29 Czerwca 2026, 21:53:41 czas Polski

Autor Wątek: Altana prostokątna  (Przeczytany 12435 razy)

Offline Adam

• Full Member
  • Ocena +6/-1
  • Projekt - połowa sukcesu
  • View Gallery
Altana prostokątna
« dnia: 09 Sierpnia 2013, 23:24:12 czas Polski »
Witam!

Chciałbym Wam pokazać altanę którą właśnie robię. Lecz na początek proszę zwrócić uwagę na to, iż mam 14 lat i jest to pierwsza tego typu konstrukcja (i tak duża) w moim życiu.

Wymiary :  od słupa do słupa : 2900mm / 2500mm
                   słupy pionowe, murłaty, zastrzały : przekrój : 100mm/100mm
                   krokwie: 50mm/100mm

Dach spada pod kątem 20 stopni

Postawiona jest na starych fundamentach, lecz nie na całych , tylko na części ponieważ obok będzie stał grill. Być może będzie to widać na zdjęciach.

Przez pierwsze 10 dni (przed robieniem konstrukcji) robiłem projekty i dopiero siódmy został zaakceptowany przez rodziców.

Dzień 1: Przycięcie krawędziaków na słupy pionowe i murłaty. Zaimpregnowanie ich.
Dzień 2: Ustawienie przyciętych materiałów i złączenie ich ze sobą.
Dzień 3: Przymocowanie całej konstrukcji do fundamentów za pomocą kotew przykręcanych.
Dzień 4: Wykonanie 4 krokwi, umocowanie i zaimpregnowanie ich.
Dzień 5 (dziś): Wykonanie sześciu z ośmiu krokwi mniejszych.

Jako że jest to moja pierwsza altana proszę wytykać mi wszystkie możliwe błędy, tak aby w przyszłości ich uniknąć.

O ile jutro pogoda dopisze dokończę krokwie i zrobię zastrzały.

[załącznik usunięty przez administratora]

Offline Morświn

Odp: Altana prostokątna
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Sierpnia 2013, 12:12:25 czas Polski »
Ciekawie się zapowiada. Jakieś ławki i stół będziesz robił do środka? A ten grill to sam będziesz murował? Bo jak tak to koniecznie musisz go pokazać po skończeniu :D ostatnio mam bzika na punkcie murowania i staram się murować co popadnie :) Życzę powodzenia w dalszej pracy.

Offline Adam

• Full Member
  • Ocena +6/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Sierpnia 2013, 15:37:30 czas Polski »
Grill będę murował a ławki i stół oczywiście też będę robił z drewna.  ;D

Offline Morświn

« Odpowiedź #3 dnia: 10 Sierpnia 2013, 17:09:26 czas Polski »
No to super a tak trochę dopytam bo ciekawość zżera, Ten grill to z klinkieru czy cegły? No i czy będzie on długości altany czy mniejszy, i jak masz zamiar robić komin murowany to najlepiej aby był wyższy niż początek dachu najlepiej (moim zdaniem) to aby wystawał tak z 50 cm poza początek daszku no ale nie wiem tak tylko głośno myślę :D. I Warto gruby fundament wylać pod komin bo to jednak warzy swoje jak murowałem piec to siadło i zrobiło się nie ładne pęknięcie.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Sierpnia 2013, 17:18:35 czas Polski »
Adam   , jak idziesz tak daleko   ,  to  pasuje  dorobić małą wędzarnię  za grilem

Offline Adam

• Full Member
  • Ocena +6/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Sierpnia 2013, 22:05:05 czas Polski »
No na razie jeszcze nie wiem jak to będzie wyglądało, ale prawdopodobnie będzie to cegła + kamień. Dzięki Morświn za radę, jeśli będzie on miał ok. 200cm długości to jakiej mniej więcej grubości fundamenty by się przydały??? No bo to chyba będzie duuuużo ważyło. No i dzięki Tomekz za pomysł, może też go wykorzystam, brzmi zachęcająco.  :)

Poza tym jeszcze nie wiem czy w tym roku będę stawiał ten grill. (przyczyny nie ode mnie zależne)  ;)

Na razie muszę się wyrobić z barierkami, dachem, stołem i ławkami. Czas mam do 16.08  :o A u mnie deszcz i deszcz...

