23 Czerwca 2026, 04:32:10 czas Polski

Autor Wątek: Strugarko - grubościówka  (Przeczytany 8826 razy)

Offline Thodd

Strugarko - grubościówka
« dnia: 12 Sierpnia 2015, 13:36:32 czas Polski »
Temat przerabiany pewnie wiele razy ale (chyba) głównie w pułapie cenowym 1000 - 4000 zł (jeśli się mylę to mnie poprawcie  :) )
Ja tymczasem mam pytanie o najtańszą maszynę, która nie jest chińczykiem, która działa precyzyjnie oraz którą będzie można (ewentualnie) w miarę łatwo odsprzedać nie tracąc na niej 90%  :)
Niewiele wiem (jeszcze) o obróbce drewna i maszynę potrzebuję do celów hobbystycznych. Ale nie chcę się denerwować bardzo słabą jakością i brakiem precyzji. Mam już doświadczenie z ukośnicą, w której zderzak połamał się drobny mak podczas cięcia i dla mnie zabawa maszyną o takiej jakości jest po prostu zniechęcająca.
Z tego co widzę bez strugarko-grubiarki ani rusz.
Co możecie podpowiedzieć? Sam nie sprawdzę maszyny używanej więc kupując używkę musiałaby być z pewnego źródła.

Offline dekiel.pl

Odp: Strugarko - grubościówka
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Sierpnia 2015, 13:50:31 czas Polski »
witam
jeżeli to ma być sprzęt nowy, niewielkich rozmiarów (mobilny), zasilany na 240v z odpowiednim zapasem mocy i precyzją i jeszcze najlepiej z żeliwnym blatem
to muszę cię zmartwić że nie ma nic takiego co można by obecnie kupić w Europie
Poza tym
http://www.metabo.pl/Kompresory-oraz-maszyny-do-obrobki-drewna-pompy-i-hydrofory.23931+M59a290bae84.0.html
ew Model od dewalta
https://dekiel.pl - Narzędzia stolarskie do pracy z drewnem

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Sierpnia 2015, 13:55:48 czas Polski »
Gdyby istniała maszyna o której piszesz i kosztowała by mniej niż 4000 to pewnie większość z nas by ją posiadała:-) ja mam plan aby kupić grubosciowke dewalt a  wyrowniarke zrobić  samorobna.

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline Thodd

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Sierpnia 2015, 14:23:43 czas Polski »
Ale ja mam na myśli maszynę droższą niż 4000 zł  :)
Poza tym nie musi być bardzo mobilna i może być zasilana 380V
Ma być dobrej jakości  :)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Sierpnia 2015, 16:05:52 czas Polski »
To określ cenę. Bez tego ni huhu

marek_b

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Sierpnia 2015, 16:06:58 czas Polski »
Gdy jest mało miejsca:
METABO Grubościówka, strugarka
HC 260 C 2,8 DNB
cena 4200 zasilanie
380 lub 220
Mam działa OK.

Jeżeli masz miejsce to kup coś lepszego w cenie około 7-9 tys zł, tutaj mamy duży wybór, nowe używane

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Sierpnia 2015, 16:40:00 czas Polski »
Jeśli nie masz czasu i możliwości pojeździć i pooglądać to kup np hammera.

A co do chińczyków, to nie skreślaj ich tak szybko, pooglądaj, pomacaj. Jeśli nie masz takich możliwości zawsze możesz kupić i zwrócić, stracisz tylko koszt przesyłki.

Offline Arek15

« Odpowiedź #7 dnia: 12 Sierpnia 2015, 16:43:34 czas Polski »
ja kupiłem używkę, niemiecką ma chyba ze sto lat:) ale to równiarko -grubościówka, żeliwa jest ponad 500 kg, czy jest mobilna , hmm, transport 15 metrów do garażu zają mi 3 h-jest mobilna? jest:), struga na szerokości 60 cm, w stole gubościówki 2 wałki wiec materiał nie staje, 2 szybkości posuwu , blaty równiarki proste , przykładnica nastawna- noże z globusa to około 150 zł wydatek wiec nie tak sporo, miejsca zajmuje dużo ale nadrabia wydajnością , na grubościókę można wpuszcvzać po kilka elementów, problem to unoszenie blatów- są ciężkie, no i zajmowane miejsce, wał na klapy czyli w sumie 3 wady , ja z zakupu bardzo zadowolony , z wyposażenia ma wszystko co powinna mieć , wał na klapy- poprostu śruby dowalam na maxa +trzeba sprawdzać  czy drgania czegoś nie poluzowały, jest t5am pełno smarowniczek wiec aplikuje smar, fajne rozwiązana mają łożyska wału- są stożkowe(chyba tak się to nazywa) i można kasować luz jeśli trzeba-na szczęście nie trzeba:) to co napisałem to wrażenia po próbach kilku godzinnych , bo cała maszyna do odmalowania idt bo nie chce żeby działała- ma hulać:)

