28 Kwietnia 2026, 20:38:21 czas Polski

Autor Wątek: wybór małej pilarki do cięcia pod kątem w obu płaszczyznach  (Przeczytany 5520 razy)

Offline dr_aus

wybór małej pilarki do cięcia pod kątem w obu płaszczyznach
« dnia: 30 Lipca 2015, 04:34:17 czas Polski »
Witam,
Panowie piszę za pilną potrzebą, bo na gwałt potrzebuje zakupić sprzęt.
Cos niedrogiego, tak jak w temacie, z ruchomym stołem - najlepiej przy pile.
Prosze o jakies podpowiedzi, bo jutro muszę kupić.

Offline Pragmatyczny Przemek

Odp: wybór małej pilarki do cięcia pod kątem w obu płaszczyznach
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Lipca 2015, 06:44:27 czas Polski »
Nikt ci nie pomoże bo mamy tutaj swoje zwyczaje. A ten zwyczaj to pierwszy post dziale przedstaw sie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Offline dr_aus

« Odpowiedź #2 dnia: 30 Lipca 2015, 13:23:09 czas Polski »
Dlaczego akurat ten? Różne są zwyczaje...
ale chyba to nie jest ta słynna polska gościnność.

Może zwyczajem jest też wypowiadanie się za wszystkich, brzmi trochę dziwnie - jakby pisał jasnowidz na forum stolarskim.
W odpowiedzi na tak postawioną hipotezę: nie sądzę, że każdy, kto chciałby pomóc, będzie uprzednio wchodzić w wątek przywitań, żeby sprawdzić, czy coś ma napisać.

A ściślej nie sprawdziłby, dopóki byś nie napisał o tym - sprzecznie z regulaminem - wypowiedź poza tematem.
Chorego, który potrzebuje pomocy na oiomie odesłałeś do lekarza rodzinnego bo nie miał przy sobie dowodu osobistego.
Gratuluję dobrego smaku....

Piła kupiona, tak więc forum się na nic nie przydało.

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Lipca 2015, 13:35:49 czas Polski »
Chorego, który potrzebuje pomocy na oiomie odesłałeś do lekarza rodzinnego bo nie miał przy sobie dowodu osobistego.

Łatwiej jest chyba napisać coś o sobie zgodnie z regulaminem niż się mądrzyć. No chyba, że masz taką naturę, to już raczej nic nie poradzimy. A tym bardziej nie pomożemy. Może wtedy ten lekarz.....

Offline Henry

« Odpowiedź #4 dnia: 30 Lipca 2015, 14:14:25 czas Polski »
No niestety musimy się przyzwyczaić do chamstwa, bo tak jest na innych forach i ktoś kto jest tu pierwszy raz nawet nie pomyśli żeby się przywitać. A jak ktoś korzysta z grup na fb to czasami nawet jest upominany jak się przywita bo to to generuje "niepotrzebne wpisy".
Zresztą przykład dr_ausa ze szpitalem jest świetnym przykładem z jakim podejściem mamy do czynienia "ej, szybko mi pomóżcie bo mam bardzo poważny problem, odpowiadać mi tu szybko bo zaraz umrę jak nie kupię tej pilarki".
No ale jeszcze nie spotkałem forum które nie było by przez niektórych traktowane jak infolinia do rozwiązywania problemów... Szkoda nerwów i klawiatury na takie "meteoryty".

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Lipca 2015, 14:30:30 czas Polski »
"Podłość ludzka nie zna granic" , jak zapewne powiedziałaby pani naczelnik Jadwiga Kolędowa ;) na takie zachowanie
« Ostatnia zmiana: 30 Lipca 2015, 14:32:20 czas Polski wysłana przez Waldi »

mily68

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Lipca 2015, 14:53:03 czas Polski »
Czyżby kolega dr_aus od produkcji nagłośnienia?
Mamy tu swoje zasady.  Najpierw "dzień dobry", potem reszta.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #7 dnia: 30 Lipca 2015, 15:30:48 czas Polski »
Może zwyczajem jest też wypowiadanie się za wszystkich, brzmi trochę dziwnie
Nie ma w tym nic dziwnego ,a Przemek zachował się zgodnie z regulaminem ,i działał także w moim imieniu :)
Pozdrawiam,tak trzymać ;)
Nie wiem dlaczego ale mi się tak skojarzyło :P
https://www.youtube.com/watch?v=CMloxCLMtRQ

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #8 dnia: 30 Lipca 2015, 19:31:20 czas Polski »
No to sie pan tutaj ładnie przywitał przed milionami słuchaczy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Offline mareklubuskie

« Odpowiedź #9 dnia: 30 Lipca 2015, 21:33:22 czas Polski »
dr_aus i co kupiłeś? pochwal się :)

Offline dr_aus

« Odpowiedź #10 dnia: 31 Lipca 2015, 03:21:28 czas Polski »
Sylwek nie masz za grosz wyobraźni. Powiedziałeś ciężko choremu, że można było iść do domu 10km po dowód... (i przyjść jutro)
A ja wyraźnie napisałem, że nie mam tyle czasu.  Mam do wykonania zadanie przed impreza masową, której nikt nie przesunie a padła mi piła do skosów. Chyba, że chcesz wytłumaczyć tym kilku tysiącom ludzi, żeby przyszli tydzień pózniej, bo ktoś przeoczył, żeby się przywitać w odpowiednim wątku. Więc nie skorzystałem z rady, zmuszony byłem wstąpić do prywatnej kliniki obok, żeby załatwić sprawę, bo komuś coś obiecałem.

