24 Kwietnia 2026, 15:59:42 czas Polski

Autor Wątek: Recenzja wkrętarki bosch GSR 10,8-2-LI akumulatory 2ah  (Przeczytany 7854 razy)

to-ja

• Gość
Recenzja wkrętarki bosch GSR 10,8-2-LI akumulatory 2ah
« dnia: 29 Sierpnia 2015, 20:24:27 czas Polski »
Wkrętarka kupiona głównie do użytku domowego ale po zakupie wziąłem do pracy żeby sprawdzić w trochę trudniejszych warunkach
Zalety:

-przede wszystkim akumulatory trzymają dużo dłużej niż się spodziewałem (porównuję do wkrętarki einhell'a  18V którą kiedyś miałem)
w pracy przy wkręcaniu wkrętów, 100-200szt na dzień  raczej mniejszych rozmiarów jedno ładowanie akumulatora starczało mi na 2,5 dnia
-jak na taką małą wkrętarkę dość mocna
-bardzo precyzyjny wyłącznik bardzo łatwo regulować obroty, elektronika także dobrze utrzymuje wybrane obroty
-lekka i mała, mogłem użyć tam gdzie wcześniej używałem ręcznej grzechotki z braku miejsca
-dwa biegi
-oświetlenie doświetla miejsce pracy w odległości około 3-4 cm od uchwytu czyli przy standardowym wkrętaku świeci już na miejsce pracy
-kontrolki poziomu baterii działają dobrze jest też powiadomienie o małej ilości prądu w baterii , nazwali to rezerwą
-obudowa solidna guma jest tam gdzie powinna być
-uchwyt trzyma bardzo dobrze
-ładowanie 2ah mniej niż godzinę, podają 40 min ale nie chciało mi się sprawdzać
-gwarancja trzy lata, nie wiem jak działa serwis bo jeszcze nie musiałem korzystać a mam jeszcze coś z tej firmy i jak na razie działa idealnie, to chyba dobry znak

Wady
-największą wadą jest lekki luz osi uchwytu, nie jest to bicie tylko wyczuwalny luz, w zasadzie większość wiertarek ma taki luz w większym lub mniejszym stopniu ale według mnie powinien być mniejszy jeśli już musi być
-ładowarka podczas ładowania zakłóca mi radio w warsztacie (radio zaczyna szumieć) dziwna wada-nie wada ale dla mnie to wada

Teraz kilka informacji z instrukcji których w opisach w sklepach przeważnie nie ma
-podobno ma zabezpieczenie przeciążeniowe i po przegrzaniu zwolni obroty jak ostygnie wróci do normalnych
-akumulatory mają zabezpieczenie przed pełnym rozładowaniem
-ładowarka kontroluje temperaturę akumulatorów i nie włączy ładowania jeśli są za ciepłe
Powyższych nie sprawdzałem

Ogólnie godna polecenia a mając ładowarkę i akumulatory można dokupić inne narzędzia z serii 10,8

« Ostatnia zmiana: 29 Sierpnia 2015, 21:17:47 czas Polski wysłana przez JarekO »

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
Odp: Recenzja wkrętarki bosch GSR 10,8-2-LI akumulatory 2ah
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Sierpnia 2015, 20:56:54 czas Polski »
Dzięki za fajną reckę ;)
Przymierzam się do małej wkrętarki 10.8 V, na placu boju został Bosch i Festo(txs cxs).
Martwią mnie luzy o których wspomniałeś, wg. mnie w takim sprzęcie nie powinien występować inna kwestia to czy nie będzie powiększać się.

to-ja

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Sierpnia 2015, 21:20:48 czas Polski »
Luz jaki był taki jest, przed zakupem czytałem że np w makicie luzu nie ma a po paru godzinach pracy robi się dość duży, czyli jak już musi być to lepiej niech jest od początku do końca taki sam niż ma się powiększać z czasem.
Też jestem zdania że luzu nie powinno być żadnego, ale przy pracy jest nie zauważalny i gdybym po zakupie jej dokładnie nie oglądał to podczas pracy nawet bym nie zauważył.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Sierpnia 2015, 21:21:13 czas Polski »
Dzięki za opis. Dodałem fotkę z netu :)

Co do przegrzania silnika... warto po ciężkiej pracy (jak jest wkrętarka, wiertarka gorąca) dać na maxa obroty i ją "przewietrzyć" i tym samym schłodzić :)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Władek.GM

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Grudnia 2016, 13:12:12 czas Polski »
Witam, Są dwa modele GSR 1080 , i GSB 1080. Czy ktoś wie czym one się różnią oprócz ceny?

kerry

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Grudnia 2016, 13:15:16 czas Polski »
Władku, sprawdź w dziale "przedstaw się"  ???

Offline Władek.GM

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Grudnia 2016, 13:20:31 czas Polski »
" Władku, sprawdź w dziale "przedstaw się" "

Dziękuję za odpowiedź, ale nie bardzo rozumiem. Co tam mam sprawdzić?

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Grudnia 2016, 13:23:50 czas Polski »
" Władku, sprawdź w dziale "przedstaw się" "

Dziękuję za odpowiedź, ale nie bardzo rozumiem. Co tam mam sprawdzić?

Uczestnictwo w forum rozpoczynamy od przedstawienia się w tym dziale. Zacznij od tego a otrzymasz odpowiedzi na swoje pytania.

Offline Arek15

« Odpowiedź #8 dnia: 22 Grudnia 2016, 20:58:04 czas Polski »
b to udar, gsr bez udaru,

w wersji 10,8 nie ma ale aku bosch z sys cool pack 18 v miom zdaniem najlepsze.

« Ostatnia zmiana: 22 Grudnia 2016, 21:01:56 czas Polski wysłana przez Arek15 »

Offline Władek.GM

« Odpowiedź #9 dnia: 22 Grudnia 2016, 23:03:37 czas Polski »
Tak już się zorientowałem że GSB 1080 ma udar, który osobiście uważam za zbędny bajer, kompletnie bezużyteczny w takim urządzeniu.
Kupiłem GSR 1080, tylko kurcze rozczarowanie nastąpiło jak rozpakowałem, że lampki led w moim egzemplarzu nie ma.
Tak poza tym to rzeczywiście chodzi fajnie, jak na tak mały prąd zasilania.

Offline Coolman

« Odpowiedź #10 dnia: 23 Grudnia 2016, 11:16:42 czas Polski »
Jak chciales lampke to bylo kupic gsr 10,8 , dodatkowo tamta jest krótsza.

Wysłane z mojego GT-P3100 przy użyciu Tapatalka

Offline Władek.GM

« Odpowiedź #11 dnia: 23 Grudnia 2016, 22:40:21 czas Polski »
Kurcze, myślałem że gsr 1080, i gsr 10,8 to samo, a tu taki myk.