12 Maja 2026, 22:10:21 czas Polski

Autor Wątek: Jaka tokarka  (Przeczytany 45970 razy)

Offline kozi

Odp: Jaka tokarka
« Odpowiedź #45 dnia: 13 Grudnia 2015, 13:20:23 czas Polski »
Wolę toczyć z ręki chociaż nigdy tego nie robiłem. A jak z obrotami w takowej tokarce ?

Offline Morświn

« Odpowiedź #46 dnia: 13 Grudnia 2015, 13:47:08 czas Polski »
U mnie jest 700;1400;2800rmp

Offline kozi

« Odpowiedź #47 dnia: 13 Grudnia 2015, 14:57:16 czas Polski »
Aha, muszę ojca zapytać jakie ma naj . A czy org trzyszczekowy uchwyt mi starczy czy dorobić coś co wcześniej czytałem zapomniałem nazwy ale taki ala placek ze śruba sorki za taką nazwę.

Offline Morświn

« Odpowiedź #48 dnia: 13 Grudnia 2015, 15:09:12 czas Polski »
http://www.do-drewna.pl/sklep/index.php?products=product&prod_id=2296

O tym piszesz?
Uchwyt do metalu sie przydaje ale nie jest dobry do drewna, poczytaj bylo i tarczach zabierakowych itp

Offline kozi

« Odpowiedź #49 dnia: 13 Grudnia 2015, 23:27:02 czas Polski »
Tak o to mi chodziło.

Offline swfr

« Odpowiedź #50 dnia: 29 Marca 2016, 22:50:22 czas Polski »
Zachorowałem.
Na tokarkę - małą chinkę.
Chciałbym coś z rodziny Record Power DML305, Luna BWL 406, BERNARDO DB 450, ceny od 2100-2600 zł
ale budżet mam mały więc albo doskładam i wyceluję w coś typu Charnwood W821, BERNARDO DM 450, Holzmann D 460FXL ceny ok 1700 zł
albo w najtańszą, najmniejszą, z najsłabszym silnikiem czyli HOLZSTAR DB 450 za 1200 zł

Poczytałem trochę i wiem, że są tu zawodnicy, którzy mają Lunę, Recorda, Charnwooda
A czy ktoś ma, albo pracował na tym najtańszym Holzstarem  i napisałby parę słów?

Offline sajo

« Odpowiedź #51 dnia: 06 Kwietnia 2016, 10:43:20 czas Polski »
Charnwood W821 u mnie od razu odpadł ze względu na gwint.

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #52 dnia: 06 Kwietnia 2016, 11:07:42 czas Polski »
Ja mam zrobioną tokarkę przez tokarza dla siebie w celu toczenia drewna ewentualnie w aluminium. Doszedłem do wprawy i toczę nią w metalu. Ma posuw wzdłużny elektryczny i poprzeczny dla imaka. Odkręcając imak i zakładając podtrzymkę mogę toczyć dłutami. Ma uchwyt z prześwitem przez wrzeciono, możliwość zamontowania kopiału. Zapłaciłem za nią 700 zł w Jastrzębiu Zdroju. Też myślałem nad chinką i Bogu dziękuję że mi się trafiła ta maszyna. Nie wiem ale jeśli miałbym wydać 3000 za dziadostwo wolałbym kupić maszynę używaną a trafiają się tylko trzeba poszukać.

Offline rajfuz72

« Odpowiedź #53 dnia: 06 Kwietnia 2016, 11:25:29 czas Polski »
Też miałem taki dylemat z tymi chińczykami kupić nie kupić  i skończyło się na tym że kończę przerabiać tokareczkę kupioną za 100 zeta oczywiście samoróbka ale fajnie zrobiona kwestia podniesienia wrzeciona i konika o 8 cm.

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #54 dnia: 06 Kwietnia 2016, 12:47:00 czas Polski »
Warto czasami przemyśleć zakup maszyny używanej czy samoróbki bo te tanie nowe to raczej różne są opinie, a szukając można trafić na całkiem porządną nawet i fabryczną maszynę używaną a nie jakiegoś nowego telepiącego się cudaka którego strach włączyć.

