15 Maja 2026, 03:33:50 czas Polski

Autor Wątek: Meble kuchenne  (Przeczytany 23021 razy)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Meble kuchenne
« Odpowiedź #30 dnia: 30 Sierpnia 2015, 11:13:02 czas Polski »
Witaj.

Ceny na stronie są bez podatku VAT.
Jeśli chcesz je kupić bez VAT to musisz je kupić na kogoś kto jest vatowcem w Polsce.
Jeśli chodzi o transport to podam ci namiary na firmę polską której ja używam.
Bardzo solidni i niedrodzy.

Musisz tylko znać rozmiary i wagę towaru.

Pozdrawiam.

Offline arturs

« Odpowiedź #31 dnia: 30 Sierpnia 2015, 12:22:28 czas Polski »
Dzięki, z polskim vatowcem problemu nie ma, kupie na ojca, chyba nikt sie nie czepi że zakład stolarski kupuje klejonkę w UK ;)

Offline zarekl

« Odpowiedź #32 dnia: 31 Sierpnia 2015, 12:07:11 czas Polski »
Ja właśnie kończę powoli moją kuchnię. Ze względu na dostępny czas (mój i wymagania co do końca robót) plus do tego zasobność portfela, zdecydowałem się na rozwiązanie:
- zamawiam skrzynki wraz ze wszystkimi mechanizmami (zawiasy, szuflady, nerka, cargo) z montażem
- robię sam fronty (w sumie 27sztuk), blat roboczy (3m + 1,5m), panele maskujące oraz co tylko dusza zapragnie. Wszystko z litego jesiona.

Wcześniej porozmawiałem z kolegami, którzy robili już kuchnie. Jeden z nich zmawiał same płyty z laminowanymi brzegami (wysłał wymiary szafek a resztą zają się już wykonawca). To rozwiązanie było tańsze oczywiście od mojego, jeśli chodzi o same skrzynki. ale samo składanie do kupy w domowych warunkach nie okazało się takie trywialne.

Przemyśl sobie na co chcesz przeznaczyć twój cenny czas i pieniądze. Ja po krótkich kalkulacjach stwierdziłem, że na samych frontach oszczędzę sporo, ale swojej pracy nie wyceniam. Takie hobby. A fronty to coś co widać, czym można się pochwalić. Natomiast jakbym miał się bawić w skrzynki to bym niepotrzebnie stracił czas i niewiele bym się przy tym nauczył, a wdychanie pyłu po cięciu płyt też nie należy do najzdrowszych zajęć.

Offline arturs

« Odpowiedź #33 dnia: 31 Sierpnia 2015, 13:50:27 czas Polski »
Ja właśnie kończę powoli moją kuchnię. Ze względu na dostępny czas (mój i wymagania co do końca robót) plus do tego zasobność portfela, zdecydowałem się na rozwiązanie:
- zamawiam skrzynki wraz ze wszystkimi mechanizmami (zawiasy, szuflady, nerka, cargo) z montażem
- robię sam fronty (w sumie 27sztuk), blat roboczy (3m + 1,5m), panele maskujące oraz co tylko dusza zapragnie. Wszystko z litego jesiona.

skrzynki też z drewna czy z płyty, bo info o jesionie?

Wcześniej porozmawiałem z kolegami, którzy robili już kuchnie. Jeden z nich zmawiał same płyty z laminowanymi brzegami (wysłał wymiary szafek a resztą zają się już wykonawca). To rozwiązanie było tańsze oczywiście od mojego, jeśli chodzi o same skrzynki. ale samo składanie do kupy w domowych warunkach nie okazało się takie trywialne.

za tym nie problem, mam czas i miejsce..

Offline zarekl

« Odpowiedź #34 dnia: 31 Sierpnia 2015, 20:27:05 czas Polski »
Nie, skrzynki tak jak napisałem zamówiłem gotowe z montażem. Okleina jesionowa, jak otwiera się szawkę to w półcieniu w środku wydaje się, że tak jak fronty, skrzynki są z litego drewna. Brzegi laminowane też jesiono-podobnie, zatem pierwsze wrażenie jest, że drewno. Na wszystkie zewnętrzne widoczne ścianki szafek robię panele drewniane.

Obecnie kleję blaty (lity jesion 38mm). I dopasowuje panele, ściany w starym domu nie są idealne.

