07 Maja 2026, 12:05:56 czas Polski

Autor Wątek: Meble kuchenne  (Przeczytany 22964 razy)

Offline Jakub82

Odp: Meble kuchenne
« Odpowiedź #60 dnia: 27 Marca 2016, 20:59:07 czas Polski »
Przemek głupot nie gadaj , jest aż tyle cofnięta dokładnie 10 -11 cm zależy jaki model

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #61 dnia: 27 Marca 2016, 21:50:20 czas Polski »
Przemek głupot nie gadaj , jest aż tyle cofnięta dokładnie 10 -11 cm zależy jaki model
ok, może, nie zwracałem na to uwagi nigdy, ale teraz się przypatrze jak bede montował coś.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #62 dnia: 27 Marca 2016, 22:33:34 czas Polski »
Stane za Przemkiem bo wczesniej rowniez dalbym sobie reke (no moze maly palec) uciac, ze jest mniej na zmywarkach. Pewnie dlatego, ze ja (i jak widze PP) nigdy nie cofalismy cokolu tak daleko.
 Jest to na tyle nietypowy montaz, ze mogles po prostu Jakubie to powiedziec a nie z taka zloscia skakac na kolege.

Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Andreas

« Odpowiedź #63 dnia: 28 Marca 2016, 09:23:07 czas Polski »
Ktoś chyba lubi często czyścić w kuchni -szafki bez cokołów . Chcesz otwieranie na tip-on a to wiąże się z dotykaniem frontu aby go otworzyć . A nie sądzę aby ktoś mył ręce zanim dotknie front do otwarcia . Ja współczuję ludziom którzy robią otwieranie na dotyk .

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #64 dnia: 28 Marca 2016, 09:49:55 czas Polski »
Otwierają z kolana. Szczególnie górne c

Offline arturs

« Odpowiedź #65 dnia: 28 Marca 2016, 10:10:27 czas Polski »
Andreas - to bardzo trafny argument, faktycznie trzeba to przemyśleć..
co do zmywarki to u mnie jest sporo cofnięta w miejscu cokołu, ale i tak jest postawiona wyżej więc tu problemu nie ma..
ok, to teraz dalej lecimy z pytaniami..
szafka ma 800mm wysokości - trzy szuflady - na ile liczyć wysokość frontów.. po 2mm od dołu i góry i pomiędzy szufladami po 4mm, i od boków po 2mm?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #66 dnia: 28 Marca 2016, 10:20:39 czas Polski »
Od blatu daj 7. Jest to taki standardzik wyrobiony przez piekarnik i zmywarke. Miedzy szufladami 3 a lewo i prawo to tak jak piszesz po 2.
Srednio fronty szuflad przy szafce 720 maja 2 razy po 283 i 141. Mozesz do tych wymiarow po rowno dodac roznice albo tylko do 2 wysokich. W drugiej opcji niska szuflada bedzie jakas taka nieproporcjinalna.

I jeszcze wazne. Jesli jednak zdecydujesz sie na tipony to pamietaj, ze zmywarki tak nie otworzysz.
« Ostatnia zmiana: 28 Marca 2016, 10:26:43 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

kwita

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 28 Marca 2016, 10:48:23 czas Polski »
Jesli jednak zdecydujesz sie na tipony to pamietaj, ze zmywarki tak nie otworzysz.
... :) po prostu nie będzie używał. Możesz ją prosić, bić i kopać i nie zadziała.
Co do zmywarki to tez nie spotkałem się z takim sporym cofnięciem, są wymiary 100mm ale to jest liczone zawsze od frontu zmywarki do wycięcia... nie widziałem wymiaru licząc od cokołu do frontu... akże Przemek głupot nie prawi :) 

Offline robi30

« Odpowiedź #68 dnia: 28 Marca 2016, 11:34:57 czas Polski »
tak z nowinek napiszę w nowym katalogu bluma maja mechanizm tip on "servo drive flex" do zmywarek i lodówek ale jak to nowość to pewno kupe kasy to kosztuje.
http://www.blum.com/pl/pl/01/60/20/30/10/
Słyszałem - zapomniałem
Widziałem - pamiętam
Zrobiłem - rozumiem

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 28 Marca 2016, 11:48:28 czas Polski »
Można otworzyć łokciem,  kolanem....  To chyba lepiej niż łapać uchwyt brudnymi rękoma

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #70 dnia: 28 Marca 2016, 11:49:29 czas Polski »
Jakis czas juz jest to na rynku ale o cene takiego "uchwytu" lepiej nie pytac ;) Choc z drugiej strony jak kogos stac to czemu nie.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 28 Marca 2016, 13:15:04 czas Polski »
Na TIP ON-ie mam otwieranie kubła na śmieci pod zlewozmywakiem, działa ok. Tylko czasem się zapominam jak jestem u kogoś w kuchni i z nogi (stały fragment gry w kuchni) próbuję otworzyć szufladę ;D

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #72 dnia: 28 Marca 2016, 13:19:50 czas Polski »
A nie lepiej takie uchwyty ? Bardzo modne ostatnie lata.

Offline arturs

« Odpowiedź #73 dnia: 28 Marca 2016, 13:34:31 czas Polski »
Od blatu daj 7. Jest to taki standardzik wyrobiony przez piekarnik i zmywarke. Miedzy szufladami 3 a lewo i prawo to tak jak piszesz po 2.
Srednio fronty szuflad przy szafce 720 maja 2 razy po 283 i 141. Mozesz do tych wymiarow po rowno dodac roznice albo tylko do 2 wysokich. W drugiej opcji niska szuflada bedzie jakas taka nieproporcjinalna.

I jeszcze wazne. Jesli jednak zdecydujesz sie na tipony to pamietaj, ze zmywarki tak nie otworzysz.

szuflady chyba będą wszystkie równe, nie będzie żadnej niższej - przynajmniej tak do tej pory było o żona nie mówiła że chce inaczej.. trzyma tam dużo słoików, talerzy, i co tam sobie chce.. w zasadzie teraz oprócz jednego wyjeżdżającego kontenerka z Rejsu z szafki narożnej nie będzie żadnych drzwiczek, same szuflady.. bo jest jeszcze spiżarnia obok kuchni.. nawet kosz na śmieci mamy teraz w szufladzie takiej wysokiej

a jak tip on do szuflady 80cm będą działać?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #74 dnia: 28 Marca 2016, 13:39:30 czas Polski »
Normalnie beda dzialac chyba, ze szuflade betonem zalejesz.
Zastanawia mnie tylko jak wszyscy co maja kosz na smieci na tipon go zamykaja. Niezle to musi byc obdrapane lub wytarte ;)
Ale jesli juz ma byc to do takiej szuflady polecam zalozyc synchronizator.

ps. A gdzie sztucce ?