Henry. Będziesz stał w zimę pod stokiem, żeby podłączyć kable do akumulatora, a wszyscy na parkingu powiedzą Ci, że mogłeś to przewidzieć i wziąć ze sobą kable, bo oni nie mają w zwyczaju pożyczać swoich kabli.  W tego typu sytuacji jak będziesz szedł 10km w mrozie na pieszo, to sobie przypomnisz moje słowa i zastanowisz się nad tym kto tu jest chamem. Użyłem słowa "proszę". Kilku z Was tutaj, nie ma za grosz kultury, weszliście w wątek tylko po to, żeby wylać swoje hejty. Macie jakieś kompleksy?

"Podłość ludzka nie zna granic" , jak zapewne powiedziałaby pani naczelnik Jadwiga Kolędowa ;) na takie zachowanie 
O właśnie dokładnie tak sobie pomyślałem. Bo skoro ja przez lata odpowiadałem na tysiące wątków, dzieląc się swoją wiedzą, ale jak sam potrzebowałem skorzystać z pomocy, to przyszedł taki Pragmatyczny Przemek i zepsuł wątek. Mógł napisać na PW, mógł dać odpowiedź, ale nie, jedyne co miał ciekawego do powiedzenia pan pragmatyczny, to wypomnieć fakt, że o 4:30 nad ranem nie zechciałem przeanalizować regulaminu forum, przez co przywitałem się w nieodpowiednim wątku.  Mam nadzieję, że jesteś pan zadowolony, że musiałem przepłacić. Nie wiem gdzie pan pracujesz, ale do jakiegoś urzędu byś był znakomity. O 14:45 byś mnie wysłał dwa piętra niżej na ksero a 14:55 wszystko w dupie i do domu.

Marek nie wiem czy jest sie czym chwalić, kupiłem Bernardo FKS1500 za 6800zł.

Offline velsyster

« Odpowiedź #11 dnia: 31 Lipca 2015, 08:27:55 czas Polski »
A czy jak ty wchodzisz do tego swojego lekarza to sie witasz? Czy sadzasz dupsko na krzesle i mowisz 'lecz pan, nie mam czasu'.

Marek nie wiem czy jest sie czym chwalić, kupiłem Bernardo FKS1500 za 6800zł.

Nie przywitales, pytanie zadales totalnie od czapy, nie dajac w ogole kontekstu, skali (FKS1500 to mała pilarka?) i probujesz przekonac nas, ze bucow na forum hodujemy.

Zycze dokladnosci, bo Bernardo nie slynie z niej, np tu: https://www.youtube.com/watch?v=gYLt0rZyJA0

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Lipca 2015, 09:02:34 czas Polski »
kupiłem Bernardo FKS1500 za 6800zł.

Słabo, chyba miałeś strasznie skromny budżet. Myślałem, że pójdziesz bardziej w feldera- Jarek sprzedawał po okazyjnej cenie :)

Powiedziałeś ciężko choremu, że można było iść do domu 10km po dowód... (i przyjść jutro)

... i miałem nadzieję, że jak wrócisz ponownie to ten dowód przyniesiesz.... a ty wróciłes znowu bez niego. Wygląda na to, że jednak taki chory nie byłeś.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #13 dnia: 31 Lipca 2015, 09:07:19 czas Polski »
Kolejny wątek o tym samym. Facet się nie przywitał - fakt. Ale z drugiej strony nie lejcie od razu każdego po ryju bo się nie przywitał. Wysłać na PW upomnienie, albo walnąć od razu oficjalne upomnienie, a nie kolejna epopeja "nie przywitał się". Albo pierwsze upomnienie w wątku krótko i na temat

"Proszę się przywitać w odpowiednim dziale. Do tego momentu wątek zablokowany. Moderator" 

i blokada wątku do momentu kiedy założyciel tematu się nie przywita - chyba moderator działu ma taką możliwość?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Lipca 2015, 09:17:00 czas Polski »
Witam,
Panowie piszę za pilną potrzebą, bo na gwałt potrzebuje zakupić sprzęt.
Cos niedrogiego, tak jak w temacie, z ruchomym stołem - najlepiej przy pile.
Prosze o jakies podpowiedzi, bo jutro muszę kupić.

Jak będziesz miał więcej czasu, to poczytaj wątki dotyczące doboru pilarek ręcznych, stolikowych, ukośnic. Watki są rozległe, dotyczą różnego sprzętu ale mają jedną wspólną cechę: nikt nie udziela odpowiedzi kup to i to na podstawie tak nieprecyzyjnych danych. Wszystko zależy do jakich prac, co to znaczy niedrogo, każdy z nas ma jakiś sprzęt i opisuje doświadczenia jakie ma w pracy z nimi, inaczej podchodzą do tematu zawodowcy inaczej amatorzy i jak poczytasz, to sam się zorientujesz dlaczego na szybko nie uzyskujesz odpowiedzi. Decyzję i tak każdy podejmuje sam.
Wątek zresztą i tak przekształcił się w dyskusję o zachowaniu w otoczeniu, o postawę. Duża część członków Forum do której i ja się zaliczam, chce uchronić to Forum od losów  innych, opanowanych przez chamskich hejterów korzystających z anonimowości. My chcemy być szanowani i szanować innych.
Przedstawienie się, to w dalszym ciągu element wzajemnego szacunku i sygnał - tak, chcę być w Waszym towarzystwie, chcę korzystać z Waszej wiedzy i podzielić się swoją, chcę się czegoś nauczyć. Wybacz, ale Twoje wpisy zostały odebrane tak: chcę czegoś od otoczenia, macie mi coś dać, a nie, że ja też mogę dla was być pożyteczny.