07 Maja 2026, 08:30:07 czas Polski

Autor Wątek: Meble kuchenne  (Przeczytany 22959 razy)

Offline Pragmatyczny Przemek

Odp: Meble kuchenne
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Sierpnia 2015, 08:20:00 czas Polski »
Blat 60 cm minus okap 2cm minus front 2cm początek szafki od ściany zaczyna sie na 56 cm. Ja robie szafki 50 cm i 6 cmszpary wentylacyjnej z tylu ewentualnie przepuszczenie rur i kabli.
Standard szafki to 72 cm plus nogi 10 lub 15 cm cokół.
Jeśli masz szafkę w standardzie to potem zawsze łatwiej wymienić front jak ci sie znudzi bo sa standardowe i łatwiej kupic.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Sierpnia 2015, 08:24:07 czas Polski »
sa standardowe i łatwiej kupic
" Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam" ;)

0

Offline arturs

« Odpowiedź #17 dnia: 29 Sierpnia 2015, 09:10:58 czas Polski »
nie jest wysoka,  ale standarowe szafki mieliśmy w poprzednum mieszkaniu i były za nisko, teraz zmierzyłem jak piszą w netach od ręki ugiętej w łokciu 15cm, zrobiem testowo tak półwyspę w blatem roboczym (na wyższych nóżkach bo korpusy miałem) i żonie pasuje.. ma problemy z kręgosłupem i tak nie musi się schylać..

blaty mają 63cm ale faktycznie standardowe mają 600mm, ale to nie problem utnę  długości i będzie..

sa standardowe i łatwiej kupic
" Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam" ;)
dokładnie, pod warunkiem że umiesz albo chcesz się nauczyć.. a powiem że chcę..
a kupne fronty już miałem i nie chcę, już wolę z płyty samemu zrobić, ale mają też być z drewna..

Offline hycel

« Odpowiedź #18 dnia: 29 Sierpnia 2015, 15:40:46 czas Polski »
Witam .
   Swoją kuchnie tez robiłem sobie sam , jest to najdroższe pomieszczenie w domu ,ale chyba najważniejsze .
Do pracy nad kuchnią przygotowywałem się długo . Z braku czasu myślałem o kupnie ,ale moja kuchnia jest dość
duża (25m) i kuchnie ,które odpowiadały mojej żonie zaczynały się powyżej 45 000,cy.
Efekt był taki ,ze musiałem znależć  czas , zrobiłem to w ten sposób ,ze fronty bukowe zamówiłem gotowe , a
 reszta sam. Po wielu latach spisują się doskonale ,zona jest ciągle z niej zadowolona .
   Pozdrawiam.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Sierpnia 2015, 16:02:43 czas Polski »
Hycel, a korpusy szafek również z litego? Mnie najbardziej zastanawia, jak zrobić blat o długości 2 metry

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline hycel

« Odpowiedź #20 dnia: 29 Sierpnia 2015, 16:55:51 czas Polski »
Witam .
 Jestem fanem mebli z litego drewna , ale korpusy szafek mebli kuchennych ,z litego
to już duża przesada . Jeżeli ktoś chcę być ortodoksą ,to z płyty meblowej .
 Tylko po co ! .
     Pozdrawiam.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Sierpnia 2015, 18:05:11 czas Polski »
Swoje meble do kuchni robiłem kilka lat temu. Blaty robocze mam na wysokości 90 cm, mam 182 cm, żona 175 cm wzrostu. Wydaje mi się bardzo optymalnie. Blat na wyspie jest na wysokości 95 cm, na wyspie jest kuchenka, część robocza a z drugiej strony jest miejsce do siedzenia (hokery). Korpusy dolnych szafek robię na 52 cm, górne na 30 cm. Z praktyki wiem, że korpusy dolne nie powinny dochodzić do ściany, są często rury, gniazda elektryczne i co ważne, jest wentylacja między szafkami a ścianą.

