12 Maja 2026, 22:26:38 czas Polski

Autor Wątek: Recenzja wyrzynarki bosch GST 140 ce  (Przeczytany 3769 razy)

to-ja

• Gość
Recenzja wyrzynarki bosch GST 140 ce
« dnia: 30 Sierpnia 2015, 20:21:41 czas Polski »
Wyrzynarka pracuje co dziennie, w 90% tnie materiały do 20mm, sporadycznie cięła deski do 40mm, blachę, plastik.
Zamiast opisywać wady i zalety opiszę każdy element osobno
Obudowa
solidna, zaprojektowania dość ergonomicznie pozwala na dobre prowadzenie, wyłącznik w takim miejscu że palec automatycznie na nim ląduje.

Mocowanie brzeszczotu
szybkie i wygodne, dźwignia do wymiany brzeszczotu w dobrym miejscu, zużyte brzeszczoty bardzo łatwo wyskakują, trzyma idealnie i co najważniejsze po dłuższym użytkowaniu nie dostało żadnych luzów, po zamocowaniu brzeszczot nie ruszy się w żadną stronę, trzyma tak samo cieńsze i grubsze brzeszczoty.

Prowadzenie brzeszczotu
Dwa kółeczka sprawdzają się dość dobrze, usztywniają brzeszczot, po dłuższym użytkowaniu minimalne ślady zużycia na większym kółku tym bliżej materiału, przy cieńszych brzeszczotach  rowek w kółkach jest szerszy od grubości brzeszczotu i usztywnienie nie jest aż tak dobre.

Oświetlenie
dwie diody oświetlają bardzo dobrze, nie włączają się automatycznie, trzeba wcisnąć ręcznie przycisk na górze obudowy

Stopa
pierwsza stopa której nie pogiąłem (wcześniej miałem wyrzynarki z blaszaną stopą co jakiś czas trzeba było prostować przód stopy) bardzo solidna,
spód stopy ma plastikowy ślizg, jeszcze się nie zużył i nie wygląda że w najbliższym czasie ma zamiar

Ustawianie stopy
bez narzędziowe, bardzo szybkie niestety mało dokładne, kąty zaznaczone na stopie są powiedzmy orientacyjne żeby ustawić idealny kąt trzeba by użyć kątomierza (jeszcze nigdy nie potrzebowałem idealnego kąta bo i wyrzynarka to też nie jest precyzyjne urządzenie),
jest śruba którą można wyregulować kąt stopy, ale nie ma to zbyt dużego znaczenia ponieważ stopa przed zablokowaniem ma luz na pinie ustalającym
po zablokowaniu stopa nie ruszy się nawet pod obciążeniem to na plus
Dodatkowo jest opcja której producent chyba nie przewidział i jest przez przypadek, stopę można zablokować lekko przesuniętą do tyłu co daje dodatkowe kilka mm cięcia dojeżdżając np do jakiegoś narożnika

Nadmuch
można go wyłączyć do pracy z odkurzaczem, przy suchym materiale jest zupełnie wystarczający, przy wilgotnym drewnie trochę za słaby,
nie sypie trocinami po oczach i po całym warsztacie jak miałem przy innych wyrzynarkach to duży plus, dla kogoś kto będzie chciał ciąć grubsze drewno po narysowanej lini może być za słaby

Osłony
przeciw odpryskowa dobrze pasuje i działa, przednia przylega bardzo dokładnie

Elektronika
płynny rozruch działa idealnie, obroty zawsze są te same niezależnie od obciążenia po prostu działa jak ma działać

Kabel
długi gumowy i wytrzymały tyle razy był już deptany i nic

Podsumowując, wady ustawianie kąta, siła nadmuchu czy będzie wystarczająca zależy od potrzeb, reszta to zalety.
Dla mnie najważniejsze wytrzymała i niezawodna, nie dostała żadnych luzów, nic się nie zepsuło, wszystko pracuje po pewnym czasie tak samo jak była nowa. Ja jestem bardzo zadowolony i mogę polecić.

Offline robson

Odp: Recenzja wyrzynarki bosch GST 140 ce
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Sierpnia 2015, 20:41:58 czas Polski »
A czy maszynka jest wyposażona w przycisk tzw.'' precision control'' :)

to-ja

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Sierpnia 2015, 21:22:07 czas Polski »
Taki przycisk był w jednym z wcześniejszych modeli ten go nie ma

Offline MarcinW

« Odpowiedź #3 dnia: 30 Sierpnia 2015, 23:48:28 czas Polski »
ja mam mocniejszą wersję - Bosch GST 160 CE i jestem z niej bardzo zadowolony.
Generalnie zgadzam się z recenzją, jednak po dłuższym użytkowaniu zauważam jedną i jak na razie po prawie 2 latach jedyną wadę. Włącznik przesuwny ma zbyt małe progi. Pracując w rękawicach, czasami trudno wyłączyć kciukiem bo brakuje odpowiedniego oparcia.