Offline Thodd

« Odpowiedź #8 dnia: 12 Sierpnia 2015, 18:53:26 czas Polski »
Hammer A3 31 to cena około 12 000 brutto i jak rozumiem to już solidny, precyzyjny i niezawodny sprzęt.
A co można dostać nieco tańszego i dobrego?
Za mało wiem o tym aby samemu ocenić jakość i działanie a nie chcę uczyć się na błędach, które na dodatek będą kosztować kilka tysięcy zł i trudno będzie je sprzedać.
Znalazłem jeszcze MAKTEK PT310 z żeliwnymi stołami za około 5 800 zł. Czy ta maszyna jest godna polecenia?

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Sierpnia 2015, 18:55:14 czas Polski »
Maktek to chińczyk.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Sierpnia 2015, 22:06:11 czas Polski »
http://www.kma-maszyny.pl/katalog-produktow/maszyny-stolarskie-do-obrobki-drewna/strugarko-grubosciowki/
Popatrz tutaj. Te do 6000 to chincYki a te powyżej to nie wiem. Poczytaj, dzwoń pytaj

Offline Thodd

« Odpowiedź #11 dnia: 12 Sierpnia 2015, 23:14:50 czas Polski »
Dziękuję bardzo. Najtańszą nie-chińską maszyną jaką polecają jest STOMANA ADM 320 za ok. 5500 zł
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tą strugarką ?

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Sierpnia 2015, 09:04:41 czas Polski »
Wydaje mi się, że to chińczyk. Jak Bernardo

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Zamień komputer na stolarnię
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Sierpnia 2015, 10:16:22 czas Polski »
Możesz też poszukać używanej maszyny nie koniecznie mocno zużytej. Ostatnio udało mie się kupić za 6800zł Hammer A3 31 z odciągiem AF14 rurą i workami (cena nowego zestawu około 14000zł).  Maszyna ma 3 lata, ale była używana przez hobbystę który dbał o sprzęt i przerobił na niej może z 4-5m3. Maszyna waży 300kg, ale można do niej dorobić/dokupić wózek transportowy i jest mobilna, https://youtu.be/mUFKxSMmVv4?t=7m27s . Ja zaczynałem swoją przygodę od grubościówki z Juli za 800zł do tego dokupiłem odkurzacz przemysłowy za 400zł i beczkę 100L przerobiłem na cyklon/zbiornik na trociny z rurą fi50mm i niestety często sie zapychało szczególnie przy obriabianiu szerszego materiału, gdzie trocin było dużo. Zatem tanie rozwiązania słabo się spisują. Teraz z Hammer to zupełnie inna bajka, pozatym wyrówniarka bardzo jest potrzebna. Sama jakość obrobionego towaru jest lepsza i teraz zdecydowanie mniej wymaga szlifowania. Pamiętaj że maszynę jakiej byś nie kupił to jeszcze potrzebny jest odciąg i to obowiązkowo, jeśli zależy Ci na jakości materiału z maszyny to  bez odciagu wióry potrafią niszczyć powierzchnię, wał wtedy wciska w drewno wióry i robi wgniecenia, szczególnie przy miękkim drewnie jak sosna. Przeglądaj regularnie OLX i allegro i może pojawi się jakaś interesująca oferta. Co do ceny nowego Hammera, ktoś napisał 12tys brutto, ale możesz zagadać z przedstawicielem handlowym i sprzedadzą Ci taką maszynę z fakturą z UE bez VAT, czyli sprzedaż między wspólnotowa. Byłem ciekaw o cenę właśnie nowej maszyny, więc udeżyłem do foldera w sprawie wyceny i przy takiej opcji otrzymałem cenę około 9,5 tys.

Offline Thodd

« Odpowiedź #14 dnia: 14 Sierpnia 2015, 22:47:39 czas Polski »
To może zapytam inaczej: czy jest na rynku maszyna godna polecenia i sprawdzona tańsza od Hammera A3 31 (lub A3 26) ?
Bo jak rozumiem Hammer dla hobbysty to ideał  :)