Offline arturs

« Odpowiedź #22 dnia: 29 Sierpnia 2015, 22:24:10 czas Polski »
Witam .
   Swoją kuchnie tez robiłem sobie sam , jest to najdroższe pomieszczenie w domu ,ale chyba najważniejsze .
Do pracy nad kuchnią przygotowywałem się długo . Z braku czasu myślałem o kupnie ,ale moja kuchnia jest dość
duża (25m) i kuchnie ,które odpowiadały mojej żonie zaczynały się powyżej 45 000,cy.
Efekt był taki ,ze musiałem znależć  czas , zrobiłem to w ten sposób ,ze fronty bukowe zamówiłem gotowe , a reszta sam. Po wielu latach spisują się doskonale ,zona jest ciągle z niej zadowolona

no ja mam kuchnię płynnie przechodzącą w salon, razem 45-50m więc miejsca mam trochę.. szafki które żona widziała to jakieś 15tys. jakbym chciał kupić więc nawet jak wydam na lite drewno parę zł to jeszcze sporo z tej kwoty zostanie, zwłaszcza że mam już dużo mechanizmów bluma czy 4 wyjeżdżające kontenerki

Hycel, a korpusy szafek również z litego? Mnie najbardziej zastanawia, jak zrobić blat o długości 2 metry

wysłane przy użyciu tapatalk

tu chyba tylko z klejonki bukowej albo czegoś podobnego..

Witam .
 Jestem fanem mebli z litego drewna , ale korpusy szafek mebli kuchennych ,z litego
to już duża przesada . Jeżeli ktoś chcę być ortodoksą ,to z płyty meblowej .
 Tylko po co !

znaczy nie rozumiem tego co napisałeś, możesz jaśniej..

Swoje meble do kuchni robiłem kilka lat temu. Blaty robocze mam na wysokości 90 cm, mam 182 cm, żona 175 cm wzrostu. Wydaje mi się bardzo optymalnie. Blat na wyspie jest na wysokości 95 cm, na wyspie jest kuchenka, część robocza a z drugiej strony jest miejsce do siedzenia (hokery). Korpusy dolnych szafek robię na 52 cm, górne na 30 cm. Z praktyki wiem, że korpusy dolne nie powinny dochodzić do ściany, są często rury, gniazda elektryczne i co ważne, jest wentylacja między szafkami a ścianą.

głębokość to nie problem, wszystko w ścianach, też własnoręcznie wkuwałem i kable kładłem.. ale właśnie wyższe szafki są o wiele wygodniejsze, bo standardowe są determinowane wysokością standardowych frontów..

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #23 dnia: 29 Sierpnia 2015, 22:56:21 czas Polski »
ale właśnie wyższe szafki są o wiele wygodniejsze, bo standardowe są determinowane wysokością standardowych frontów..
I to możesz podciągnać nóżkami 15 cm, ale wtedy jest wysoki cokół i nie którym się nie podoba. a te nóżki 15 cm można wyciągnąć lekko ponad 16 cm

kwita

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 29 Sierpnia 2015, 23:05:35 czas Polski »
szafki które żona widziała to jakieś 15tys. jakbym chciał kupić więc nawet jak wydam na lite drewno parę zł to jeszcze sporo z tej kwoty zostanie
...abyś nie dobił do tej kwoty robiąc korpusy z drewna. Bardzo wiele osób głowi się nad kolorem płyty na korpusy a później przyznaje rację, że w ogóle prawie ich nie widać. Co do kwoty, najlepiej jak zrobisz sobie uczciwy kosztorys, począwszy od mechanizmów a skończywszy na śrubkach trzymających zawiasy, HDF. Robiłem różne zestawienia mebli, z różnym osprzętem i wierz mi, cena płyt laminowanych na meble to jest średnio około 25-30% ceny końcowej. Moja kuchnia ma wymiary 3,5x4,5 m, jest słupek, półwyspa 1,2x2m, 10xfront na Blumie HK-S (szafki wiszące), całość jest z płyty laminowanej, fronty są akrylowe (tylko górne), blat Lupus (same blaty kosztowały 1400 zł), zawiasy blum, relingi aluminiowe, szuflady z cichym domykiem, 1x cargo 400 Rejs, materiał kosztował 9200 zł. Koszt takich mebli według firmy to 15800 zł

