12 Maja 2026, 18:09:14 czas Polski

Autor Wątek: Ukośnica metabo KGS 254  (Przeczytany 6724 razy)

Offline TomekG

Ukośnica metabo KGS 254
« dnia: 16 Sierpnia 2015, 09:57:26 czas Polski »
Witam panowie.
Mam pytanie dotyczące ukośnicy metabo KGS 254 czy nadaje się do cięcia dokładnego? bo zaczynam robic drzwi, a nie mam piły formatowej i chciałbym jej używać do przycinania profili i kontrprofili...

Offline TomekG

Odp: Ukośnica metabo KGS 254
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Sierpnia 2015, 10:06:30 czas Polski »
nikt z forum nie miał styczności z tą maszyną? :)

Offline Krystian Adam

« Odpowiedź #2 dnia: 17 Sierpnia 2015, 10:25:02 czas Polski »
Drewno Pasja Tworzenia ma ale nie wiem czy jeszcze wchodzi na forum

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Sierpnia 2015, 11:07:00 czas Polski »
Ja posiadam tą ukośnicę tzn KGS 254, kupiłem ja 4 lata temu. Właściwie do dziś działa bez zarzutu - używana średnio przez ten czas jakieś 2 godz. na dzień - podkreślam średnio. Co by tu powiedzieć dziś po 4 latach ja nie narzekam , moja 1 ukośnica przy bardzo dokładnych cięciach trochę zabawy przy ustawianiu, popsuła się na samym początku rączka z tyłu do pochylania. Co bym mógł powiedzieć - jak ja kupowałem to to metabo to koszt 1300zł. Obecnie u szwagra pracowałem ukośnicą z castoramy z silnikiem ułożonym wzdłuż i jakość cięcia porównywalna do mojego metabo KGS. Ja nie narzekam ale gdybym teraz miał wydać to 1000 zł popatrzyłbym za czymś innym albo kupiłbym z castoramy macalistera za mniejsze pieniądze i napewno bym nie żałował. Nawiasem mowiąc mam macalistera kilka narzędzi i nie narzekam i powiem więcej narzędzia profesjonalne dla amatorów za śmieszne pieniądze.

Offline RobRob

« Odpowiedź #4 dnia: 17 Sierpnia 2015, 22:53:02 czas Polski »
Ja miałem frezarkę macalistea i popsuła się 4 razy i wymienili na nową
Jak dla mnie skoda kasy za nie wiele większe pieniądze mam firmowy sprzęt
i sama przyjemność z pracy

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Sierpnia 2015, 11:00:48 czas Polski »
TomekG przymierzałem się do niej. Przy wysunięciu (nawet nie pełnym) tarcza nie jest wystarczająco sztywna. Szału nie ma, mimo że to metabo. Ale parametry cięcia ma fajne. Domyślam się że tobie potrzeba dużej precyzji, nie wiem czy ten model się nada. Najlepiej kup przez internet, jak się nie sprawdzi oddasz, stracisz parę złoty za przesyłkę.

