20 Maja 2026, 08:35:38 czas Polski

Autor Wątek: Frezarka dolnowrzecionowa  (Przeczytany 6068 razy)

Offline Puudlo

Frezarka dolnowrzecionowa
« dnia: 03 Sierpnia 2015, 18:23:24 czas Polski »
Witam. Mam zamiar powoli zaopatrywac sie w narzedzia do warsztatu i mam pytanko apropo frezarki dolnowrzecionowej. W zasadzie to bedzie mi ona potrzebna do prac stolarskich hobbistycznie, od czasu do czasu tak aby w wolnym czasie troszke popracowac. I teraz mam pytanko jaka frezarke moglibyscie mi polecic tak jak mowilem interesuje mnie dolnowrzecionowa no i dobrze by bylo gdyby byly do niej latwo dostepne frezy. Oczywiscie nie chce wydac majatku na nia bo jak pisalem bede pracowal na niej tylko od czasami w wolnych chwilach

akwa-stolarz

• Gość
Odp: Frezarka dolnowrzecionowa
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Sierpnia 2015, 18:31:01 czas Polski »
Skoro czasami w wolnych chwilach to Dlaczego nie gornowrzecionowa?
Ma większe zastosowanie.  Wystarczy dorobić do niej stolik.  Lub kupić w zestawie że stolikiem

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline Puudlo

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Sierpnia 2015, 18:41:40 czas Polski »
w sumie to nie bylby zly pomysl zawsze mozna z niej zrobic dolnowrzecionowke. a moglbys mi polecic jakis konkretny model?

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Sierpnia 2015, 18:41:58 czas Polski »
Popieram, można nią splanować powierzchnię, wykorzystać jako krawędziówkę itp.

Ale jeśli wolisz dolnowrzecionową i masz tyle miejsca to zostaje Ci odwieczny dylemat. Nowa tania chińska za 800zl z blachy albo używana, solidna, z żeliwnym blatem za 1500-1800zl np

http://allegro.pl/frezarka-dolnowrzecionowa-solidna-tania-i5579081404.html

Offline Puudlo

« Odpowiedź #4 dnia: 03 Sierpnia 2015, 18:50:13 czas Polski »
W sumie to troche mam teraz dylemat. Jakby nie patrzec to taka gornowrzecionowa zawsze moge zamocowac pod stolem i bedzie tak samo jak na dolnowrzecionowej. A cos z gornowrzecionowej moglibyscie polecic? Tak zebym mial jakies rozeznanie. Wtedy zobaczymy na co sie zdecyduje

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Sierpnia 2015, 19:56:02 czas Polski »
Podaj budżet jakiś. Za 400zl możesz kupić np JCB, Wojtek Ś z naszego forum bardzo sobie ją chwali. Za 2000zl możesz kupić Makite RP2301FCX 2100W, również bardzo dobra. Poczytaj forum, jest tutaj kilka tanich a dobrych. Ktoś miał Makteca. Poszukaj dobrze.

Offline Puudlo

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Sierpnia 2015, 20:23:46 czas Polski »
No powiedzmy do tych 500 zl jak bym sie wyrobil bylo by swietnie.

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #7 dnia: 03 Sierpnia 2015, 21:40:52 czas Polski »
Marcin M dzięki za pamięć o mnie i mojej frezarce ;) Puudlo jak masz luźne 500zl to kup JCB i dorób sobie stolik, zawsze dodatkowa szkoła stolarskiej profesji przy takiej budowie. Niewielu ludzi na tym forum mogło sobie pozwolić na kupno takiej maszyny stacjonarnej a za pomocą jej małe siostry czynią rzeczy jakie fizjologom na tym świecie się nie śniły :D
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline andrzejp1988

« Odpowiedź #8 dnia: 04 Sierpnia 2015, 08:14:15 czas Polski »
Pracowałem długi czas w markecie i powiem Ci że górnowrzecionowa w Praktikerze markowy sprzęt koło 150 zł, a spisywała się ludziom kilka ładnych lat - jak sami przyznawali.
www.tartaki.pl - wszystko dla twojego tartaku

Offline andrzejp1988

« Odpowiedź #9 dnia: 04 Sierpnia 2015, 08:14:45 czas Polski »
Pracowałem długi czas w markecie i powiem Ci że górnowrzecionowa w Praktikerze markowy sprzęt koło 150 zł, a spisywała się ludziom kilka ładnych lat - jak sami przyznawali.

Miało być marketowy :D sprzęt najtańszy

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Sierpnia 2015, 11:01:25 czas Polski »
Ja mam Graphite i jestem zadowolony. Kupiłem ją bo polecali m.in. tutaj na forum. Dzisiaj gdybym stał przed wyborem porównał bym ją z JCB i wybrał jedną z nich.

Offline andrzejp1988

« Odpowiedź #11 dnia: 04 Sierpnia 2015, 13:52:52 czas Polski »
Graphit też bardzo dobry :) bardziej solidnie wykonany od tych marketowych, jednak ciut droższy, ale powiem tak naprawdę warto w tą markę zainwestować.

Offline Puudlo

« Odpowiedź #12 dnia: 04 Sierpnia 2015, 15:26:34 czas Polski »
Zdecydowalem sie na zakup JCB, w najblizszym czasie podjade do castoramy i zobaczymy co i jak:)  mam jeszcze jedno pytanko. Planuje zakup struga recznego bo ten co mam jest ze tak powiem w oplakanym stanie. Moglibyscie podac mi jakis przyklad tak powiedzmy w sesownej cenie? tak do 100zl powiedzmy jesli wgl za taka cene mozna kupic cos dosc fajnego

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #13 dnia: 04 Sierpnia 2015, 17:05:06 czas Polski »
Puudlo ale mowisz o elektrycznym czy ręcznym ręcznym :-)

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #14 dnia: 04 Sierpnia 2015, 17:06:53 czas Polski »
A tak na marginesie bedziesz z frezarki zadowolony.