22 Czerwca 2026, 16:55:04 czas Polski

Autor Wątek: rotex festool olx  (Przeczytany 4851 razy)

Offline andrzej137

rotex festool olx
« dnia: 06 Sierpnia 2015, 21:57:02 czas Polski »
witam .
znalazłem na www.olx.pl  kilka ofert sprzedaży szlifierek festool rotex , w fajnych cennach   .jak myślicie  czy są to orginalne festool  ,czy warto sie zainteresowac kupnem czy nie?

mily68

• Gość
Odp: rotex festool olx
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Sierpnia 2015, 22:30:41 czas Polski »
Moim zdaniem są to Festoole ale skoro tak uparcie ponawiasz pytanie w różnych wątkach to może jakiś właściciel Rotexów Ci jednoznacznie odpowie...

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Sierpnia 2015, 22:37:42 czas Polski »
A może Andrzej jest przedstawicielem z olx i nam tu sprytnie spam pod nos podtyka ? :-)

wysłane przy użyciu tapatalk

mily68

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Sierpnia 2015, 22:43:18 czas Polski »
No właśnie, Andrzej jak jest? Specjalnie zakup Festoola do schodów z sosny?

Offline andrzej137

« Odpowiedź #4 dnia: 06 Sierpnia 2015, 23:09:35 czas Polski »
żona żyć  nie daje
a na forum nikt mi za bardzo nie podpowiedział jak te schody można doprowadzić do jednolitej barwy nie barwiąc oczywiście na inny kolor. firmy cyklinujące  wyceniły to na 1700 zł i zaznaczyły ze efekt może nie być do końca zadowalający ,
więc pomyślałem że jak mam zapłacić tyle to może lepiej kupić taką szlifierkę .w sklepie pewnie pomysł by padł bo ceny okropne a na tym olx znalazłem te oferty .wiec zastanawiam się czy nie lepiej kupić, kasy połowa a szlifierka się przyda .
to tyle w zasadzie woli wyjaśnienia tych moich zapytań. Aha jeszcze jedno  nurtuje mnie tylko  czemu taka cena tych szlifierek na olx
nawet na allegro  używane są droższe  .

mily68

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Sierpnia 2015, 23:20:05 czas Polski »
Andrzej - też chciałbym wiedzieć czemu.
W takim razie zamiast Festoola kup jakąś mimośrodówkę i deltę np. używaną w miarę firmową (Bosch, Skill, Maktec itp.). Wyjdzie spoooro taniej niż te Rotexy. Resztę kasy przeznacz na dobre papiery do nich. Jak się dobrze rozejrzysz wyjdzie być może 1/4 - 1/3 z tych 1700. A w razie niepowodzenia zawsze to mniej boli po kieszeni.
Jak widzisz innego cudownego sposobu niż szlif nie ma a i to nie wiadomo jak wyjdzie. Może uświadom małżonkę, niech przyjmie do wiadomości. Zawsze wtedy łatwiej podjąć jakąś wspólną decyzję (no i odpowiedzialność się rozkłada na dwoje).

Offline andrzej137

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Sierpnia 2015, 23:35:59 czas Polski »
gość od cyklinowania
powiedział że on tez używa rotexa  bo inne maszyny się nie sprawdzają  dla dlatego próbowałem się czegoś o  nich dowiedzieć i tak trafiłem na domidrewno  gdzie Jarek prezentuje te festoole i je chwali ,najpierw sprawdziłem ceny w sklepach odpadają potem allegro no i  trafiłem na to olx i tu zaskoczenie bo nowe 125 za 870 ,900 zł wiec pomyślałem że może warto kupić . nawet dziś zadzwoniłem do jednego ze sprzedających ,no ale sam wiesz jak jest   .dlatego myślałem że może ktoś tu na forum  coś podpowie

mily68

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Sierpnia 2015, 23:52:42 czas Polski »
Jarek chwali i reklamuje ale czemu to naprawdę nie napiszę Ci bo sam nie wiem a poza tym nie chcę się narażać - Jarek jest przeokropnie czuły na tym punkcie...
Jakbyś miał pracować jakimś narzędziem zawodowo to chciałbyś żeby było trwałe, wydajne itp. prawda? Takim Rotexem można "orać" bo to narzędzie dla profesjonalistów. Inne mogą się nie sprawdzać bo zwyczajnie szybciej lądują w serwisie, pracują mniej wydajnie itp.
Moim zdaniem na jedną robotę która nie wiadomo jak wyjdzie nie warto wywalać takich pieniędzy.
PS. Dziś mi montowali okna w domu. Chłopaki pracują DeWaltem ponieważ jak się dowiedziałem: dostali dobry deal na te graty, nie psują się, nie trzeba o nie przesadnie dbać itd. Są zadowoleni, jest to profesjonalny sprzęt. Boją się używać gratów z niskiej półki. A ja mam młotowiertarkę firmy Basic - totalna amatorska "chinka" i tą maszynką m. in. kułem beton B20 bez problemu. Pewnie robiąc to codziennie mój Basic (czy jakoś tak podobnie) już dawno by "umarł" a tak to jest ze mną już chyba z 10 lat...