Offline popaye

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Sierpnia 2015, 12:43:10 czas Polski »
z tymi "markowymi" narzędziami w rodzaju np. Metabo czy Bosch (o takich jak wspominany tutaj Macalister albo: Einhell, Worx, Lux czy Ryobi) to dzisiaj 99% jest robione w Chinach!.
Do tego (pewnie), niezależnie od "marki" w tych samych zakładach i na tych samych liniach produkcyjnych.
Dobre imię "marki" to już, raczej przeszłość (najlepszy przykład "Stanley" należący dzisiaj do koncernu Black&Decker produkujacy najtańszą=najgorsza "amatorszczyznę" na rynku amerykańskim).
Dzisiaj każda większa Siec Handlowa ma swoja "markę", sprzedaje te narzędzia stos. tanio(!) i to (cena!) jest tez najczęściej wyznacznikiem ich "jakości" :(
Nie znaczy to iż w tych produktach nie ma egzemplarzy które będą "do zaakceptowania" dla hobbystów czy amatorów stolarstwa.
My - hobbyści (niestety) nie zarabiamy na swojej pasji, OK - od czasu do czasu "uda się nam" coś zrobić potrzebnego we własnym gospodarstwie domowym czy dla Przyjaciół ale, (de facto) nasze hobby to.... tylko koszty
i wydatki :).
Nie ma dyskusji: w Firmie w której pracuje, do ciecia (tak: jednostkowo i "na szybko") wielu np. profili aluminiowych "pod katem" używa się się ukośnic Festo ("kapex") bo ustawiony tam kat ciecia (np.: 25,25° przy winklu:129,5°) na pewno będzie "pasował" czego już tak bardzo nie jestem pewny przy mojej domowej ukośnicy (Hitachi) która (jakościowo) od Metabo czy Boscha dzielą "lata świetlne" :)
Czemu nie mam Festo?
Bo (u mnie) Kapex kosztuje ca. 1.300 € a moja Hitachi ca: 400 €, i za ta ("maleńką") różnicę (Festo cenowy multiplikator "3" w stosunku do porządnej klasy narzędzi) , ja - mam przyjemność swojego hobby a małżonka - pobyt urlopowy w porządnym hotelu na pld. Europy (Włochy, Grecja itp.).
A macalistera to.... nawet "za darmo" nie chce! (choć pewnie i zona by chętnie pojechała na wczasy do... Dubaju  i pomieszkała w Burdż al-Arab :)  ).
Gdy bym mógł (jako komercyjny Stolarz) wliczyć za każdym razem (zamówieniem) cześć kosztów zakupu maszyn do kalkulacji cenowej sprzedawanych produktów (czy usług) to .... mój  warsztat nie był by gorzej wyposażony jak ten p. Jarka Ostaszewskiego którego (dzisiaj!) opinia o takim Metabo pokrywa się pewnie z moja o.... macalisterze :).
Dlaczego "zraziłem" się do marki Metabo? bo... Ich przewodowa wiertarkę (520 W) mogę zatrzymać (fest!) dłonią i tylko "buczy" a m/w w tej samej cenie akumulatorowego(!) Hitachi (18V) - NIE! a (u Znajomego) miałem wątpliwą "przyjemność" docięcia na ukośnicy Metabo (tej najnowszej z pila o średnicy 300 mm) kilku lat do usztywnienia opakowania i wrażenie mam takie (bicie piły  i drgania!), ze dzięki bogu ze nie moja to pila :)

pozdr.-

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Sierpnia 2015, 13:13:35 czas Polski »
Nie wiem czy już nie za późno(może już kupiona), ale ja jako użytkownik KGS 254 po tych 4 latach obecnie rozejrzałbym się za inną ukośnicą tzn albo tańszą(uzyskuję to samo za mniejsze pieniądze) albo firmową i już tańszą o 1300,00 zł. To w drodze wyjaśnień. Ale puki jeszcze czas proponuje przejść się do sklepu i na żywo porównać kilka modeli w markecie. A później do sklepu np. Festool. Wiem że rozpiętość nadałem dużą odnośnie marek - ale to sprawi że można poczuć fajną różnicą w wykonaniu... Ja teraz bym tak podszedł do zakupu. Jak kupowałem swoją myślałem, że marka coś za sobą niesie. A tak jak mówi kolega (wpis powyżej) obecnie jednak nie do końca. A  prawda jest taka, że jeśli kolega chce zrobić jedne drzwi to spoko pomęczy się poklnie poustawia... a jeśli kilkanaście to już może się denerwować niepotrzebnie. A w tym Metabo zabawa z ustawianiem a później ze sprawdzaniem to niestety codzienność.

Offline Jakacor

« Odpowiedź #8 dnia: 29 Lipca 2017, 22:05:01 czas Polski »
Panowie, zglupialem chyba do reszty. Walczylem dzis pol dnia z ustawieniem kata prostego w tej ukosnicy i poleglem.
Probowalem dopasowac przykladnice do pily. Poluzowalem 4 sruby. Przylozylem katownik. Ustawilem tak, ze ten sam zab pily w kazdej odleglosci dotyka katownika. Niby wszystko lux, a jak dokrecilem (podczas dokrecania kolejnych srub tez sprawdzalem kat) i ucialem probnie to kata nie ma. Pomozcie bo nie wiem co robie zle.

Offline Jakacor

« Odpowiedź #9 dnia: 29 Lipca 2017, 22:23:27 czas Polski »
Jutro sprobuje metody z tego filmiku:

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Lipca 2017, 00:43:41 czas Polski »
nasze hobby to.... tylko koszty

kazde hobby to koszty, gdyby bylo zyskowne, nie byloby hobby, tylko praca.

Offline ulag1982

« Odpowiedź #11 dnia: 30 Lipca 2017, 12:13:58 czas Polski »
Pilarka ukosowa
2100 W Ø305 mm Meec w Bielsku 499pln wewn. promocja na stronie 899 PLN. Kupiłem w ubiegłym tygodniu, super maszyna za te pieniądze.

Offline Jakacor

« Odpowiedź #12 dnia: 31 Lipca 2017, 00:12:14 czas Polski »
Jutro sprobuje metody z tego filmiku:

Ustawilem wg wskazowek z filmiku. Problem chyba wynikal z ustawiania wzgledem zebow a nie samej tarczy + ustawianie z wykorzystaniem posowu.