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Sierpnia 2013, 22:28:10 czas Polski »
No i proszę. Co raz więcej śmiałków podejmuje się budowania altan, bardzo dobrze :) Wszystko na razie wygląda fajnie. Jedna uwaga jedynie co do zdjęć. Przed wrzuceniem obróć w pion zdjęcia które są poziomo. Na forum nie ma możliwości zrobienia tego, a przechylanie głowy w bok to taka trochę licha rozrywka ;)

Offline Morświn

« Odpowiedź #7 dnia: 10 Sierpnia 2013, 22:45:11 czas Polski »
No to powodzenia abyś się wyrobił w czasie. A co do grubości fundamentu to nie umiem ci powiedzieć ja zrobił bym plan dokładny i obliczył mniej więcej ile cegły pójdzie jedna cegła~3kg plus trochę na zaprawę. No i pod komin to ja bym dał więcej bo on musi być solidnie ustawiony.Pamiętaj lepiej dać więcej niż później patrzeć jak wszystko się wali po czasie albo pęka. Z tą wędzarnią pomysł dobry ale weź dokładnie poszukaj w internecie jakiś przykładów i się wzoruj.

Pozdrawiaj M.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Sierpnia 2013, 08:48:36 czas Polski »
to jakiej mniej więcej grubości fundamenty by się przydały
Fundament dajesz na szer. szpadla tj. 25 cm , a głębokość   ok .80 cm by go  mróz nie podnosił  . dużo  na temat   budowy  grila i wędzarni  znajdziesz tutaj http://wedlinydomowe.pl/forum/

Offline Adam

• Full Member
  • Ocena +6/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Sierpnia 2013, 21:24:18 czas Polski »
   Dziś zrobiłem i umocowałem ostatnie dwie mniejsze krokwie, zastrzały i ułożyłem część płyty (15mm).
Jutro postaram się dokończyć układanie płyt, zaimpregnuję wszystko i ułożę papę.

Szczepan - zapomniałem obrócić tych zdjęć, już i tak zmniejszanie kb trochę mi zajęło

tomekz, morświn - już robię projekt grillo wędzarni.  :D
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpnia 2013, 21:25:58 czas Polski wysłana przez Adam »

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Sierpnia 2013, 01:31:36 czas Polski »
Potężne te   zastrzały  . A papę  jaką będziesz kładł ?

Offline Adam

• Full Member
  • Ocena +6/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Sierpnia 2013, 15:41:39 czas Polski »
No niestety te zastrzały duże, oj duże. Ale jak je zrobiłem to konstrukcja tak się usztywniła że ho ho.

Na papie napisane jest :  ,,Papa asfaltowa wierzchniego krycia na osnowie z tektury budowlanej''.  Byłem w sklepie i pytałem to mi takie coś dali. Oby było dobre.  ;)

Już prawie całą płytę ułożyłem. Spróbuję dziś dokończyć i może ułożę papę.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Sierpnia 2013, 19:18:42 czas Polski »
Adam
 Jak będziesz dawał  papę z rolki to  moim  zdaniem należy  dać  dwie . Pierwsza podkładowa przybijana do  płyty  osb i na to  klejona    nawierzchniowa . Policz teraz koszty takiego  krycia i porównaj z papą dachówkową  , którą dajesz jedną i  sam to  zrobisz bez wysiłku . Jak będziesz chciał więcej  informacji to    Ci pomogę   na  pw , by  nie  śmiecić w temacie

Offline mati881

« Odpowiedź #13 dnia: 13 Sierpnia 2013, 22:39:13 czas Polski »
tomekz jeśli  myślisz o goncie bitumicznym to niekoniecznie daje się ją bez podkładu... poniżej kąta nachylenia chyba 20stopni trzeba dać papę podkładową..

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Sierpnia 2013, 08:18:51 czas Polski »
No nie wiem . Przecież  po jego przybiciu  daje on zasadniczo dwie  warstwy grubej papy  . Chociaż  oczywiste że do bardzo  małego  spadku może  wiatr cofać wodę  i byłby nie  wskazany .