31 Lipca 2026, 08:16:15 czas Polski

Autor Wątek: Meble kuchenne  (Przeczytany 23165 razy)

Offline Pragmatyczny Przemek

Odp: Meble kuchenne
« Odpowiedź #45 dnia: 25 Marca 2016, 22:48:25 czas Polski »
Ja kręcę na 5 cm od brzegu plus cokół minus front więc pod szafkę włożysz 5 cm stopy.
Akurat kobieta dzięki temu może stać bliżej zlewu... (sorry musiałem)

Offline arturs

« Odpowiedź #46 dnia: 26 Marca 2016, 09:46:46 czas Polski »
czyli jak cokół i front po tyle samo mają to jest 5cm.. żona kategorycznie nie chce cokołu.. woli co drugi dzień odkurzać pod szafkami.. chociaż,może to i dobrże bo jest alergiczką i kurz jej nie służy..

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #47 dnia: 26 Marca 2016, 09:50:51 czas Polski »
Bez cokolu troche lipa pod katem chigienicznyn. Przy nozkach po niedlugim czasie cywilizacje bakterii powstana. Z czasem pojawia sie piramidy i wojny.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Jakub82

« Odpowiedź #48 dnia: 26 Marca 2016, 09:52:51 czas Polski »
Ja 10 cm co daje możliwość otworzenia zmywarki bez wycinania okropnego otworu w cokole, szczególnie źle to wygląda jak kuchnia otwarta jest na salon i siedziska są na wysokości wyciętego otworu.

« Odpowiedź #49 dnia: 26 Marca 2016, 10:05:26 czas Polski »
Ja 10 cm co daje możliwość otworzenia zmywarki bez wycinania okropnego otworu w cokole, szczególnie źle to wygląda jak kuchnia otwarta jest na salon i siedziska są na wysokości wyciętego otworu.
Nie da się tak mocno cofnąć cokołu. Zmywarka nie jest aż tyle podcięta.

żona kategorycznie nie chce cokołu.. woli co drugi dzień odkurzać pod szafkami..
Dajesz uszczelkę cokołową i koty spod szafki nie wychodzą, a i woda przy myciu nie wchodzi.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 26 Marca 2016, 20:45:03 czas Polski »
Zrobiłem już nie jedną kuchnię i wiem, że odkurzanie pod szafkami, które mają 58cm głębokości i 10cm wysokości nie należą do łatwych...a do tego kuchnia to nie jest salon czy sypialnia. Oprócz kurzu i okruchów jest jeszcze tłuszcz i dochodzi mycie na mokro a to już wymaga leżenia na podłodze i ten gąszcz nóg pod spodem, szczególnie sąsiadujące nogi korpusów i centymetrowa szczelina. Za tylnymi nogami nie jesteś w stanie umyć podłogi, ciężko jest wyregulować nogi a co dopiero utrzymać tam porządek. W takim wypadku zastanowiłbym się na nogami 15cm... :)

Offline arturs

« Odpowiedź #51 dnia: 27 Marca 2016, 00:06:40 czas Polski »
nogi mają 6cm.. bo szafki mają 80cm wysokości,  pomyślę nad tym cokołem jeszcze..

aha - kojarzycie czy do szuflad tandembox takich 4-5 letnich da się tip-on dołożyć ? czy jak się toto nazywa - chodzi o to żeby uchwytów nie było..

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #52 dnia: 27 Marca 2016, 08:40:59 czas Polski »
Do tandemboxow nie dolozysz ot tak.tipona bo musisz wymienic prowadnice.
Podrzuc zdjecie szuflady
« Ostatnia zmiana: 27 Marca 2016, 08:48:04 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

« Odpowiedź #53 dnia: 27 Marca 2016, 09:11:56 czas Polski »
W nogi 6cm nie włożysz ręki by regulować poziom

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #54 dnia: 27 Marca 2016, 09:39:37 czas Polski »
W anglii wysokosc cokołów jest standardowo 140mm.
Odległość blatunod podlogi ja ustawiam wieksza niz standardowa.
Około 90cm.
Spoleczenstwo jest wyzsze niż za czsow kiedy ustalane byly normy.
90m sprawdza się świetnie
Moim zdaniem możesz zwiekszyc wysokość cokolu do 10cm.
Ale to juz zależy jak wysocy jesteście i jakie macie preferencje.
A moze po prostu zrobic szfki bez cokołu, a cokoły przygotowac do montażu jak stwierdzicie że jednak bedzie lepiej z cokolami?

Offline arturs

« Odpowiedź #55 dnia: 27 Marca 2016, 10:34:04 czas Polski »
Tak na szybko.. szuflady ze starych szafek, ale mam pięć takich i chciałbym wykorzystać..

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #56 dnia: 27 Marca 2016, 10:52:19 czas Polski »
Starszy typ TandemBoxow. To tak jak mowilem. Wymienic prowadnice trzeba na dostosowane do TipOn'ow. W tej wersji tanie to to nie jest.

Offline arturs

« Odpowiedź #57 dnia: 27 Marca 2016, 14:08:12 czas Polski »
Czyli lepiej nowe szuflady ? Czy szuflada sama pod nowe prowadnice będzie pasować?
A no i czy polecacie jakieś zamienniki szuflad czy jednak blum ?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #58 dnia: 27 Marca 2016, 14:16:58 czas Polski »
Same plaszcze (boczki) powinny pasowac pod nowe prowadnice ale nie na 100% bo tego nie probowalem. Jesli pasuje to nie musisz dokladac kosztow. Ale juz juz nowe mialbys kupic to zamiast TandemBoxow polecalbym LegraBoxy. W wersji na tipon wychodzi bardzo podobna cena.
Co do innych firm to masz np. ModernBoxy chyba z GTV'a ale nie wypowiem sie. Nowe pracuja dobrze ale nie mam pojecia jak bedzie po czasie. Nie jestem tez pewny czy maja wersje z tiponem.

Jest jeszcze opcja z Servo Drive ;) Drogie to ustrojstwo ale jak juz mialbys wydac kase na nowe szuflady z TipOn'em to niewiele drozej by to wyszlo. Jest to polaczenie tipona i cichego domyku.
« Ostatnia zmiana: 27 Marca 2016, 14:18:30 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

« Odpowiedź #59 dnia: 27 Marca 2016, 14:27:43 czas Polski »
Modern boxy są spoko. Montowałem mamie. Tylko trzeba kręcić inaczej niż instrukcja nakazuje. Piszą, że na 37 mm śrubę kręcić, ale wtedy front odstaje i się nie dociąga i powinno się kręcić na 38 mm wtedy chodzą jak trzeba. W tym momencie chodzą rok i wszystko śmiga. Montowałem już u kilku klientów i jeden dzwonił, że coś zaczeło cykać, ale na nastepny dzień dzwoni, że odwołuje alarm bo wszystko działa dobrze i się naprawiło.