Offline krit 6

« Odpowiedź #35 dnia: 03 Września 2015, 18:34:12 czas Polski »
Ja swoje kuchenne też robiłem samodzielnie. Zrobiłem projekt,wypisałem wszystkie wymiary oraz spis zawiasów,okuć , uchwytów i udałem się do OBI. Tam zostawiłem kartkę, wybrałem rodzaj płyty meblowej i po tygodniu miałem wszystko gotowe.  Montaż samodzielny bez pomocnika, 20 roboczogodzin i są do dzisiaj od 2007 r. Błędy jakie popełniłem: za mocno spasowane drzwiczki, zostawiłem po 1.5 mm z każdej strony, przyszła okleina na brzegi i zrobiło się ciasno, wybrałem złej jakości zawiasy- były tanie i nie wymagały frezowanych gniazd ,oraz wybrałem naprasowane brzegi, co w zetknięciu z wodą po kilku latach powoduje odklejenia okleiny. Plusy; za płytę płaciłem 32 zł m 2 a jak mi się znudzą to zrobię sobie nowe.

Offline Krzysiek_Ełk

« Odpowiedź #36 dnia: 04 Września 2015, 11:52:47 czas Polski »
Najlepiej zamawiać formatki w hurtowniach meblowych a nie sklepach typu obi. W hurtowni potną i okleją niedrogo lepszą okleiną a nie tym papierem klejonym na żelazko. Podaje się też wymiar formatki na gotowo i sami uwzględnią o ile uciąć mniej, żeby po naklejeniu obrzeża wymiar się zgadzał. W cenie płyty z obi można kupić w hurtowni podstawowe dekory płyt Eggera a to zupełnie inna jakość.

Offline arturs

« Odpowiedź #37 dnia: 04 Września 2015, 16:06:08 czas Polski »
no kuchenne z płyty to mam teraz, z plyty to nie problem zrobić, robiłem dwa razy, regałów, półek, szaf wnękowych też parę robiłem to i to bym zrobił... wszystko tak jak piszecie.. w hurtowni płyt potną, okleinę 1 lub 2mm zrobią itp.
tyle że ma być drewno ;)
to pytanie takie - mogę kupić klejonkę na 50cm głębokości, jak dojdą drzwiczki itp. to chyba będą dobre.. chyba że z 60tki mogę poodcinać np. do 53 i te 7cm będzie np. na ramiak drzwiczek..

Offline krit 6

« Odpowiedź #38 dnia: 04 Września 2015, 21:04:44 czas Polski »
Wydaje mi się, że wszystko zależy od projektu który realizujesz, ja zawsze zaczynam od planowania. Muszę wiedzieć jaka będzie głębokość szafek, jakie zastosuję drzwiczki, czy wpuszczane do środka, czy wystające na zewnątrz a może rozsuwane. Następnie robię rysunek, nanoszę wymiary i na tej podstawie zamawiam materiał. Nie widziałem projektu twoich mebli, więc nie mogę wiedzieć, czy 50 wystarczy.  Wrzuć jakiś szkic, czy zdjęcie mebli, które będziesz robił i wszystko będzie jasne.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #39 dnia: 04 Września 2015, 22:19:07 czas Polski »
Panowie.
obejżyjcie ten film JarkaO

https://www.youtube.com/watch?v=4FdCkeavOKE

Ten program można za darmo otrzymać w wersji testowej na 30 dni bezpośrednio z firmy hettich.
Pomoże on uniknąć problemów i niesamowicie pomoże.

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 04 Września 2015, 22:23:10 czas Polski wysłana przez Lirorobert »

Offline arturs

« Odpowiedź #40 dnia: 04 Września 2015, 23:08:56 czas Polski »
mam, ale te 30 dni to mineło u mnie jakieś dwa lata temu..

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 14 Września 2015, 09:25:32 czas Polski »
Spam

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline arturs

« Odpowiedź #42 dnia: 25 Marca 2016, 21:41:17 czas Polski »
dobra.. temat odświeżam bo się wziąłem (żona kazała)..
na razie zrobione korpusy z klejonki, pomalowane farbą poliuretanową (nie żółknie)
większość to będą szuflady, więc mam zrobione już trochę materiału na fronty (ostatnia fotka)
całość ma być biała w stylu prowansalskim albo po prostu wiejskim :)
od razu pytanie - ile od przodu kręcić nóżki?

Offline robson

« Odpowiedź #43 dnia: 25 Marca 2016, 21:49:57 czas Polski »
Ja przykręcam nóżki 50mm od przodu ,wydaje się  to optymalny wymiar .

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #44 dnia: 25 Marca 2016, 22:39:05 czas Polski »
Ja 50 - 70 mm do krawędzi nóżek.
Sugeruję wykonać jedną lub dwie sztuki na próbę i skonsultować z małżonką