Offline arturs

« Odpowiedź #25 dnia: 30 Sierpnia 2015, 00:41:19 czas Polski »
uczciwego kosztorysu to nie wiem czy zrobię bo mam już cargo rejsa takie podwójnie wysuwane, trzy kontenerki też rejsa wysuwane, jakieś 12-15 mechanizmów szuflad bluma.. dużo "blumowych" zawiasów plus tyle samo cichych domyków, parę relingów zostało, takie zasuwane zamknięcia (coś jak brama przesówna tylko do szafek, nie pamiętam nazwy) też mam na parę szafek..
więc na to już nie wydam kasy bo już raz wydałem.. blaty na razie mam nówki sztuki z ikei.. zlew ceramiczny dwukowmorowy z kranem z nierdzewki też mam więc to to też odpada.. sprzet AGD z wyjątkiem płyty indukcyjnej też mam praktycznie nowy..
poza tym płyta mdf to koszt około 40 zł za m2 a klejonka 77.. bedzie chyba wyspa, lodówka sidebyside ma być zabudowana całkiem, stojący słupek z piekarnikiem albo dwoma, półki wiszące też częściowo widoczne i dlatego się obawiam jak wyglądać będzie połączenie płyty i drzwiczek..
macie może jakieś fotki jak to wygląda u Was?
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2015, 00:43:47 czas Polski wysłana przez arturs »

Offline arturs

« Odpowiedź #26 dnia: 30 Sierpnia 2015, 00:53:34 czas Polski »

I to możesz podciągnać nóżkami 15 cm, ale wtedy jest wysoki cokół i nie którym się nie podoba. a te nóżki 15 cm można wyciągnąć lekko ponad 16 cm

Ma być szafka podniesiona ale póki co bez cokołu (nawet zdejmowanego) bo codziennie trzeba spod szafek wymiatać (pies i kot w domu).. Nie mogą być od podłogi do dołu szafki za wysokie bo inaczej kot tam będzie włazić ;)
Nie ma lekko :D

kwita

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 30 Sierpnia 2015, 07:15:26 czas Polski »
półki wiszące też częściowo widoczne i dlatego się obawiam jak wyglądać będzie połączenie płyty i drzwiczek..
Zawsze można widoczne elementy zrobić z oklejonej płyty fornirem i dobrać kolor. Do Ciebie należy decyzja. Każdemu podoba się co innego. Co do cokołów, przecież są uszczelki do cokołów aby nic nie wpadało pod szafki. Mam trzy duże psy w domu, przez chwilę gdy nie było cokołów to był istny horror ze sprzątaniem pod szafkami, szczególnie w miejscach gdzie dwie nogi są obok siebie. Jeśli nie zamierzasz dawać cokołów, musisz kupić droższe nóżki aby to jakoś wyglądało. U mnie przy psach sprawdza się cokół aluminiowany. Zero śladó użytkowania

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #28 dnia: 30 Sierpnia 2015, 08:23:35 czas Polski »
Ja problem z widocznhmi bokami szafek rozwiązuję w ten sposób ze zasłaniam je panelem gladkim wykonanym z rego samego materiału co drzwiczki.  Jest on szerszy od boku o grubość drzwiczek, tak więc po zamontowaniu zasłania ich brzeg. Druga opcja to wykonać ten widoczny bok korpusu z tego samego materiału co drzwiczki.
To samo rozwiązanie stosuje w przypadku safek wysokich.
Jesli mogę zasugerować do daj szawki do samego sufitu a żona będzie cię bardziej kochac za to że nie trzeba martwić się sprzątaniem tam j jednocześnie za wkekszą ilość miejsca.  A cokoły zamontuj jakieś.  Jak kolega pisał mozna zamontować cokoły z uszczelkami.
Pod szafkami dolnymi i u góry mozna zamontowac listwy dekoracyjne co dodaje elefnacji i profesjonalnego wykonczenia.
Wrzucę kilka fotek jak to wyglada.

Pozdrawiam.

Ps. Odwiedziłeś te stronę gdzie sprzedają klejonkę? podalem?

Offline arturs

« Odpowiedź #29 dnia: 30 Sierpnia 2015, 11:02:12 czas Polski »
dzięki za porady, odwiedziłem stronę, faktcznie ceny nie przerażają.. napisałem maila odnoście kosztów transportu do polski ale nie mam jeszcze odpowiedzi.. kojarzysz czy ceny tam są z VAT podane czy bez bo chyba przy wysyłce do Polski to jest jakoś tak że stawka jest zerowa..