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Sierpnia 2015, 23:54:13 czas Polski »
To że kupisz festoola nie oznacza, że efekt będzie lepszy. Jak masz chęć i wolę to i ręką wyszlifujesz :-) droższe elektronarzędzia są droższe bo skracaja czas pracy i przyjemniej się nimi pracuje.  Kup jakiegoś zielonego bosha, dwie szlifierki,  sporo papieru i nawet 500zl nie wydasz.  Jeśli nie ma dużej różnicy w odcieniach to wyszlifujesz i może będzie dobrze.  Pamiętaj  o odkurzaczu bo dom będzie cały Zakurzony :-D może wrzuc zdjęcie schodów to niektórym powinno rozjaśnić umysły :-)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Sierpnia 2015, 23:57:39 czas Polski »
Co do niskich cen festoola to mogą być egzemplarze zza granicy powystawowe lub zregenerować z serwisu. Kiedyś miałem szlifierke Boscha z serwisu. Ktoś oddał na gwarancji, dostał nowa w zamian a ta jego zepsuta została naprawiona i sprzedana ponownie. 

Offline andrzej137

« Odpowiedź #10 dnia: 07 Sierpnia 2015, 00:15:23 czas Polski »

w poniedziałek zrobię zdjęcie tych schodów bo do końca tygodnia jestem poza domem .
i dzięki za podpowiedzi  a tak gwoli wyjaśnienia to  jestem płytkarzem i działam prywatnie więc może dlatego te festoole bo wiem że nie każdą maszynką osiągnie się pożądany efekt przynajmniej tak jest w mojej pracy ,i warto zainwestować w narzędzia

Offline andrzej137

« Odpowiedź #11 dnia: 07 Sierpnia 2015, 00:16:41 czas Polski »
jeszcze raz wielkie dzieki

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #12 dnia: 07 Sierpnia 2015, 00:17:22 czas Polski »
Co do niskich cen. To często nie ma walizki i kabla. Wiec jak nic kradzione z targów itp.
Kup najtańsza szlifierkę i zrób jeden stopień. Jak ci wyjdzie to jedz dalej jak zajedziesz sprzęt to na gwarancje. Dostaniesz nowy i tak dwie czy trzy sztuki potem rezygnujesz juz z nowego i schody masz nowe i brak sprzętu. A kasa poza wydaniem na papiery w kieszeni

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

mily68

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Sierpnia 2015, 00:29:43 czas Polski »
Kolega akwa-stolarz dobrze napisał (w obu postach).
Przemek proponuje dobre choć może dla niektórych nieco niewygodne rozwiązanie (wycieczki do sklepu na ew. reklamacje, czas na ich rozpatrzenie, nerwy itd.) Czy Festoole kradzione - nie wiem. Nie jestem człowiekiem który tylu sprzedających podejrzewałby o kradzież - toż to była by jakaś epidemia...
Wrzuć fotki. Jeśli masz jakieś ozdobne wykończenia (ćwierćwałki, profile itp.) to jest szansa, że szlag Cię trafi już na początku roboty bo tego zwyczajnie nie wyszlifujesz albo też uzmysłowisz sobie jak długo i jakim nakładem sił to będziesz robił. Nie widziałem Twoich schodów i nie wiem czy wangi, policzki, boki czy jak zwał poszczególne elementy też będziesz chciał szlifować żeby mieć jednolity odcień na całości czy nie. Co z podstopniami?
Najpierw dobrze przemyśl co musisz zrobić, potem zastanów się jak wykonać kolejne etapy, określ jakiś termin realizacji (mamy sierpień - wiadomo, że żona nie pozwoli Ci babrać się z tym do grudnia), koszta, zastanów się czy dasz radę i podejmij decyzję. Jeśli na "tak" - pomożemy radą i tym co każdy wie (jedni mniej inni więcej). Jeśli na "nie" - zastanów się jak i czym przykryć te schody (wykładzina, nowe dywaniki itp.) lub zbieraj na nowe (myślę, że koszt nowego stopnia + podstopnia dębowego na poziomie 200 PLN jest realny + robocizna).
Ile lat mają te schody i jaki jest ich stan zużycia - sosna jest miękka - w tym przypadku materiał mega-budżetowy. Bez dywaników przy kiepskim lakierze szybko się  powycierają. Niby żadna filozofia położyć lakier samemu ale czy Ci się uda tak, żebyście byli zadowoleni?
Proponuję przegadaj temat z małżonką - niech to będzie też Jej decyzja. Najpierw pomyśl, później znów pomyśl a jak dojdziesz do jakichś wniosków to pomyśl raz jeszcze - uwierz mi, że to bardzo pomaga zwłaszcza gdy chcesz zrobić coś o czym możesz mieć nieco mgliste pojęcie...

Offline andrzej137

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Sierpnia 2015, 00:39:13 czas Polski »
mily68 :)
czytając to co napisałeś powoli dochodzę do wniosku że trzeba to dokładnie przemyśleć ,a te fotki zrobię w poniedziałek