach i zasłonięte wałkiem sosnowym fi12mm. Pytanie tylko do kolegów z forum- czy takie opołączenie wytrzyma? Jakich wkrętów najlepiej użyć?
Poniżej kilka zdjęć.