Offline swfr

« Odpowiedź #55 dnia: 06 Kwietnia 2016, 15:59:21 czas Polski »
Warto czasami przemyśleć zakup maszyny używanej czy samoróbki bo te tanie nowe to raczej różne są opinie, a szukając można trafić na całkiem porządną nawet i fabryczną maszynę używaną a nie jakiegoś nowego telepiącego się cudaka którego strach włączyć.

Szukam od dłuższego czasu i wcale nie jest tak łatwo jak piszesz.
Rzeczywiście sporo jest samoróbek (a wśród nich to dopiero się trafiają cudaki!)  często za absurdalne pieniądze, a te które rokują (ze zdjęć) to są na drugim końcu Polski (ja akurat mam takie szczęście od dawna).
Niby mogę pojechać  i nawet się nie rozczarować, ale po zsumowaniu: wyjazd + cena tokarki + transport (bo do bagażnika nie wsadzę ciężkiej i zazwyczaj dużej maszyny) zawsze wychodzi dużo drożej niż nowa chinka.

Co do telepiącej się, jak piszesz, maszyny - to ostrożnie - popatrz jakie ładne rzeczy robi Sajo. Ja mam takie samo podejście jak on. Chcę się przede wszystkim nauczyć toczenia. To co zrobię będzie dla mnie nie na sprzedaż.

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #56 dnia: 08 Kwietnia 2016, 11:55:34 czas Polski »
Rozumiem Cię bardzo dobrze ja kupiłem moją po dwóch latach szukania. A piszę tak, żebyś się poprostu zastanowił dobrze. Widziałem prace kolegi sajo. A moją maszynkę masz tutaj http://forum.domidrewno.pl/index.php?action=media;sa=item;in=919.
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2016, 11:58:23 czas Polski wysłana przez noprofi_semi »

Offline prezio

« Odpowiedź #57 dnia: 08 Kwietnia 2016, 12:20:01 czas Polski »
Jeszcze jest axminster AH-1218VS - podobne parametry moze nawet odrobine lepsze (lepsze obroty od 500 do 4080).
Tylko pamietaj jedno tokarka to jeszcze odpowiednie uchwyty (chuck) i ewentualnie extension - rozszerzenie szyny jezeli chcesz dluzsze rzeczy toczyc plus pare innych pierdolek.
Sprawdz sobie kosztowo caly zestaw i wybierz.
Axminster ma rowniez 3 lata gwarancji, fakt RecordPower ma 5lat. Axminster zmienne obroty, RecordPower zmiana paska na 5 albo 6 poziomow.
Kazda jest dobra w zaleznosci od tego co chcesz robic.
Jak duze rzeczy to im mniejsze obroty tym bezpieczniej i latwiej pewne rzeczy zrobic. Tez dosc istotne.

« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2016, 12:22:08 czas Polski wysłana przez prezio »
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline sajo

« Odpowiedź #58 dnia: 08 Kwietnia 2016, 13:11:24 czas Polski »
Też bym patrzył na tą tokarkę, ale wiążę się ona z dodatkowymi kosztami- przesyłka, adapter z UK na EU do wtyczki, adapter na M33.

Offline prezio

« Odpowiedź #59 dnia: 08 Kwietnia 2016, 13:40:44 czas Polski »
Przesylka - wystarczy napisac do nich jaki o koszt - chyba 40funtow. Zawsze mozna sprobowac samemu zorganizowac wysylke kuririerska - zeby odebrali z axminster
Adapter GB-EU - 5pln
Adapter M33 - pytanie co chcesz kupic dodatkowo chyba ze masz cosik juz , bo calosc mozna kupic w zestawie (to co potrzebne na poczatek)  http://www.axminster.co.uk/axminster-ah-1218vs-woodturning-lathe-woodturning-starter-package-package-deal-ax964079

« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2016, 13:43:55 czas Polski wysłana przez prezio »
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.