07 Maja 2026, 07:26:05 czas Polski

Autor Wątek: Meble kuchenne  (Przeczytany 22957 razy)

Offline arturs

Meble kuchenne
« dnia: 24 Sierpnia 2015, 22:48:18 czas Polski »
Witajcie.. po w sumie udanej walce z doniczkami, tarasem i werandą kolej na głębszą wodę.. mianowicie żona zażyczyła sobie zrobienie mebli kuchennych (mieszkamy rok w nowym domu a meble ze starego mieszkania).. tyle, że z drewna.. z płyty dużo robiłem i nie byłoby problemu, z drewna niekoniecznie.. klejonki trochę pewnie zrobię, trochę kupię (ewentualnie podpowiedzcie gdzie mogę przyzwoitą i niedrogą kupić na razie znalazłem tanio na http://www.drewno-schody.pl/ bo za m2 18mm wychodzi 78zł).. chyba grubosć to jak płyta - 18-20mm..
z parku maszynowego mam u soebie na strychu:
ukościca ryobi dwa w jednym (ukośnica na dole/piła na górze),
 piła stołowa własnej produkcji (mojego dziadka) z silnikiem od "frani",
 wyżynarka makita,
frezarka dolnowrzecionowa bosch plus stolik do wkręcenia od spodu,
 pilarka makita (bez prowadnicy),
zagłębiarka z lidla,
wiertarka makita,
wkrętarka akumulatorowa makita,
wkrętarka udarowa do drewna makita,
szlifierka mimośrodowa skill,
lamelownica z juli..
strug elektryczny bosch jakiś,
trochę ścisków,
wiertło do zawiasów,
przyrząd do kołkow woltcrafta,
jakieś dłutka..

nie mam u siebie heblarki/strugarki/grubościówki, strugów ręcznych, pił ręcznych, wzorników dla zawiasów puszkowych itp.
grubościówkę, heblarkę/wyrówniarkę szer. 40cm 4 ostrzową (lustro wychodzi),  dużą piłę stołową, frezarkę stołową mam do dyspozycji u Ojca ale to jakieś 70km odemnie..
nie mam piły taśmowej w zasięgu..

umiejętności takie sobie, za gówniarza niewolniczo u Ojca robiłem i coś we łbie zostało, robiłem też z płyty już ze 2-3 komplety mebli(kuchenne, szafę przesuwną, zabudowy wnęk), taras, weranda, donice, ostatnio skrzynię zrobiłem..
mam też już ze starych mebli kontnerki wysuwane REJSa, szuflady bluma, trochę zawiasów, ciche domyki..
większość żona chce na szufladach mieć zrobione..
pooglądałem trochę filmów Jarka i chyba czuję się na siłach póki co za korpusy się wziąć.. miejsce do roboty mam na struchu (jak w poprzednich postach pisałem - jakieś 100m2) ..
Poradźcie proszę co na początku może pójść nie tak, ewentualnie gdzie klejonkę kupić czy samemu kleić, co z ewentualnych pomocy naukowych (wzorniki, jakieś skręcone "kopyta") czy narzędzi brakuje..
ewentualnie czego się wystrzegać..

akwa-stolarz

• Gość
Odp: Meble kuchenne
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Sierpnia 2015, 22:56:10 czas Polski »
Trzeci raz piszę te wiadomość bo tapatalk wariuje. Obiecałem żonie meble w nowym domu. Korpusy z płyty meblowej białej. Tylko fronty i blat i widoczne elementy korpusów będą z litego. Przemyśl takie rozwiązanie. Ma dużo plusow

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline arturs

« Odpowiedź #2 dnia: 24 Sierpnia 2015, 23:04:06 czas Polski »
Trzeci raz piszę te wiadomość bo tapatalk wariuje. Obiecałem żonie meble w nowym domu. Korpusy z płyty meblowej białej. Tylko fronty i blat i widoczne elementy korpusów będą z litego. Przemyśl takie rozwiązanie. Ma dużo plusow

właśnie chodzi o to że nie chce płyty.. plusy i minusy mebli z drewna są nam raczej znane, w pokojach dzieci i sypialni mamy około 15 letnie drewniane meble, które żona rok temu osobiście wyczyściła wszystkie, pomalowała na biało, przecierała itp. i do kuchni też takie chce (białe ale drewniane)..

