16 Maja 2026, 21:01:46 czas Polski

Autor Wątek: Szopa Morświna...  (Przeczytany 41500 razy)

Offline Morświn

Odp: Szopa Morświna...
« Odpowiedź #105 dnia: 22 Marca 2016, 20:43:11 czas Polski »
Chyba znalazłem uchwyt który będzie pasował, ale tego dowiem się po świętach.
Wiertarka właściwie zdobyta na zasadzie wymiany więc koszty znikome.
Przed i po odnowie.

Offline Morświn

« Odpowiedź #106 dnia: 04 Lipca 2016, 01:43:11 czas Polski »
Troszkę zaniedbałem wątek ale było co robić.
Co do wiertarki to kupiłem cały uchwyt na rynku za 15zł i przełożyłem same szczęki, więc wiertarka sprawna i już pracowała przy biurku które ostatnio robiłem.

Zacznę spokojnie :D od dłubania w drewnie.
Przyszło mi zrobić moździerz a ze jest to dział krok po kroku to kilka kroków z powstawania ów moździerza.

Materiał to brzoza, wykończenie olej kokosowy. Ten pręt, o którym się dowiedziałem że ma na imię pistel ;D, też jest z brzozy ale innej partii że tak powiem.

Offline Morświn

« Odpowiedź #107 dnia: 04 Lipca 2016, 01:58:14 czas Polski »
To teraz troszkę mebelków do mej szopy.
Udało mi się zdobyć jeszcze jedno pomieszczenie pod moje dłubanie. Problem polega na tym że nie było tam nic poza przydasiami po sam dach. Uprzątnięcie tego zajęło mi z dwa tygodnie. Większy problem to że nie ma tam ani jednego gniazdka a jedyne źródło światła to jedna żarówka :D. Za priorytet uznałem plan budowy dwóch stołów bo poza jednym małym i za niskim zrobionym na początku mojej zabawy z drewnem nie miałem żadnego. Stoły powstały z profili i ceowników (tylko z dziurami). Przeszlifowane i pomalowane minią. Na blaty poszła płyta MFP zielona. Większy stół ma 100cm szerokości 250cm długości i około 85cm wysokości (około bo podłoga jest krzywa jak diabli), drugi ma 66cm szerokości i 2metry z hakiem (nie pamiętam :P) jest wysoki ale taki miał być  ;D mają pod niego chować się maszyny (strugarko grubościówka i pilarka). Ma on coś około metra wysokości i jest do precyzyjniejszych zajęć (tak sobie tłumaczę ;D)

Cdn bo już mi się nie chce  :P
« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2016, 02:04:36 czas Polski wysłana przez Morświn »

Offline Morświn

« Odpowiedź #108 dnia: 18 Lipca 2016, 18:01:52 czas Polski »
To teraz trochę pierdół ;)
Wreszcie dokończyłem uchwyt na dłuta, pocięcie i doklejenie tych kilku rurek zajęło mi tylko jakieś 10 miesięcy ;D...
Postanowiłem też obić jedne z drzwi do szopy (właściwie bramę) włókniną bo ich kolory/plamy etc. wyglądały brzydko i rozpraszały :D.
Wreszcie zrobiłem też stolik pod pilarkę, trochę poczekała ::) 4 kółka skrętne z hamulcami i szuflada na wióry które nie polecą w odkurzacz. dodatkowy plus jest taki że bez odkręcania pilarki mogę zajrzeć pod spód. Brakuje tylko drzwiczek z przodu. Całość powstała z odpadów ;)

Klo

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: 18 Lipca 2016, 18:49:25 czas Polski »
Morświn.
Jak poradziłeś sobie z tymi szczękami od wiertarki?
Też taką odrestaurowałem, ale używać nie mogę, gdyż szczęk brak.

Offline Morświn

« Odpowiedź #110 dnia: 18 Lipca 2016, 19:48:51 czas Polski »
Odpowiedz masz w poscie #107;)
A jak chcesz dorobic to toczysz kasztalt tniesz na 4 wiercisz pod sprezynki i wkladasz sprezynki, proste nie ;D;D
Do starych wiertarek jest problem na rynku za ten dalem cos 15-20zl a takie wspolczesne po 5zl byly :(

Klo

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: 18 Lipca 2016, 19:57:52 czas Polski »
W #106. :P ;)
Zasugerowałem się fotkami z toczenia i nie czytałem. :)
Dzięki.

Offline Morświn

« Odpowiedź #112 dnia: 18 Lipca 2016, 20:05:06 czas Polski »
Nadal twierdze ze 107 patrzac ze twoj jest 112 ;D;D teraz kupilem jeszcze jedna fajna wiertareczke ale to wrzuce pozniej

Klo

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: 18 Lipca 2016, 20:09:59 czas Polski »
Ktoś nas robi w konia. ;)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #114 dnia: 19 Lipca 2016, 14:26:10 czas Polski »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #115 dnia: 19 Lipca 2016, 15:17:45 czas Polski »
Nie skumalem o co chodzi ale tez sie dorzuce
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Morświn

« Odpowiedź #116 dnia: 22 Lipca 2016, 01:35:32 czas Polski »
Już pomińmy kto nawalił (Klo ;D :P)

Już jakiś tydzień temu kupiłem wiertarkę stołową do mojej szopy ;D ;D ;D
Nareszcie się udało choć nadal poluje  ;)

Wiertarka niemiecka IXION BST13, starsza ode mnie ponad dwukrotnie ;D
silnik 0,45kw S6 60%

Niedługo ją szerzej opiszę ale na razie muszę trochę więcej na niej porobić.

Też udało mi się ustawić pilarkę taśmową w docelowej pozycji i wreszcie zdjąłem ja z palety ::)...
Było z tym trochę zabawy bo pilarka ma nierówno rozłożony środek ciężkości i przód szedł w dół a tył się unosił (przestawiałem ja wyciągarką łańcuchową) Z mniej przyjemnych doświadczeń nauczyłem się nie ufać poprzednikom >:( W pilarce wymieniałem wtyczkę bo poprzednia była pod inne gniazdo a ja mam 16a no i się przekonałem że niektórzy mają kolory kabli w dupie za przeproszeniem. I tak faza poszła na obudowę... sposób w jaki się o tym przekonałem nie był najlepsze, schylałem się by wyregulować prowadzenie taśmy pod stołem i jedną dłoń miałem na blacie a drugą oparłem się podłogi i jak można się domyśleć ładnie mnie posmyrało  >:(

Klo

• Gość
« Odpowiedź #117 dnia: 22 Lipca 2016, 05:54:53 czas Polski »
Wiertarka niemiecka IXION BST13, starsza ode mnie ponad dwukrotnie ;D
No to pogratulować zakupu pięcioletniej wiertarki. ;D ;D ;D :P :P :P :)

Offline Morświn

« Odpowiedź #118 dnia: 22 Lipca 2016, 10:14:24 czas Polski »
No musiał ;D;D

Klo

• Gość
« Odpowiedź #119 dnia: 22 Lipca 2016, 16:28:26 czas Polski »
No a jak. :) :) :)