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #3 dnia: 24 Sierpnia 2015, 23:07:14 czas Polski »
płytę meblową też może pomalować :P
Zawsze masz pewność, że się nie zwichruje.
Większość robi korpusy z płyty meblowej a front z drewna jak już robi z drewna ;)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Sierpnia 2015, 23:08:39 czas Polski »
Może jeszcze być płyta fornirowana :)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Sierpnia 2015, 23:14:36 czas Polski »
Tylko różnica jest taka, że korpusy szafek kuchennych są Praktycznie nie widoczne, i jak zmontujesz kuchnie pod wymiar to nie będziesz miał potrzeby malować czy czyścić tego co nie Widoczne. :-) takie moje zdanie.  w kuchni panuje podwyższona wilgotność więc różnie może być z takimi szafkami

mily68

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Sierpnia 2015, 23:27:58 czas Polski »
W sensie z klejonki czy fornirowanymi?

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Sierpnia 2015, 23:30:47 czas Polski »
Z klejonki.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Sierpnia 2015, 08:27:03 czas Polski »
Witam.

Jeśli żona sobie życzy to nie ma wyjścia.
Zajżyj tu.

http://shop.smi-hardwoods.com/furniture-panels-11-c.asp

Klejonka w wyborze z kilkunastu gatunków drewna. Od sosny poprzez dębową po gatunki egzotyczne.
Niestety Firma w UK, ale transport nie jest aż tak drogi.
W Polsce nie znalazłem takiego wyboru.

Pozdrawiam

Offline arturs

« Odpowiedź #9 dnia: 25 Sierpnia 2015, 16:56:42 czas Polski »
zaraz popatrzę..
btw. ciekawe czy tu na forum jest jakiś fejsbukowy szpiegulec zamontowany bo od paru dni fejsik pokazuje Cię w propozycjach dodania do znajomych.. ale inwigilacja..

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Sierpnia 2015, 16:58:38 czas Polski »
Tak ten cholerny Facebook działa.
A wszystko lezie do USA.
Zero prywatności.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Sierpnia 2015, 10:28:10 czas Polski »
Oboje macie polubione profil did na Facebook i oboje odwiedzacie stronę forum. Na tej podstawie fb proponuję Ci znajomych :-)

Offline arturs

« Odpowiedź #12 dnia: 29 Sierpnia 2015, 00:49:36 czas Polski »
Czy głębokość szafek kuchennych na 60 cm nie będzie za dużo? wysokość 84cm co z sokołem da okoł 92-94 wysokości roboczej blatu..
planuję z grubości 18mm - chyba z grubszej niże te 18-20 nie ma co robić..

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Sierpnia 2015, 08:15:39 czas Polski »
Witam.

Jesli robisz sobie meble sam dla siebie to sam określasz wymiary.  Około 60 to standard.  Jedyne na co musisz zwrócić uwagę to jaki bedziesz miał nlat roboczy.  Szawki powinny być cofnięte okolo 3cm od krawędzi blatu. Wyssokosc cokołu to też kwestia gustu.  W Anglii to około 140 mm. W Polsce widziałem niższe.  To już sobie oblicz.
Tak sobie dobierz wysokosc aby material ja drzwiczki wykorzystać maksymalnie.  Chodzi o to aby nie okazało się że po rozcieciu klejonki na drzwiczki (nie wiem jaki jast jej rozmiar) jedne drzwiczki se za krótkie o 1 cm.
Pozdrawiam.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Sierpnia 2015, 08:19:43 czas Polski »
da okoł 92-94 wysokości roboczej blatu.
Czy nie za wysoko? U mnie blat jest na wysokości 850 mm. Czy Twoja Pani jest wysoka?